Alkohol i trafiken

Detta med sprit i tanken är ingen nyhet redan före andra världskriget förekom ett bränsle under namnet bentyl som var en blandning av bensen och sprit. En av mina favoritkonstnärer, satir och skämttecknaren  Gösta Chatham lyckades till och med få med en teckning av denna blandning i New York Evening Post 1931. A Fatal Mixture, teckning av Gösta Chatham från New York Evening Post 1931

Men vad jag inte begriper är varför man har valt Etanol som produceras av spannmål, spannmål som kunde tjäna som föda för den svältande världens befolkning. I Sverige finns ju mycket skogsråvara som kunde omvandlas till metanol, denna sprit borde ju fungera lika bra som drivmedel. Samtidigt har det visat sig att miljövinsten inte blir så stor då framställningen och transporten av etanolbränslet från Sydamerika kräver mycket energi.
Effektiv blandning orginalteckning av Gösta Charham från 1930-talet
Dessutom kanske det viktigaste av allt, vad blir priset för att vi större utsträckning använder Etanol som drivmedel? De brasilianska plantagearbetarna arbetar nu under slavliknande förhållanden på plantagerna, och sliter ut sig på bara några år. Med ökad etanolproduktion har man nu byggt ut sockerrörsjordbruket på bekostnad av livsmedelsproduktionen och jordens lungor regnskogen skövlas för att ge plats åt mer sockerrör.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0