Döden slår till II

Döden slår till, helt syniskt räknat i antalet döda ger det inga större problem, men tråkigt för de drabbade. Det stora problemet är alla som behöver vård, jag hörde en läkare på radion som berättade att man tvingades sortera vilka fall som skulle behandlas, alla med bukskador får ingen vård eftersom de inte beräknas överleva. En läkare talade om att de letat bland allt bråte för att hitta vanliga fogsvansar, eftersom det var det bästa verktyget för att klara amuteringar fort på löpande band. All denna vård kostar pengar idag, men även i framtiden, flera barn har båda benen amuterade och dessa kommer att behöva olika hjälpmedel för att kunna få ett drägligt framtida liv. Som jag skrev i förra veckan betalar jag in en summa för alla som kommenterat i min blogg, och nu i kväll har jag betalat in 600 kronor till SOS-barnbyar.
De fem som via mig bidragit till Haiti med 100 kronor var är:

EmoEmil
BeckaHBitcH 
Elin 
Linn-Lay
linda 

Ett stort tack till Er, och jag lägger för egen del 100 kronor. Detta med att skänka pengar till Haiti kan ske på många olika sätt, jag besökte en loppis i Skoghall förra helgen, där gick hela dagens försäljningssumma till Haiti. Som jag skrev tidigare alla bidrag behövs stora som små.

FN högkvarteret i Port-au-Prince efter jordbävningen. Bild lånad från Wikipedia.

Över 300 FN-anställda som befann sig i Haiti är saknade och förmodat döda vilket försvårar samordningen av hjälpen. jag har inte hört något från systerdotter, men jag antar att hon har några av sina arbetskamrater bland dessa 300. Hon har efter placeringar i Östtimor och Sydamerika nu blivit placerad på en relativt trygg plats i Italien.


Kapten Klänning och vargar


Nu har det hänt igen, för bara någon vecka sedan var det en Säpo-polis i Uppsala.
Jag hörde på radionyheterna att en hög före detta tjänsteman inom rättsväsendet har blivit
häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.
Vad man bör ha i minne är att han ÄR oskyldig tills motsatsen bevisats!. Både tidningar och
radio var mycket snabba med att publicera Kapten Klännings riktiga namn. En person som
Leif GW Persson som själv varit verksam inom rättsväsendet borde veta att man inte skall ge
synpunkter som dessa till en reporter. Samtidigt blir man lite förvånad när det visar sig att
Kapten Klänning har engagerat sig starkt för jämställdhet och  anlitats som föreläsare
bland annat av Office for Democratic Institutions and Human Rights,

Egoet foto 201107

Leif GW Persson kan ha rätt i personens har haft en hög lön för om Gucci klockan är äkta
kostar den i alla fall några tusenlappar.Varg och licensjakten.

På lokalradion nämnde de att två vargar sköts i Hasselforsreviret och att jakten leder till att det
blir en utredning om grovt jaktbrott, då bara en varg ingick i licensjakten. Själv anser jag
inte är så farligt att det blev en varg för mycket, Vargstammen är ju på drygt 200 djur och en
mer eller mindre spelar inte så stor roll. Men att den ena bara blev påskjuten, och springer
omkring och lider är den stora skandalen.  
Bild hämtad från Wikipedia


Tron om dryck II

Jag skrev några rader om olika öltyper i höstas, efter att jag skrev mitt inlägg på bloggen kontaktade jag några bryggerier och importörer av öl, där jag ställde några frågor. Av fem avsända mail har ett svar kommit från Spendrups som marknadsför Norrlands Guld Alkoholfri, inga svar från andra bryggerier finns att redovisa för dagen. 
Eget foto 2009, för min blogg

Jag ställde tre frågor, dels varför priset på alkoholfri öl var så högt, varför inte lättöl 1,9%
fanns i 50 centilitersförpackning och slutligen varför bensinstationer konsekvent marknadsför 3,5% då ett svagare öl borde passa bättre till framförande av fordon. Här nedan kommer svaret från Krisztina Vajda på Spendrup Bryggeri AB.

-----------------------------------------Mailsvar---------------------------------------------------------------------------
Hej Janne!
 
Tack för ditt mail, vi beklagar det sena svaret från oss!
 
Vad trevligt att du uppskattar Norrlands Guld Alkoholfri. Det är en något kostsammare process att tillverka alkoholfri öl jämfört med vanlig öl, dock enbart marginellt. Det är helt och hållet upp till butikerna vilken prissättning de väljer och den kan bero på diverse faktorer utöver varans inköpspris. En faktor är varans omsättning; generellt blir varor dyrare ju mindre omsättning de har.
 
T.ex. Norrlands Guld 2,1% och Spendrups Premium Lager 2,8% finns på 50 cl burk, men vi ska vidarebefordra till den ansvariga avdelningen att du har efterfrågat fler sorter alkoholsvagare öl på större förpackningar.
 
Vi försöker påverka butiker och servicevaruhandel (t.ex. Statoil) genom vår marknadsavdelning och försäljningsavdelning att ta in produkter som efterfrågas (som du har gjort i detta fall). Slutligen är det dock butiken som bestämmer vilka produkter de vill beställa hem. Därför ber vi dig kontakta din servicevaruhandel som har Spendrups produkter och be dem beställa alkoholsvagare öl till nästa leverans.
 
Hoppas du har fått svar på dina frågor. I annat fall är du välkommen att återkomma till oss på Spendrups Konsumentkontakt.
 
Med vänliga hälsningar
 

Krisztina Vajda ▪ Konsumentkontakt

 

SPENDRUPS BRYGGERI AB

Besöksadress: Vårby Allé 39
Postadress: Box 3006 ▪ 143 03 Vårby
020-78 98 51

www.spendrups.sewww.norrlandsguld.nuwww.loka.nuwww.mariestads.nuwww.heineken.se
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eget foto från 2009, som jag tog för en illustration på min blogg

För att se mitt första inlägg i denna fråga klickar du här.


Nu kan man följa bloggar efter ort titta på Sveriges bloggkarta och se om det finns någon bloggare på din ort.
Om du vill följa min blogg klicka på följande länk Bllogovin.

Posten

Jag hörde på radion att Posten skall stänga alla sina företagscenter, därmed försvinner den sista delen av posten som vi konsumenter kan komma i kontakt med när vi skall posta paket eller brev. Tyvärr är inte all verksamhet lämplig som fri företagsamhet, det vi kallar infrastruktur borde vara hela folkets egendom, med andra ord statlig. Nu när bilprovningen kommer att bli privatägd kommer säkert de små kontrollplatserna att försvinna, priset kommer att höjas eftersom alla små bilprovningar kommer att få stå för sina egna kostnader.

Åter till posten, förr kunde man få ordentlig hjälp, klara besked om när ett paket var framme. I dag när olika Ica och Coop butiker svarar för postens verksamhet får man vara glad om personen bakom disken tidigare fixat något liknande man behöver hjälp med. Vid ett tillfälle när jag skulle posta ett rekommenderat brev, ursäktade sig personen bakom disken att detta var något han inte gjort tidigare och han kunde inte fråga någon eftersom ingen som jobbat bakom postdisken var tillgänglig. Efter lite prat löste vi uppgiften ihop, jag har ju postat några rek tidigare så jag kunde i stora drag förklara hur de andra löst problemet.

Postkontoret på bilden och dess personal har inget med min blogg att skaffa, inte heller den lilla flickan och den ev. pappan.

Men jag måste trots allt erkänna att det finns vissa fördelar med posten på ICA, Coop eller bensinstationen, man kan hämta paket och rek efter kl 18:00 och på lördagar och söndagar. Ytterligare en sak jag retade mig lite på under hösten 2009 var att posten hämtades tidigare på dagarna, men efter ett mailklagomål till posten fick jag i veckan svaret att detta med tidigare posthämtning beror på att posten vill spara på miljön. Posten gör ett försök att hämta breven tidigare till sina sorteringcentraler för att kunna klara av sorteringen av alla försändelser tidigare så att man hinner få med breven på tågtransporter till Norrland, detta skall spara in mängden flygpost och flygtransporter. Så det känns lite konstigt att ge både ris och ros till en och samma organisation/myndighet/företag i en blogg. 

Jag tror dock inte att alla små postföretag som Citymail kommer att öppna några kontor där posten nu stänger ner verksamheten. Ett annat litet område som oxå försvinner är de små lokala poliskontoren, det kommer ett litet inlägg i även denna fråga framöver, men jag måste först kolla om lite info om små lokala poliskontor i USA stämmer.

Döden slår till

Döden slår till, och den kan slå till på många olika sätt, i familjen bland nära och kära och då märks saknaden markant, eller i den yttre bekantskapskretsen, något som man tycker är sorgligt men ändå skakar av sig ganska fort. Slutligen har vi dessa katastrofer på andra sidan av jorden, helt okända personer, vem bryr sig, det är ju inte här och inte någon av mina goda vänner.


Men Haiti i grunden ett fattigt land står nu med en landskatastrof i form av en jordbävning som i stort sett raserat hela infrastrukturen. De största problemen är vatten, sjukvård och mat för de drabbade. Ett sätt att i alla fall liten mån hjälpa till är att ge pengar så de olika biståndsorganisationerna kan förse befolkningen med läkemedel, vatten, mat och kläder.
Bild lånad från Wikipedia.
Jag hörde på radion i dag att organisationen SOS Barnbyar fick 100 miljoner från privatflygaren och finansmannen Roger Akelius. Han valde just SOS Barnbyar eftersom denna organisation inte betalar ut några löner eller arvoden till sina styrelsemedlemmar.
Bild lånad från Wikipedia.
För att ge pengar till SOS Barnbyar kan man betala in en summa till Plusgiro 90 02 29-6 eller Bankgiro 900-2031. Märk talongen "Haiti". Eller SMS:a Haiti till 72930, då skänker du 50 kronor till Jordbävningsoffren. Man kan även använda SOS Barnbyars betalningsida.
Bild lånad från Wikipedia.
Tänk på att även ett litet bidrag blir stort när många små slås ihop.  Lite av texten om Haiti här ovan har jag lånat från bloggaren beckahbitch som även räknar upp andra organisationer man kan sända en summa till. För vart kommenterat inlägg fram till fredag kommer jag att betala in en summa till SOS barnbyar, dock minst 500 kronor.

För min egen del har jag lite småplock kvar att göra i kväll, skall byta sängkläder, finns ju inget skönare än att få lägga sig på ett nymanglat lakan, och tanken slår mig att på Haiti skulle folk vara glada om de kunde krypa ner i en säng.


Steve Harley

Jag letade efter en sak på nätet och hittade av en händelse en musikfil med Sarah Brightman och Steve Harley, detta fick mig att leta reda på min CD-skiva och lyssna på låten via en riktig stereo.

Tyvärr synkar inte ljudet riktigt till bilderna eftersom filmen inte visar Steve, i rollen som Fantomen ser man Michael Crawford. Jag vet inte orsaken till att Steve byttes ut för scenuppsättningen, skivan med musikspåren släpptes före uppsättningen på teaterscenen (om någon vet skriv en kommentar). Själv säg jag The Phantom of the Opera på Broadway 1997, mäktig upplevelse när kristallkronan rasar.

Efter att jag hittat denna musiksnutt sökte jag vidare på Steve och hittade min favorit bland hans låtar.


Även här är CD-skivan bättre, här i filmklippet improviserar musikerna de sista minuterna medan orginalskivan The Human Menagerie har en hel symfoniorkester som stöder upp musiken under den sista delen av låten.

Steve har knepigt nog inte slagit igenom i Sverige, trots flera listettor både i England och USA. 2007 medverkade han och hans band i två  konserter med The Rolling Stones i Warszawa och Sankt Petersburg.

Annars har helgen varit ganska lugn, det blev rätt mycket skidsport på TV med fina placeringar för det svenska skidskytte damlandslaget i Ruhpolding samt sprinttävlingen för Emil Jönsson och Hanna Falk i Otepää Estland. Med bara  några veckor kvar till OS i Kanada 29 januari, var helgens placeringar en bra mätare på vad vi kan förvänta oss. Det enda som kändes lite oroväckande var ryska herrarnas lagseger i skidskytte, givetvis genomfördes det en dopningkontroll, men just när det gäller ryska åkare finns den där lilla misstanken som inte borde finnas.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Rädd och feghet

Jag brukar inte bli rädd, men det händer då och då, det är ganska normalt att bli rädd, och det är ju ett av livets försvarssystem, men feghet är mer ett tecken på osäkerhet.

Hittade denna skylt i siljansnäs 2009
I dag blev jag i alla fall lite rädd och tungan knöt ihop sig, fick en bakhjulssladd samtidigt som jag mötte en bil på vägen, bakvagnen kastades ut i den mötande bilens körfält, snabbt tryck på kopplingen och upprättning av bilen och inget hände, vi möttes med någon cm tillgodo.
Knepigt nog kommer känslan av hjärtat i halsgropgen när hela händelsen är över. Annars är en av mina största rädslor några år gammal, det var när min lillasysters 15-årige son skulle flyga ensam för första gången, jag var med honom till flygfältet när han startade, och hela tiden medan han flög oroade jag mig för att behöva ringa min lillasyster och berätta att sonen havererat (det var ju jag som lurat in honom på flygning).
Man ser det lilla hålet som borrades vid tankens midja, just nu sitter det en trädskruv i hålet
Feghet, jag skäms och erkänner att jag ibland är feg. På gräsklipparklubben finns en 5 kubiks bränsletank för bensin. Någon idiot borrade ett 5 mm stort hål i tanken för att slanga bensin. Jag och en till i klubben tog på oss att laga tanken. Hålet skulle svetsas igen samt målas på insidan. Men då kom min feghet fram i dagen, jag gick bort från tanken och ställde mig bakom ett brandskåp medan svetsningen utfördes, min tanke var att smäller det är det ju onödigt att vi båda flyger till månen. När svetsningen var klar kröp jag ner i tanken tvättade ur den med etanol och bättringsmålade den på insidan, killen som svetsade kommer fram till luckan tittar ner och säjer det du gör nu skulle jag aldrig göra, dels för den trånga ytan där man är instängd och dels på grund av dofterna från färgen.


Tiden står stilla

Tiden står stilla både i bild och text ibland.

Rensade och flyttade runt lite bland mina böcker i går kväll. Jag tänker skaffa några Billy bokhyllor från IKEA, så nu ligger många av mina böcker i travar på golvet sorterade efter ämnesområde, eftersom jag tänkte få ett system och ordning bland böckerna för att underlätta sökningen efter en viss bok.


När jag stuvade om hittade jag flera böcker som jag placerade i en egen liten hög eftersom jag tänker läsa om dem. En av böckerna tog jag med mig till sängen för att läsa som nattlektyr, och trots att texten i boken är ca 100 år känns många de små anekdoterna aktuella även idag, om man räknar bort personer som Carl Cederström, Per Albin Hanson och Nathan Söderblom. Just delen med Cederström var extra kul att läsa eftersom  den har en flyganknytning Cerderström var ju av sin samtid känd under smeknamnet flygbaronen.
Boken Naket av Albert Engström. Utgiven i nytryck av Albert Bonniers 1946
Bland illustrationerna fanns det några sidor med krokiteckningar, även dessa var väldigt tidlösa, de skulle lika gärna kunna vara utförda i vår nutid. Skulle modellerna burit kläder kunde man på en gång se att bilderna var från ett äldre datum, även detta är ett exempel på att tiden står stilla.
Krokiteckning ur boken Naket av Albert Engström. Utgiven i nytryck av Albert Bonniers 1946, sidan 9
När man läser boken upplever jag den nästan som en modern blogg, korta små avsnitt med dagliga händelser, lite blandande åsikter samt anekdoter. Jag bör kanske nämna att författaren heter Albert Engström och bokens titel är Naket. När man hör namnet Engström tänker man ju mest på honom som författare att han var en mycket duktig tecknare och lärare på Konstakademien faller ofta bort.


Nu har jag lagt in denna blogg på Sveriges bloggkarta, jag anser att det är kul att kunna leta bland andra lokala bloggar, och man kan följa min blogg här.

 


P1 uppläsningar av följetonger

På radion idag hörde jag näst sista avsnittet av Ellen Mattsons följetong Glädjestranden och jag ser med spännig fram mot sista avsnittet i morgon. Fördelen med dessa uppläsningar är att man möter böcker som man själv inte skulle valt när man är inne i en bokaffär. Vanligtvis föredrar jag att läsa böckerna själv, man vänder sidorna själv och man kan hoppa åter om man missat något. Men just uppläsningen av böcker i radion passar mig eftersom jag kan lyssna under arbetet. Förra årets bästa uppläsning var Philip Roths 27:e roman Envar. Roth räknas som en av USA:s allra mest betydelsefulla författare frågan är när han tilldelas Nobelpriset i litteratur, han är i vart fall en av mina kandidater. Tyvärr hittade jag inga fria bilder på någon av dessa författare på nätet.

Eget foto, 100106,
Äntligen har temperaturen stigit något jag såg just nu att den visade -12 grader, men det känns ändå kallare än i helgen då kvicksilverpelaren visade -20 grader. Det något varmare vädret gör i alla fall att luftvärmepumparna fungerar bättre, men kvalitén på värmen är inte lika bra som med riktig vedeldning, trots att man når 18-20 grader med båda alternativen.  Jag vet inte varför, men miljön känns bättre när värmen kommer från vattenradiatorer, varmluft som kommer från värmeväxlare, fläktar eller el-paneler på väggarna känns inte lika skön. Sitter någon inne med svaret varför det är så?

 
Längtar efter sommaren

Som vanligt när man letar efter en sak så hittar man något man inte sökte, idag hittade jag Bobbie Ericsons Utskärgård, att höra denna sommarlåt samtidigt som termometern visar -20 grader får mig att längta efter sommaren.
 
Bobbie som arbetade mycket med Beppe Wolgers var en amatörtonsättare som trots sina fina visor ansågs som banal och simpel av etablissemanget. Bobbie jobbade egentligen i elbranschen och han skrev en hel del musik speciellt under 60-talet. Utskärgård skrevs ursprungligen för piano men den slog igenom i ett arrangemang  snarlikt stycket från Youtobe här ovan. Bland Bobbies andra kompositioner finns melodifestivallåtarna April, april och En gång i Stockholm.

När min längtan efter sommar väl kom så passade jag på att leta efter ännu en favorit Arne Lamberths trumpetversion av Gotländsk sommarnatt. Jag har den på CD, men den var helt omöjlig att hitta på Youtube.

Så jag fick nöja mig med Linnea Fredricson och Maria Wernbergs version framförd i Visby domkyrka 2008. Melodin är väldigt vacker när den framförs instrumentalt, och den ger inte alls samma rysning när den framförs med sång.

När man tänker efter är den svenska musikskatten enormt stor, från Wilhem Peterson-Bergers Sommarsång, Hugo Alfvéns Swedish rhapsody (Midsommarvaka) till Idas sommarvisa av Georg Riedel och Astrid Lindgren.

Det stora problemet är att skatten är så stor så alla favoriter ploppar inte upp på en gång, 


Vilka har jag missat?

Annars har helgen varit både ros och ris,  trots den stränga kylan drabbades jag av en kokande bil, troligen en ispropp i systemet, så när tempmätaren stod på rött var det bara att köra in till vägkanten,  och låta motorn svalna, inte kul när det är becksvart ute. Etter ca 10 minuter startade jag motorn och kunde ta mig till Kristinehamn, där körde jag in på en upplyst parkeringsplats, för att fylla på lite mer glycol men motorhuven var fastfrusen, efter mycket möda lyckades jag bryta upp motorhuven och kunde fylla på med ca en halv liter glycol, Så under veckan som kommer får jag k0lla upp om det är rätt proportioner, eller chansa på att det inte blir några fler köldknäppar den här vintern.

Slänger in länken till bloglovin här nedan
Här kan du följa min blogg och se om det sker någon uppdatering


SÄPO

Här kan du följa min blogg och se om det sker någon uppdatering

Jag hörde på radion idag om en Säpo-polis skall inför tinget i Uppsala nu på måndag för att han har utfört en våldtäkt och hot mot person (klicka här för att se artikel i Upsala Nya Tidning)   Han har bland annat arbetat som livvakt åt kungafamiljen. Personligen tycker jag att man har rätt att ställa högre moraliska krav på en person som jobbar i samhällets tjänst. De skall i vart fall inte utföra grova brott.
Police Constable at Classic Car Week in Rättvik, Fotograf Olle Nebendahl, bild lånad från Wikimedia Commons.

Polisen på bilden har inget med dessa händelser att göra.

Hans handling får mig att tänka på en kamrat även han anställd i livvaktstyrkan som tillsammans med en kollega utförde ett rån med sina tjänstepistoler.
Silverbbpistol. Fotogrf Jwo3, bild lånad från Wikimedia Commons.
I brist på bild och jag hittar heller inte någon fri bild av polisens tjänstevapen på nätet så det får bli en leksakspistol som illustration.


Han och kollegan var på uppdrag i Rio de Janeiro, och under en motionsjoggning på stranden Copacabana blev de rånade på sina plånböcker och id-handlingar. Efter rånet återvände de till hotellet och hämtade sina tjänstevapen och gav sig ut på jakt efter rånarna. Det tog dem ca 10 minuter att lokalisera gänget längre bort på stranden, när de kom i kontakt drog de sina vapen och krävde sina saker åter. Enligt min kamrat ville de även ge åter andra saker de stulit, men på grund av att deras handling inte var helt laglig ville de inte få en massa stul med det övriga stöldgodset. Då det nu gått några år borde detta rån vara preskriberat. Jag skulle inte tro på denna story om bara min kompis berättat den, men även kollegan som var med om rånet och ytterligare en kollega som var med i Rio bekräftade händelsen.

Ytterligare en sak som jag stötte på under dagen var en artikel i Nerikes Allehanda om att polisen grep sju rattfulla på tolv timmar, jag härmar Gert Fylking och utbrister Äntligen. För en gång skull hör man talas om att dessa tester görs på en helgdag, önskemålet vore kanske att samma typ av koll kunde utföras fredagsnätter och lördagar, Jag tror att detta skulle öka nykterheten bland landets bilförare.

På radion idag hördejag radioprogrammet Meny från Kalmar med Måns Rossander, Karin Fransson och Sven Ekberg, jag har missat att de har startat igen efter ett uppehåll under hösten. Som ersättning har Tomas Tengby svarat för programmet, men det har inte varit riktigt lika bra, jag har saknat några av de tidigare fasta punkterna som bland annat litteraturfrågan, den har gett mig tips på många bra och läsvärda böcker.


Vad är god konst?

Här kan du följa med för att se om det händer något nytt i min blogg

Det går att hitta ganska bra konst till bra priser om man letar lite. Prisbilden på konst är ju väldigt ojämn, just nu verkar det som namn som var relativt stora på 1940-1950 talet har rasat i pris.

Jag sprang för några årsedan över denna Carl Larsson 
Min köksa och min tvätterska, med andra ord Karin Bergöoch kunde inte motstå ett köp då priset var mycket rimligt, detta är oxå ett av undantagen till prisfall. Men stora namn som Edvin Ollers,  Robert Larsson  och krokimålaren Gideon Börje kan man idag hitta till mycket låga priser, det känns lite trist då dessa konstnärers alster håller en hög kvalité och klass.

Ett annat litet fynd jag hittade till ett bra pris var en teckning av Mary-Ann Verde-Tollin.
Krokiteckning med inslag av akvarell utförd av Mary-Ann Verde-Tollin

Teckningen är lite oanständig, så jag får väl fixa till ett par byxor åt gubben. Knepigt nog är de flesta bra krokiteckningar på gubbar utförda av fruntimmer, och om det är tjejer som stått modell är det oftast ett pojknamn i signaturen, varför vet jag inte, det skulle vara kul att höra en förklaring till detta.

Annars är mitt favoritobjekt olika humorteckningar eller politiska satirteckningar, på tidigt 1900-tal fanns ett flertal tidningar som enbart publicerade denna typ av bilder, tidningen Kasper, Strix och Söndags-Nisse, av dessa äldre tidningar återfinns idag bara Grönköpings Veckoblad som startade som en sida Söndags-Nisse.

Inget blir riktigt som man tänkt, idag tänkte jag åka iväg med saker till återvinningscentralen men på grund av den starka kylan tvingades jag jobba med min luftvärmepump som var helt nerisad, och eftersom jag för en gångs skull är ledig en dag mitt i veckan passade jag på att städa lite samt köra en diskmaskin, sortera tvätt och andra saker som man brukar tänka att det fixar jag i morgon. besöket på återvinningscentralen sparar jag till en dag med lite varmare väder, det har ju varit runt - 20 grader Celsius hela dagen och det känns inte så kul att stå ute och slänga skräp.

Från en mycket KÄR väns mamma fick jag ett paket Zoegas i julklapp, så nu ska jag brygga mig en kopp kaffe och bara njuta
Eget foto, 100106,
Jackpot

Ibland blir det jackpot, jag hittade en bok på Edinstiftelsen skriven av John Hall, jackpotten består av att boken har både flyganknytning och en anknytning till till hembygden. Jag vet att jag har träffat författaren när jag var i ett eller tvåårsåldern men jag har inga minnen från den tiden. Vad jag har fått berättat för mig var John Hall pingstpastor på orten och att han vid något tillfälle lånade mina föräldrars torp utanför orten. Jag har oxå ett svagt minne av att jag skall ha ytterligare en bok som Hall skrev i slutet av 1950-talet, så det får bli en sväng upp på vinden och leta så läser vi båda dessa böcker i följd.
Boken tända landningsljus, av John Hall. Före detta pastor vid pingstkyrkan i Laxå.

Ibland känner man sig lite lurad, idag var det en debatt i radioprogrammet Kropp & Själ på P1 (tisdag 5 januari) om antibiotika, jag har frivilligt avstått från denna typ av preparat för att när jag väl behöver skulle det vara verksamma på mina bakterier eller virus. Nu visade det sig att dessa preparat ändå inte fungerar för det är viruset som blivit resistenta, så TACK alla som knaprar penicillin i onödan detta medför ett stort problem för sjukvården i framtiden. En mycket häftig sak som nämndes var att en tonsillitinfektion brukar ta cirka två dagar extra för att gå över om man äter penicillin, ändå skrivs det ut tusentals tabletter om året bara för att läkaren inte orkar neka en patient som ber om ett recept.


Idag jobbar man bara halv dag, och morgondagen är en klämdag, så då tänkte jag passa på att åka till återvinningen med lite påsar, på grund av jobb och brist på tid (arbetet) under december har jag sparat på mig några påsar med mjukplast, hårdplast, kartong, papper och glasburkar. Eftersom det är så många fraktioner dessa skall sparas i funderar jag på att köpa några lämpliga plastkorgar som man kan märka med någon symbol så att man kastar rätt pryl på rätt plats. Tidigare använde jag fyrkantiga plastbackar köpta på IKEA, dessa var helt utmärkta, bara lasta in i bilen och vid återvinningen var det bara att häva in hela backen och  vända upp och ner på den, men sen kom en dödsolycka med barn som lekte i dessa containers så nu är hålen så små att man nästan måste riva sönder tidningarna innan de går att kasta.


2010 års första blogg från mig.

Björn Ranelid var en av deltagarna i Tv-programmet Stjärnorna på slottet under nyårshelgen. Jag måste först erkänna att jag inte har läst en rad av hans texter, och att jag tidigare tyckt att han varit enormt EGO. Det var nästan så att man stängde av TV apparaten när han medverkade som bisittare i TV-studion under fotbolls-VM. Jag läste även debatten mellan Linda Skugge och Ranelid då det begav sig, och ställde mig då på Skugges sida.


Efter att ha sett programmet Stjärnorna på slottet nu i helgen har jag svängt lite, jag tycker fortfarande att han använder ett ranelidiskt språk som i längden kan vara jobbigt att lyssna på, han byter ord hela tiden, och han är en expert på att använda synonymer, så han kan vara svår att förstå för alla som inte behärskar sin svenska till fulländning.


Hur som  helst min nyfikenhet är väckt och jag får väl skaffa romanen Kvinnan är första könet, som var upphovet till bråket med Linda Skugge, för att bilda mig en egen åsikt i denna litteratur och personfråga.

Bild lånad från Wikipedia, Skapare Notwist 2008

Vanligtvis brukar jag inte medvetet hoppa in mitt i en författares verklista, jag föredrar att starta med den första boken, då vissa händelser kan återkomma i flera böcker. Detta var ett av felen jag gjorde då jag startade med Tom Clancys Påtaglig fara från 1989 efter att jag sett den som film, detta tvingade mig att läsa om boken en gång till efter att jag tragglat mig igenom fyra tidigare böcker om romanfiguren Jack Ryan.

Jag skall i en senare blogg försöka mig på en årssammanfattning, som kan ta upp allt från att blåsa i alkotest till friluftsteater. 


RSS 2.0