Yttrandefrihet och sprängdåd

Vid sprängdådet i Stockholm nu i december angav gärningsmannen Lars Vilks karikatyrteckningar av den nakna profeten Muhammed som ett av skälen till sprängdådet.
Lars Vilks, bild lånad från Wikipedia

De flesta bomb och sprängdåd strider ju mot de flesta normala människors rättsuppfattning och att utföra dessa dåd för vad i mina ögon är rena struntsaker så som rondellhundar, nakna profeter, skämthistorier och Jyllands Postens 12 skämtteckningar är ett rent missbruk av väpnat motstånd. Aven som en demostrtation mot svenska soldater i Afganistan är det ett slag i luften, eftersom jag inte tror att att beslutet om den svenska styrkan påverkas av denna typ av handling. 

 

Historiskt sett finns det ändå några fall där denna form av vapen som motstånd skulle ha spelat en stor för hela världen. Under Andra Världskriget utsattes Adolf Hitler för några misslyckade sprängattentat, med facit i hand skulle gärningsmannen säkert ha hyllats som en stor hjälte.
Adolf Hitler, bild lånad från Wikipsdia
Vad det gäller Lars Vilks så har vi en yttrandefrihet här i landet, man får slänga ur sig hur konstiga uttalanden som helst, vilka teckningar och bilder man vill, så länge det inte är barnpornografi. Detta är en rättighet som gäller även för Lars Vilks, men det finns något som kallas självcensur, där man kan sila sina åsikter, för att undvika att reta upp sina medmänniskor. Men personligen tror jag att Lars Vilks bara har avsikten att djävlas och få sitt namn nämnt i media.

Enligt kristen tro har jag för mig att man skall undvika att avbilda Gud, detta följs till stor del i de olika bildskaparna i västvärlden. Men att även muslimerna har en liknande regel gällande Profeten Muhammed, det skiter tydligen många västerländska konstnärer i.


Men ibland blir man ändå lite fundersam över vår yttrandefrihet, efter sprängdådet utbrast Jimmie Åkessons (SD) sekreterare Alexandra Brunell, genom en mycket snabb kommentar på twitter. "Äntligen", är det nu man får säga "vad var det vi sade"?". Även riksdagsledamoten William Petzäll (SD) twittrade senare under lördagskvällen med bland annat meningen "jag hatar att säga det, men vad var det vi sade?".  Det är vår grundlagsskyddade yttrandefrihet som möjliggör att även vissa politiker kan haspa ur sig en massa struntprat, frågan är vad skulle hända med vår yttrandefrihet med Jimmie Åkesson som stadsminister?.
Jimmie Åkesson bild lånad från Wikipedia
 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0