Kusinbesök från Irak

I dag råkade jag ut för ett kusinbesök (kul) från en kusin jag inte sett på över 10 år, det blev att prata ikapp flera år, hans lille son som nu är rätt vuxen har nämligen startat på någon form av utbildning inom data på Örebro universitet, så hans pappa följde med till Örebro för att fixa bostad. Även min kusin har fått nya arbetsuppgifter trots att han försökt gå i pension det sista året. Det nya jobbet betyder ett flertal resor till oroshärden Irak där han jobbar med tonvikt lagd på återuppbyggnads- och utvecklingsbistånd samt humanitära insatser.

Puu jag skulle inte vilja byta, med dessa bilbomber och attentat som förekommer där.

Nu har man ytterligare en oro, som om det inte vore nog med systerdotter som har jobbat några år med flyktingfrågor på Öst-Timor. Hon var för något årsedan på ett kort arbetsmöte i Italien, under tiden sprängde gerillan FN-kontoret där hon arbetade, rena turen att hon klarade sig, en eller två FN-tjänstemän omkom vid det dådet.


Av säkerhetsorsak blir det inga bilder på min kusin eller den lilla hunden han lufsade med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Blinda kör bil

I går kväll var jag med när några "blinda" övningskörde med bil. Det hela startade med att de synskadades riksförbund hyrde an avstängd yta där blinda personer kunde få känna på att köra bil. Eftersom dessa vanligen åker med som passagerare och då bara har en massa olika ljudupplevelser som saknar betydelse var det några synskadade som ville prova på detta med bilkörning. Kontakt togs med en bilskollärare som ställde upp med en övningsbil med dubbelkommando. Några av personerna körde riktigt bra och gav tydliga ljussignaler när de bytte färdriktning. Efter att alla synskadade var klara med sin körning kunde jag inte motstå att fråga instruktören om jag kunde få ta en provtur med förbundna ögon, men då kvällen var sen och de synskadade skulle hem till olika platser i länet, kunde det inte genomföras denna gång, men troligen kommer en uppföljning för synskadade som inte kunde medverka nu i vår.


Annars har veckan mest betytt att jag lyft trägårdssten dels hemma hos Lena i lördags och dels i sommarstugan i tisdags. Mina plattor har legat i snart 10 år vid tomtgränsen och äntligen lyckades jag hitta en person som ville ha dessa 100 plattor.
Jag kände mig rätt mör efter att vi lastat på 30 plattor på hans släpkärra, vi spekulerade lite om vi skulle lägga på ett lager till, eller nöja oss med 30 plattor kärran klarar ju bara 500 kilo.
När min kompis kom hem kontrollvägde han en platta 30 kilo för en platta 50x50 cm, så överlasten var betydande, vid nästa hämtning får det bli 20 plattor.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Djävlar @@@

Konstigt att man svär ibland, själv ogillar jag svordomar och jag försöker undvika dessa i vanligt tal, det kan ju vara bra att ha något riktigt kraftord att ta till när man missar spiken och slår tummen i hammaren eller tvärtom.

Jag träffade en av mina äldre kamrater igår kväll, han är pingstvän. Knepigt nog svär jag som en borstbindare var gång jag pratar med honom, jag till och med tänker i svordomar, samtidigt som jag hasplar ur mig något fult ord ur munnen tänker jag för mig själv, Vad fan är detta, jag ska ju inte svära men dessa djävla ord bara väller fram, fan oxå.

Jag har i flera år funderat på orsaken till detta, och kom igår kväll på att min kompis svär, han smyger in några svordomar här och där.

Så nu undrar jag svär han i pingstkyrkan oxå eller är detta något han bara plockar fram när han pratar med "vanligt" folk, jag vet nu att det är hans prat med några svordomar här och där som får mig att starta svära.Bild lånad från Wikipedia
En av de mest kända svordomar är den som piloten Lars Rådeström skrek ut i TV ("@¤¤££@@€€%%&&¤¤??@@) när han havererade med en JAS 39 vid landning på Saabs flygfält i Linköping, det kan vara skönt att ha några kraftord att ta till bland.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Blåa smalben?

Jag passade på att åka till Ica efter jobbet ikväll dels behövde jag köpa lite mat och dels passa på att panta lite burkar.


Eftersom det var 4 påsar med burkar tog jag bara påsarna och låtst inte bilen när jag gick till den lilla boden där petmaskinerna står. Efter att pantat klart gick jag in på Ica för att handla, medan jag står i kassan kommer det i mitt tycke in en knepig person med 6 stycken tomma plastbackar och vill ha dessa pantade, tjejen i kassan förklarar att de inte pantar inne i butiken utan i ett litet hus på baksidan och han hänvisas dit. Medan jag betalar mina varor ser jag genom butiksfönstret hur han gömmer backarna i en häck utanför butiken och går mot baksidan av huset.
Ica returen i Laxå Eget foto

Jag snabbar på mina steg och tar mig ur butiken för jag har ju min olåsta bil på baksidan. När jag kommer runt hörnet på baksidan av butiken ser jag att en av mina bildörrar står öppen och ett par ben sticker ut. Jag har ca 15 meter till bilen och tar sats springer mot bilen och när jag är nästan framme sparkar jag till dörren så att den slår emot hans smalben. Jag öppnar raskt dörren på vid gavel för att genast slå igen den igen mot hans ben. Killen kommer fort ur bilen och han har ena handen knuten, jag tvingar honom att öppna handen och där har han en krona. Om han hittat den i min bil eller om det var hans egen vet jag inte, men han var tvungen att ge mig kronan för att komma loss.

Det skulle vara kul att se hans smalben imorgon de borde vara blåa.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kuta och Kör

Jag var en sväng till Friluftsteatern i Mariebergsskogen Karlstad i helgen och tittade på pjäsförfattaren Ray Cooneys fars "Run for your wife", på svenska Kuta och Kör, det var en av de bästa farser jag sett, tyvärr var det fotoförbud men jag lyckades i alla fall ta en bild i smyg. Göran Gillinger spelar grannen, och han drar långa skrattsalvor från oss i publiken. Stig Torstensson som spelar polisintendenten från Karlstad får mig att tänka på polisaspirant Jocke Johansson (knepiga namn) vid vår lokala polis båda ser ut att ha svårt att förstå enkla svar. Det som var det bästa med föreställningen var att de lyckats få med den lokala anknytningen och att skådespelarna i mitt tycke pratade värmländska (enligt min värmländska följeslagare var dialekten en parodi). Priset för föreställningen var rimligt 295 kronor, men en slät kopp kaffe i pausen kostade 20 kronor, hemskt dyrt.

Från föreställningen Kuta och Kör Maribergskogen Karlstad 2009 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Hyvönen

Dagens sommarvärd (18-8) Frida Hyvönen var en klar positiv överraskning, jag har inte hört hennes namn tidigare, men hon är en berättare av högsta klass. Hon är bara 32 år och har redan så mycket att berätta. Vissa personer verkar hinna med flera liv samtidigt.

Dessutom lyckades hon få med en hel del bra musik vare sig Nina Simone eller är så vanliga på radio, kul att dessa får komma fram under sommarprogrammen.

Själv såg jag Neil Young live på Globen för några årsedan, mäktigt. Jag läste att han nyligen har släppt en box med sina 116 låtar från 1963 till 1972, den måste jag bara köpa, enligt en kompis i USA lär ytterligare 2 boxar komma, så det lär bli ett kraftigt hål i plånboken, men det är han värd.

Eget foto av biljetten
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

CUK

Titeln på bloggen är inte så oanständig som det ser ut. Jag var i Siljansnäs under lördagen för att titta på flygplan och en del avancerad flygning. Ner på det lilla flygfältet dimper en DC-3a på sin väg hem från Dala-Järna. Detta var en mycket mäktig upplevelse att se flygplanet först flyga över flygfältet i höjd med trädtopparna för att sedan landa. Flygplanet var ett av andra världskrigets mest betydelsefulla flygplan och efter kriget kom det i tjänst bland alla större flygbolag. Mest kända här i Sverige är nog den DC-3 som blev upphovet till DC-3 affären och den DC-3 som havererade på Kastrup med nuvarande kungens pappa ombord.

DC3 9Q-CUK gör en överflygning vid Siljansnäs

Jag passade på att detaljgranska detta plan, vilket jobb de nuvarande ägarna lägger ner, flygkroppen var så blank så att den kunde användas som spegel, undrar hur mycket autosol de förbrukar per år.

Tur att registreringen inte blev KUK, det skulle vara lite oanständigt.

Jag såg även en engländare som verkligen såg ut att ha pli på sin fru, hon vaxade hela flygplanet medan gubben i huset tittade på flyguppvisningen, så borde det vara för alla. Jag glömde att fråga om hon även vaxade bilen hemma.

En del har pli på sina käresta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gräsklipparklubben

Igår kväll tillbringade jag ca 3 timmar på gräsklipparklubben, och i onsdags blev det ca 2 timmar, så nu ser jag ett slut på jobbet, det återstår väl ca 4 timmar men dessa sparar vi till efter helgen. Jag måste låta gräsklipparen svalna lite, den kom i kokning efter ca 2 timmars klippning, och jag blev mycket snopen när det krävdes nästan 10 liter vatten för att fylla upp kylaren.1966 bildades på orten en gräsklipparklubb, stiftarna av klubben var väldigt ivriga och målmedvetna, totalt anlades ca 180.000 kvadratmeter gräsyta. Medlemsantalet var ca 50 personer nästan samtliga deltog i klippandet av gräsytorna. Jag kom med i klubben 1973, då fanns det fortfarande bara två kanaler på TV och inte många aktiviteter som störde klubbens målsättning. Men med utökat utbud av TV-kanaler, dataspel och andra aktiviteter blir antalet medlemmar som ställer upp med klippning allt mindre. Detta är ett problem inte bara i vår klubb utan i alla föreningar som baserar sin verksamhet på frivilligt arbete av medlemmar. Idag är vi ca 5 personer som klipper gräset, men fortfarande är det ca 40-50 som använder gräsytorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

ASK 21

Nu i helgen genomförde vi en födelsedagsflygning med vår kompis Leif. Han fick flygningen i present för två årsedan när han fyllde 50. Av olika orsaker tog det två år att komma till skott (kan det vara rädsla?).

Vädret var helt underbart ute vid Karlstad segelflygklubb där flygningen tog plats. En kul sak var att just denna helg fanns en inhyrd ASK_21 till förfogande. När vår kamrat landat efter ca 35 minuter, blev jag erbjuden att följa med upp på en tur, oj vad det sög i flygtarmen, så gärna jag skulle vilja det men de andra ville hem, så det blev ingen segelflygning för min det.


ASK 21 är ett helt underbart flygplan som även får flygas i avancerat läge, och där rök min möjlighet att få flyga en looping. Denna upplevelse saknar jag med andra ord fortfarande.


Leif var mycket nöjd med sin flygning, från ca 700 meters höjd såg han hela Värnen och han kunde även skymta Kinnekulle och Vättern från sin utsiktspunkt över Karlstad.

Segelflygplanet ASK 21 på Karlstad flygstråk

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

RSS 2.0