Upphovsrätt, piratkopior och förfalskningar

Kulturradion Kosmo tog under helgen i ett program upp frågan om upphovsrätt, piratkopior och förfalskningar. Bland annat prtatade man om Moderna Museets chef Pontus Hultens 125 (orginalkonstverk) kopior av Brillo Boxar som skapades av Andy Warhol. Hulten tillverkade dessa boxar 3 år efter Warhols död och lyckades sälja ett antal för mångmiljonbelopp med äkthetsintyg utfärdat av konstexperten Pontus Hultens. Om förfalskaren och den mycket erkända experten med hög auktoritet garanterar produktens äkthet är samma person blir det väldigt svårt för köparen att inte trilla i fällan.
Andy Warhol 1977, bild lånad från Wikipwdia

Detta med kopior och förfalskningar kan leda till problem i Sverige är det tillåtet att äga kopior på Rolexklockor eller Armanikostymer, men reser man till Italien kan man bli haffad av polisen om man bär dessa prylar på sig, detta drabbade en 12-årig norsk grabb som var på skolresa till Italien för något årsedan. Han tvingades tillbringa något dygn i arresten tills föräldrarna överfört pengar för att kunna betala böterna. Jag skall kanske tilläga att all tillverkning av kopior är strängt förbjuden i Sverige.
Eget foto 201012 av en äkta och en falsk Rolex, frontsida.   Eget foto 201012 av en äkta och en falsk Rolex, verksida.   

Själv har jag en kopia av en Zorn-målning tillverkad någon gång på 1940-talet av en okänd person, den är inte märkt med kopia, så lagligt sett får jag inte lämna iväg den till försäljning. För att en konstkopia skall vara helt laglig krävs att kopiesten märker tavlan med Kop. eller Copy efter signaturen.
Anders Zorn-kopia av en urmakare, eget foto av min kopia 201212

För många årsedan vid ett arvskifte i släkten var det flera personer som ville komma över samma tavla, det hela löstes genom att vår lilla orts lokala konstnär Sixten Edlarsson fick en beställning på att göra tre stycken kopior. Samtliga märktes mycket tydligt med det lilla tillägget kop. Original målningen var utförd på 1890-talet i Åtorp och tyvärr vet jag inte den verklige upphovsmannens namn, och då kopian utfördes på 1960-talet, finns det heller inte någon kvar i livet att fråga. Var originalmålningen slutligen hamnade vet jag inte heller.
Målning från Åtorp, kopia utförd av Sixten Edlsrsson. Eget foto2010 Signatur med ordet kop, utförd av Sixten Erlandsson. Eget foto 201212


Som en liten kuriosa hittade jag på DHLs hemsida att de inte tillåter att man sänder Piratkopior, förfalskningar eller Pornografiskt material via deras ombud. Detta måste vara väldigt svårt att kolla, med alla som skickar paket runt om i landet, tänk bara på någon stackars dam från Göteborg glömmer sin Diorcopy väska på ett besök i Sstockholm, DHL skulle enligt reglerna inte genomföra den transporten. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0