Det som göms i snö kommer upp i tö

Idag fick jag mig en tankeställare, föremål man inte har sett på någon månad kommer fram, eftersom de sista dagarna tagit hårt på snön. Jag hittade en bil som såg ut att ha klarat vintern relativt bra, och nu i veckan skall jag göra ett försök att starta detta engelska fartvidunder. Extra glad blev jag när jag såg några gröna skälkar med vita knoppar, detta kommer säkert att bli några blommor om några dagar, undrar bara vad det kan vara, påsk eller pingstliljor, men svaret kommer väl om någon vecka.
Egen bild av min rabatt 20100329
Vintern har varit ovanligt stygg i år, detta ser man när man promenerar på trottoarerna och ser alla delar av tegelpannorna som rasat ner från taken. Sedan har vi tvåbenta varelser hjälpt till att förstöra, på vägen till posten i morse såg jag att kranbilarna som varit inne på olika gräsmattor när de som skottade bort snön från taken har lämnat djupa spår, det blir många gräsmattor spm måste fixas till i vår.
Hjulspår efter kranbil. Egen bild 201003

Men som Robert Broberg skrev i sin sång Det som göms i snö kommer upp i tö.
I dag var det premiär med sändning av radioprogrammet Ring P1 från Örebro med Katarina Pietrzak, det är kul med nya programledare och jag tyckte att hon klarade av alla debattglada personer bra i direktsändningen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Resa kollektivt och feghet

Det har varit lite dåligt med tid för denna blogg några dagar, och med påsken i antågande ser det ut som att det inte kommer att bli så mycket den närmaste tiden heller.


I fredags skulle jag åka till Skoghall, detta löstes mycket smidigt med buss Laxå-Degerfors och därifrån tåg till Karlstad, hemresan på söndagen blev enklare eftersom Tåg i bergslagen har ett tåg från Karlstad till Göteborg som stannar på spår 3 i Laxå.
Tåg i Bergslagen, tidigare ett SJ-lok på järnvägstationen i Karlstad, Eget foto 201003Vanlig personvagn på Tåg i Bergslagen, eget foto 201003Busstationen i Karlstad

Trots att jag gillar att köra själv, var detta färdsätt riktigt bra, dels finns möjligheten att få varmt kaffe men största bonusen var att jag han läsa 3 kapitel av Graham Greenes bok Honorärkonsuln. den har ännu inte nått upp till Vår man i Havannas nivå, när jag läste den vek jag mig av skratt. Personligen begriper jag inte varför han inte tilldelades Nobelpriset i litteratur, det var många som krävde det på 1960-1970 talet. Greene avled 1991 så nu är det försent.


Annars har hela helgen varit relativt lugn, med möjlighet att få skryta med sin okunskap. Jag och en Kär vän deltog i ägglunken, där man går en slinga på 2,5 km genom skogen och svarar på 12 frågor. För varje rätt svar fick man ett ägg, och med sex ägg i påsen på vägen hem känner man asig ganska dum.


Avslutningen i skidskytte VM gav oss i alla fall en bronsmedalj.                                                                              
Tack Helena, Anna CarinBjörn och Carl Johan.
 

Jag fick en liten kommentar i veckan om feghet av en Kär vän, hoppas min lilla ändring på Facebook löser detta med min feghet.

Nu har jag lagt in denna blogg på Sveriges bloggkarta, jag anser att det är kul att kunna leta bland andra lokala bloggar, och man kan följa min blogg här.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ytterligare en helg hemma

Ytterligare en helg i Laxå, jag blev tvungen att stanna hemma på grund av bilproblem, man blir lite fundersam på varför en bil har växelspak, denna sak är ju helt bortrationaliserad inom flyget. Trots idogt skruvande är problemet ännu inte riktigt löst, och jag (vi) funderar lite på vad felorsaken kan vara.

Eftersom jag var hemma passade jag även på att röja lite, min datorhörna såg för bedrövlig ut, annars trivs jag där omgiven av fem nakna damer, inte levande utan ganska platta krokiakvareller.
Min datorhörna med några krokiakvareller, eget foto 201003
Jag passade samtidigt på att städa ut ett köksskåp och ena kylskåp, det blev en hel del små slattar av hovmästarsås, tomatpuré och räksallad som hälldes ut i toalettstolen, Tanken slog mig efteråt att detta var lämplig föda i en kompost, miljömässigt blir det ju en extra påfrestning för vattenverket som måste rena spolvattnet i onödan. När detta  var klart fortsatte jag med övriga ytor i köket, jag ville ha lite rena ytor före mitt våffelfixande.
Passade på att städa köket före våffelbaket, egen bild 2010Det blev 14 ekströms frasvåfflor av två paket mix, som syl använde jag hjortron och björnbär. Egen bild 2010
Totalt blev det 14 våfflor av två paket Ekströms våffelmix.

Vad rent vatten betyder för livet har innevånarna i Hammarö och Karlstad lärt sig den hårda vägen nu i helgen. Det var enorma problem bara för att spola toaletterna på Centralsjukhuset vatten fick bäras i hinkar. Just ett sjukhus har ju extra stort behov av vatten för att unna tvätta ytor och patienter.

Som en avslutning passade jag på att besöka Tivedsbygdens Konstförenings vårsalong, och jag vill nog hävda att årets utställning hör till de bättre. Dels ställde Ebbe Skoglund ut några fina landskapsmålningar, Gun Germer ställde ut några stämningsfulla akvareller.
Tivedbygdens Konstförenings Vårsalong 20100321. Egen bildNågra av Gun Germers akvareller som var utställda på Tivedsbygdens konstförenings vårsalong 2010. Egen bild 201003


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Jungfru Marie bebådelsedag


I dag är det Jungfru Marie bebådelsedag även nämnd som vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor just denna dag. Själv tänker jag fuska lite och använda farbror Ekströms färdiga våffelmix, givetvis kommer jag att använda riktig grädde, och inte sådant där rakskum som vi har använt på gräsklipparklubben. Syltalternativen blir bara två eftersom jag bara har hjortronsylt och björnbärssylt hemma. Det är lite synd att den stora Ekströmsgubben är borta från fabriken i Örebro, man blev ju så glad när man såg den som liten.
Egen bild av ett Ekströms frasvåffelpaket
När jag gick i 6:an på Saltängskolan fick skolkassen åka på ett studiebesök och se när de tillverkade sitt pulver för Nyponsoppa och Blåbärsoppa, vad jag kommer ihåg så var just blåbärsoppan den stora produkten då, den var då väldigt i ropet på grund av Vasaloppet, huruvida denna pulversoppa används av Vasaloppsåkarna idag vet jag inte, och jag tänker själv inte åka loppet för att få reda på det. 

Jag tror inte att jag kan minnas en enda vårfrudag som det fortfarande har legat snö och is kvar på gatorna, kommunen jobbar under högtryck och i går såg jag Strömberg framföra en stor väghyvel längs Casselgatan. Troligen inlånad från Vägverket eftersom kommunen sålde sin hyvel för cirka 10 årsedan. Jag vet inte ålder på denna maskin, men när jag såg in i den från andra våningen så kunde jag i alla fall bedöma att den inte uppfyller dagens arbetsmiljö.
Egen bild av Vägverkets väghyvel framförd på Casselgatan i Laxå, av komunen och motorklubbens stake man Strömberg. 201003

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vårdagjämningen

Den 20 mars klockan 17:32 (UTC) inträffar vårdagjämningen, och den är mer efterlängtad i år än tidigare år på grund av den snörika vintern. Tyvärr kommer det nog att finnas kvar en hel del snö i högarna långt in i vår. På gräsklipparklubben kommer vi att genomföra traditionen med vårstädning under långfredagen, dels finns det några gräsklippare som skall fixas till inför sommaren och sommarmöbler som skall plockas fram, tyvärr är det fortfarande mycket snö på både gräsytor och asfalten så verksamheten kommer nog igång sent i år.

Själv längtar jag på att verksamheten kan komma igång, och i brist på bilder från verksamheten i år klipper jag in några bilder från en resa till Siljansnäs i höstas.
Eget foto hösten 2009 taget från SE-CLP under en flygning mellan Siljansnäs-GrenlandaEget foto hösten 2009 taget från SE-CLP under en flygning mellan Siljansnäs-Grenlanda
Tyvärr noterade jag inte var jag knäppte bilderna, så att beskriva platserna närmare klarar jag inte av, kanske någon på nätet vet Platserna ligger mellan Siljansnäs och Karlskoga.
Eget foto hösten 2009 taget från SE-CLP under en flygning mellan Siljansnäs-GrenlandaEget foto hösten 2009 taget från SE-CLP under en flygning mellan Siljansnäs-Grenlanda
På förslag finns nu att några från gräsklipparklubben skall genomföra en resa till Gotland, troligen kommer det i så fall bli några träffar där vi planerar resan, samt genomför någon form av navigationsövning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Vad kan vara konst????

Vad som är konst finns det delade meningar om, personligen har jag svårt att få
Lars Vilks rondellhund till konst, det känns som om teckningen bara har producerats för att skapa debatt och ge Vilks plats i mediabruset. Han var ju en följetong i Tv-programmet Magazinet redan på 1980-talet med sin skapelse Nimis som står i Kullabergs naturreservat.
Christoffer Barnekow rapporterade var vecka i programmet hur byggnandsnämnden försökte få skräpet förklarat som svartbygge och hur skräpet skulle tas bort. Lars Vilks ansåg sig i konstens namn stå över de regler som gäller oss övriga svenskar.
Eget foto av några av mina teckningar 201003.
Vilks har fått flera knepiga efterföljare som hävdar att deras alster är konst.
Magnus Gustafsson som utsatte Storstockholms Lokaltrafiks tunnelbanevagnar för klotter, det är ju ren skadegörelse av annans egendom och i mina ögon inte konst.
Priset i dårskap tas ändå av Anna Odell med verket Okänd, kvinna 2009-349701, där hon spelade psykotisk och självmordsbenägen på Liljeholmsbron i Stockholm. Synd att hon blev friskförklarad för uppför man sig så dumt är man säkert psykotisk. Något år tidigare genomförde några elever vid Konstfack ett examensprojekt genom att läsa porrnoveller för dagisbarn, man frågar sig var konsten kommer in i detta.
Eget foto på några av mina teckningar 201003.
Det var lättare med konst förr, då var det tavlor och statyer som räknades till konsten, smörknivar, näverslöjd och träkåsor räknades som konsthantverk. Visar en bild på min lilla gallerivägg med teckningar, den skall plockas ner under sommaren eftersom jag tänkt bättra på den vita färgen. Och denna vägg ger ju även en vägledning till vad jag anser vara konst.

Snart är det dax för Tivedsbygdens konstförenings årliga vårsalong, i år skall jag i vart fall inte missa den, jag fick ett mail med en affisch, så jag kan omöjligen inte påstå att jag inte visste.

 Tivedsbygdens Konstförening

 

     Vårsalong 21 – 28 mars 
      
 

     Öppettider:

     Söndagar 14 – 17
  
     Måndag, Tisdag, Torsdag 12 – 19

     Onsdag, Fredag 10 – 17
               

     Laxå Bibliotek                   


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Var 200:e länsbo blev av med körkortet

Enligt en artikel i Nerikes Allehanda blev Var 200:e länsbo blev av med körkortet detta låter som en mycket hög siffra, men när man läser artikeln visar det sig att det bara är drygt 1000 personer som blev av med förmånen att få köra bil. Det motsvarar lite drygt en halv procent av de som har körkort i Örebro län, alltså en av 200 blev av med körkortet 2009. Personligen tror jag att det finns ett stort mörkertal, hur många tar inte bilen hem från restaurangen en fredag eller lördagskväll när det nästan inte finns några nykterhetskontroller längs vägarna, eller lördag förmiddag när man åker till systemet för att fylla på lagret som försvann under fredagskvällen.
Hittar ingen fri bild på en svensk trafikpolis, så bloggen får visa en Brasiliansk trafikpolis i arbete. Fotografiet är hämtat från Wikipedia
På grund av obekväm arbetstid och övertidsersättning skall ju all bekämpning av brott ske mellan klockan 8 och 16. Tyvärr var det inte så många som kommenterade tidningsartikeln online, men jag är helt säker på att flera körkort borde dras in på grund av medicinska skäl, alkohol och fortkörning (jag syndar själv lite på den sista punkten inte bara på vägen utan även i luften, inte så kul att sitta och höra flygläraren skrika 90,,,,90,,,,,90,,,,). 

Samtidigt får vi hoppas att det inte ligger något i detta att poliserna bara för att få upp statistiken över kontroller stoppar ut mätaren genom bilfönstret som det stod i en artikel för något årsedan. 
Visar en bild på en brittisk alkotestare eftersom jag inte hittar någon fri bild på nätet. Bilden lånad från wikipedia.  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Sveriges Radios Romanpris

Inget ont om ljudböcker men mina favoritförfattare måste upplevas i pappersform. Just nu tömmer jag bokhyllorna eftersom jag funderat på att köpa ett par Billy på IKEA. Jag genomför samtidigt en rensning av böcker. Planen var att rensa bort minst 25% av mina böcker, både inbundna och pocket. Men problemet är att böckerna hamnat i mitt svarta hål, det vill säja på golvet i sovrummet och matsalen. Saker som kommer in dit brukar inte komma därifrån så lätt, och extra svårt är det när det gäller böcker. När man var liten uppfostrades man ju i den tron att böcker var värdefulla och att man skulle vara rädd om boken. En bok är fortfarande värdefull för mig trots att det ekonomiska värdet är ringa, för bakom texten i en bok finns ju en tanke och en författare som ibland med vånda plitat ner sin text med pekfingersvalsen.
Travar mwed böcker som kräver nya hyllor, eget foto 20100315
Annars är det så idag att vi drunknar i böcker, nya romaner säljs för 200-300 kronor när de släpps och bara tre månader senare ligger de på loppis för en femma, detta är en mycket trist utveckling av det moderna samhället, samtidigt drunknar bokmarknaden av alla nya författare som sitter hemma och producerar böcker på sina egna datorer. Som det var förr när förlagen refuserade vissa alster var på ett sätt bättre, det kom inte ut så mycket skräp. Författare som nekades utgivning och kände på sig att deras alster var bra kunde ju gå vidare till nästa förlag för ytterligare utgivningsförsök, detta drabbade ju Astrid Lindgren som nekades utgivning av Pippi Långstrump vid första försöket. 
Bild hämtad från Wikipedia
Ljudböcker har jag inte provat på ännu, men jag försöker följa följetongen som går på radons kanal 1, det ger mig en möjlighet att få små smakprov av författare jag aldrig läst något av tidigare samt att man samtidigt kan utföra något arbete. Ibland har dessa uppläsningar varit så bra att jag inte kan vänta på slutet utan springer iväg till bokaffären för att köpa boken på stuts. Nu har jag i alla fall köpt en liten pryl som gör att jag kan lyssna på USB via bilstereon så nu gäller det att hitta en bra ljudbok till premiärlyssningen, då får jag – till skillnad mot om jag hör på radion – välja själv vad jag vill lyssna på.

I kväll delades även Sveriges Radios Romanpris för 2010 ut till Aris Fioretos för boken
"Den siste greken".  jag har inte läst något som denne författare producerat och jag hoppas att boken kommer att gå som följetong i P1.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Dold inspelning av ljud och bild.


Jag köpte en ny MP3-spelare i höstas med inspelningsfunktion, den ersatte en äldre variant med litet minne, min nya spelare kan spela in ca tre dagars samtal utan laddning eller överflyttning av inspelat material. Jag startade med att spela in mina samtal i samband med ett rån 1998, och genom åren har detta gett mig ett bra minne för saker som hänt. Kort efter att jag skaffade min första inspelare 1998 inledde jag även bandande av telefonsamtal, dessa band har visat sig varit till stor nytta när man får en faktura på en produkt man inte har beställt. Nu senast var det företaget Tele-Del i Malmö som kröp till korset. Detta företag har tidigare (1998) varit i luven med mig, jag fick en faktura på nästan 5000 kronor som inte var beställd, Först efter att jag postat in en kopia på ljudfilen där jag avböjde min medverkan skrev företaget av ärendet.
Fotografi av Tele-dels loggo
Året efter ringde samma försäljare upp igen när jag informerade henne om att jag bandar samtalet slängde hon på luren. För bara tre veckor sedan kom ytterligare en faktura, tydligen är jag numera känd av företaget, de strök beställningen utan att jag behövde posta in ljudfilen, frågan är kommer de att fakturera en annons även nästa år.

I fredags låg det en orderbekräftelse på kontorsmaterial från Kontorsgrossisten AB i brevlådan med en slutsumma på 2875 kronor som skall betalas senast 25-3 2010. läser man den finstilta texten på baksidan framgår det att detta är ett erbjudande om att ingå ett avtal med Kontorsgrossisten AB. Jag skall ringa dem på måndag för att kolla om de också påstår sig ha ringt till mig.
Min nya MP3 spelare, tyvärr köpte jag den modellen som aknar radio, ocvh jag med mitt intresse saknar möjligheten att lyssna på P1
På gräsklipparklubben har vi haft problem med stölder ur en bränsletank, jag har nu fixat en webbkamera men jag kan inte montera upp den där utan att övriga medlemmar blir informerade, Själv har jag ju ett antal webbkameror som monterades upp efter att jag utsattes för ett rån, först var dessa kameror öppna det krävdes ingen lösen för att se bilderna, och man lärde sig ganska fort att tänka på vad man sa och hur man var klädd. Men efter att polisaspirant Jocke Johansson står rakt framför kameran och berättar att en person som jag vet namnet på knarkar tänkte jag att det var bäst att lägga lösen på den sidan. Jag tänkte inte på det medan han nämnde saken men redan under kvällen var det tre personer som hört polisaspiranten prata som hörde av sig med frågor.

Bifogar länk med mer info om Tele-Del http://www.svartlista.se/varningslistan.html
Bifogar länk med mer info om  Kontorsgrossisten AB http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/06/14/nytt-bluffbolag-svenska-kontorsgrossisten-ab/

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lite blandat om gräsklipparklubben, förkylning, mm

Bor man på en liten ort studsar man till lite när man hör ortsnamnet i riksradion, i ett av veckans program av Ring och sjung ut, hörde jag helt plötsligt förra kommunalrådet och medlemmen i gräsklipparklubben Björn Bromé ringa in med en åsikt om Rutavdragen. Själv har jag ingen åsikt huruvida denna reform är bra eller dålig. Men så blir det när det finns både för och nackdelar och båda väger jämt. En annan sak jag hörde på radion idag var mamman som förlorade sin arbetslöshetsersättning för att hon inte kontaktade arbetsförmedlingen dagen efter att hennes son dog. Man kan ju undra vad det finns för empati inom den organisationen. Bland andra stora händelser på orten är att vår tidigare apotek Laxen har fått en ny skylt, det är lite synd när gamla inarbetade namn försvinner, fast man vänjer sig väl med Hjärtat med tiden.

Egen bild 20100303 på Laxås apoteks nya skylt med ett hjärta
När man var liten  hette det bara apoteket, och apotekare Hedlund som drev verksamheten knåpade ihop senap och egna hudkrämer på beställning, men i slutet på 1960-talet bestämde statsmakterna att alla apotek skulle drivas i statlig regi, och de privata apoteken tvångsinlöstes. Därmed försvann möjligheten att köpa den lokalt producerade senapen. Man kan ju fråga sig om staten nu när de säljer ut apoteken erbjöd de tidigare ägarna första tjing att köpa åter sin egendom.

Helgen var vikt för årsmöte på gräsklipparklubben tyvärr var jag väldigt förkyld så jag avstod från att delta i klubbens Bowling träff utan valde att åka hem och lägga mig så jag skulle orka med mitt tandläkarbesök under måndagen.  Jag har lärt mig att man inte skall bli glad över andras olycka, men det kändes skönt på måndagen när tandsköterskan ringde och flyttade på min tid eftersom tandläkaren brutit armen.   
egen bild från gräsklipparklubbens årsmöte 2010 i klubblokalen  Egen bild från Gräsklipparklubbens årsmöte 2010 i klubblokalen.
Några av deltagarna på Gräsklipparklubben som äter smörgåstårta. Tack Tommy fler sådana träffar sitter fint.


Det har på grund av hosta, halsont, snuva och allmän dåsighet inte blivit någon nämnvärd föda denna vecka, normalt äter jag som en häst, minst 1200 gram fast föda per dag, men sedan i söndags har jag bara klarat av en ostkaka på 600 gram, någon sked per dag. Men i dag släppte det och jag känner att matlusten kommer åter, och då passade det bra att jag fick några presenter från Margareta och Kerstin idag.
Egen bild av två semlor från konditori Promenaden Laxå, jag fick dessa av Margareta Thor efter att jag försökt hjälpa henne med en pryl till hennes dator.Egen bild av Kerstins sockerkaka
Två smaskiga semlor från Margareta som får mig att tänka på annat och Kerstins hembakade sockerkaka, ingen ide att komma på besök allt är redan slut, mums.


Nu kan man följa bloggar efter ort titta på Sveriges bloggkarta och se om det finns någon bloggare på din ort.

Om du vill följa min blogg klicka på följande länk Bllogovin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


RSS 2.0