Nykterist ?

Efter alla mina bloggar om alkoholfri Öl, har jag via mailen fått frågan från några om jag är nykterist. Men det måste jag kraftigt dementera, jag är inte nykterist, om inte annat syns det i bloggen Tre nya öltyper, där jag skriver några rader om starkölet Mikkeller Jackie Brown. Eller mitt intresse av att spara på olika Whiskytyper (fast där blir det mesta inte öppnat),
Eget foto 2010, av egen flaska Macallan 16 Years 1991    Eget foto 2010 av en egen flaska Chivas Regal 12 Years whisky   Eget foto 2010 av en egen Laphroaig 10 Years 1998 whisky
När det gäller den alkoholfria ölen har jag hittat ett 15-tal olika typer på den svenska marknaden där Norrlands Guld och den tyska Störtebeker enligt mig smakar bäst. Jag har även under sista året letat efter ett lättäöl som fans på marknaden när jag var ung, men trots att jag har letat i flera olika butiker kan jag inte hitta öltypen Lyckholms.
Eget foto av tiningen länsposten 201011
Huvudsakligen blir det numera för min del mest mineralvatten, alkoholfri eller lättöl till maten, eftersom jag tycker att de olika smakämnena kommer fram bäst när alkoholhalten inte är för hög. För många många årsedan provsmakade jag ett danskt öl där alkoholhalten var runt 10 procent, där var det totalt omöjligt att känna någon smak förutom just alkoholen, och man blir samtidigt lite fundersam vad ett sådant öl är till för, det går ju inte att använda till mat, eftersom det släcker ut smaksensorerna.
 Störtebeker  
Under flera år drack jag en lättöl dagligen till min lunch. Jag var den enda vid bordet som valde lättöl, men så en dag kom vi att diskutera alkohol, och någon nämnde att man kunde dricka en 2 cl snaps till maten och ändå köra bil. Efter att vi pratat om alkoholhalten i lättöl räknade BengtCadico ut att mitt drickande av lättöl till maten var dag motsvarade cirka sju och en halv liter starksprit på ett år.Först trodde jag inte att det var sant men efter att jag själv kontrollräknat och fått resultatet bekräftat på egen hand övergick även jag till mineralvatten under luncherna.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,





Politikeravhopp

Först ut var Mona Sahlin som mer eller mindre tvingades bort av sina egna, jag hörde idag att även Miljöpartiet skall byta ledning, men den var däremot planerad eftersom språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand valdes på ett visst antal år, och att de efter avslutad period inte får ställa upp till omval. I rikspolitiken väntar man nu bara på att KDS politikern Göran Hägglund skall kalla till presskonferens och tillkänna ge sin avgång.
Bild av Mona Sahlin, lånad från WIKIPEDIA Bild av Peter Eriksson, lånad från WIKIPEDIA Bild av Maria Wetterstrand, lånad från WIKIPEDIA Bild av Göran Hägglund, lånad från WIKIPEDIA


Lokalt på vår lilla ort har vi strax före helgen hört att Anna Eriksson (S) beslutat sig för att lämna det politiska arbetet som kommunstyrelsens ordförande. Även om hon säkert har varit med om roliga och spännande saker under åren, har hon säkert inte haft det så lätt.

När pengarna inte räcker till för att driva alla verksamheter är alla med på att man måste spara, men inte runt mig, lägg ner en skola i andra änden av kommunen, dra ner på dagisverksamheten tycker alla men det skall inte ske här utan där, då berör det ju inte mig.
Riksdagshuset Laxå, bild lånad från wikipedia
Som en slutkommentar Anna Eriksson är värd en stor eloge som har orkat med sitt tunga jobb så pass länge som 10-år, om jag inte missminner mig var det några mycket täta byten på posten efter Eric Carlsson innan hon tillträdde. Och med ortens befolkningsutveclking kan det inte bli lätt att leda skeppet i hamn.

 

Befolkningsutvecklingen i Laxå Kommun 1900-2008

År

 

 

Invånare

 

1900

  

8 104

1910

  

7 640

1920

  

7 094

1930

  

7 067

1940

  

6 340

1950

  

7 210

1960

  

8 549

1970

  

9 536

1980

  

8 662

1990

  

7 622

2000

  

6 699

2008

  

5 870

Källa: Statistiska centralbyrån - Folkmängd efter region och tid och DDB UMU.


En glädjande nyhet jag hörde på radion idag var att Försäkringskassan backar och beviljar Annica Holmquist sjukpension, hennes sjukdom och problem uppmärksammades mycket dagarna strax före valet, och man blir lite fundersam på om Fredrik Reinfeldt har bedrivit ministerstyre och dragit försäkringskassans chef i örat.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Tivedsbygdens konstförening

Nu i helgen besökte jag Tivedsbygdens konstförenings adventutställning på vår lilla ort. Detta brukar vara mitt avslut av det gångna konståret. Förr i tiden brukade man benämna öppningsdagen med ordet vernissage som kommer från den tiden då konstnärerna fernissade sina målningar, detta gjordes precis innan öppningen av en utställning så lukten av fernissa hängde tjock i utställningslokalerna.
eget foto på några av liselotte ströms akvareller, 201011
Som vanligt har föreningsmedlemmarna producerat en stor mängd bildkonst från teckningar, akvareller och i olja. I år fäste jag mig för några akvareller av Liselotte Ström, men på grund av tidsbrist blev det bara en snabbgenomgång av de utställda alstren och jag tänker återvända någon kväll i veckan för att studera verken bättre.
Eget foto från konstutställningen under advent 201011
Även vinsterna i konstlotteriet såg i år ut att hålla en mycket hög klass, och jag skulle kunna tänka mig att ha flera av tavlorna på väggen hemma.
Eget foto från konstutställningen under advent 201011
För att övergå till något helt annat, min första kontakt med ordet vernissage var i Stieg Trenters bok Farlig fåfänga som min lilasyster köpte till mig när jag var i trettonårsåldern. I just den boken gör fotografen Harry Friberg debut som stående figur i Trenters böcker. Handlingen i boken hänger ihop med just konst, eftersom Friberg blir inbjuden att besöka en konstutställning som skall ha vernissage påföljande dag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

 

 


Anuskakören

På vår lilla ort har det funnits många olika sångkörer och grupper genom åren. Som liten brukade man höra manskören sjunga live på valborgsmässoafton. Dessutom har de kristna organisationerna så som kyrkan, Filadelfia med flera haft egna körer.
eget foto 201011 
För något årsedan deltog även vår lilla ort med en kör i TV4 programmet körslaget. Kören tävlade under namnet Team-Lotta, efter körledaren Lotta Engberg. Då hon är några år yngre än mig hade jag redan slutat på Centralskolan när hon pluggade där. Mitt första minne av Lotta är från London, när jag var på en kurs i England under 1970-talet, samtidigt var Laxå blåsorkester där och spelade, och vem var det då som gick längst fram som drillflicka om inte Lotta Pedersen, senare gift Engberg, och som med tiden kom att få en enastående musikkarriär.



I kväll var jag och lyssnade på Anuskakören som gav en helt underbar konsert. Kören startade för ett par årsedan på initiativ av Anuska Lantz (Bichis), och idag har kören ett 30-tal kvinnliga sångare. De har gett några konserter tidigare men tyvärr har jag inte haft möjlighet att bevista tillställningarna. Efter att jag har sett och hört kvällens konsert kan jag bara konstatera att jag har missat något mycket bra.
Anuskakören med Ulla Britt framför mikrofonen. Eget foto 201011
I första delen avverkade de ett antal sånger med julanknytning och sången Änglarnas julsång var helt ny för mig. Bland övriga julsånger jag fastnade för var deras framförande av Tänd ett ljus och Stilla Natt. Trots att det påstås att vi är ett sjungande folk, var det tyvärr inte så många som deltog när möjligheten gavs att deltaga i allsång i ett julmedley, trots att texterna återgavs i programbladet.
Anuskakören under konsert i Bergfästet. Eget foto 201011
I andra avdelningen övergick man till lite schlagerfavoriter, och Abba medley med bland annat Mamma Mia och Money, Money, Money dessa gav rysningar i hårstråna på underarmarna. 
Anuskakören  eget foto 201011 Anuskakören eget foto 201011
Extra kul var det att se några av mina skolkamrater i kören, och jag slogs av tanken att de har ju inte förändrats ett jota sedan vi slutade skolan för åtskilliga årsedan.

Nu skall jag koppla upp mig mot SVT, och leta efter några inslag i programmet Landet Runt, de lär ha sänt två långa inslag om utgrävningarna vid Ramundeboda kloster som jag missat eftersom jag nästan inte tittar på TV. 
Källare under utgrävning vid Ramundboda kloster. Eget foto 201007 



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Slutet på veckan

Normalt är fredagen den sista arbetsdagen i veckan för min del, men när det lackar mot jul är veckans arbete inte slut, Nu inför julen kommer allt övertidsarbete igång, så det blir jobb både på lördagar och söndagar. Men för att ändå få ett litet avslut på arbetsveckan blev det en tur till bastuklubben.

 

På vägen dit passade jag på att lämna in mina tomma svagdricksflaskor, och jag hoppas att jag även denna jul kommer att få njuta av denna underbara dryck. För några årsedan hittade jag en butik som sålde svagdricka i plastdunkar, men den smakade inte riktigt som den svagdricka man fick som liten. Senare tipsade en bekant mig om att
Carlsons Livs i Finnerödja var återförsäljare av Hjo bryggeris Juldricka, efter att första året bara köpt en glasflaska på prov, har det nu blivit en liten tradition att åka till Finnerödja för att köpa denna dryck och antalet flaskor ökar för vart år. Som regel brukar jag passa på att samtidigt köpa lite av deras hembakade bröd. 
Eget foto av några svagdicksflaskor från Hjo bryggeri. 201011 
Efter att jag handlat klart valde jag att ta genvägen genom skogen från Finnrödja till Gårdsjö, jag tänkte inte så noga på väglaget. På ett ställe vid en korsning i en backe råkade bilen glida ner i diket, som vanligt fanns ingen spade eller andra nyttiga prylar i bilen, men jag lyckade gunga mig loss med hjälp av att lägga mina bastuhanddukar under bakhjulen. Inte så kul att ha dessa för att torka sig med, men jag råkade ha med mig en extra eftersom jag inte plockat ur väskan ordentligt efter förra bastubesöket.
Eget foto av min handuk efter att den legat under ett av mina bilhjul, 201011
Den stora grejen för min del på bastuklubben i kväll var att få lämna över de fotokalendrar jag tagit fram, Tyvärr blev det inte så många bilder från bastun så jag tvingades fylla ut den med lite lokalbilder från Gårdsjö

Eget foto av min egen 2011 almenack. Eget foto från bastuklubben 201011
I kväll råkade jag på en person som jag inte minns att jag träffat tidigare, under samtalet kom vi in på ämnet segelflyg och det visade sig att han skolat till ett c-diplom i Västerås 1957, tanken svindlar eftersom detta är mitt födelseår. Bastun sköts av en gullig tjej som klingar under namnet Lotta, och ibland hittar man några av hennes små meddelanden till oss bastare, på ytterdörren satt i kväll en liten lapp om att vi är dåliga på att låsa dörren, vi måste tydligen skärpa oss. Lotta borde få en egen blogg, när cafét var igång fixade hon till helt underbara mackor till ett lågt pris.
Eget foto av Lottas uppmaning 201011

 

Läs även andra bloggares åsikter om Carlsons Livs, Finnerödja, Hjo bryggeri, svagdricka, Gårdsjö, Bastu,

Första parkett.

Ibland sitter man verkligen på första parkett, och man är med om att få se hela händelsen utspelad live. Att väglaget efter flera dagars snöfall är dåligt är vi alla medvetna om, de flesta anpassar farten därefter, men högerregeln är lätt bortglömd.

Som på alla orter blir det vissa gator som lokalbefolkningen anser ha företräde och då är det inte lätt av vara gästbilist på vår lilla ort fick Tele2s försäljare erfara.
 krock 1, eget foto 201011 krock 2, eget foto 201011 krock 3, eget foto 201011
Extra tråkigt är det när det leder till personskador, trots att inga av bilarna såg så där demolerade ut var det två personer som fick föras bort med ambulans. Pådraget blev i mina ögon enormt, med tre brandbilar, två ambulanser en polisbil samt en bärgningsbil.  Men för de inblandade måste det kännas väldigt skönt det finns resurser när en olycka är framme.  Jag har en bekant som under 1970-talet var med i en bilolycka i Polen, de fick vänta i nästan sex timmar innan ambulans och räddningstjänst infann sig, trots att de larmade bara några minuter efter kraschen. 
 krock 4, eget foto 201011 krock 5, eget foto 201011 krock 6, eget foto 201011
Olyckan som jag bevittnade idag tillhör de typer som inte borde ske, dels har vi en högerregel att ta hänsyn till, och det var i en korsning där farten är begränsad till 50 km, dessutom var väglaget sådant att man av ren självbevarelsedrift borde anpassa farten.
krock 7, eget foto 201011 krock 8, eget foto 201011 krock 9, eget foto 201011
Som vanligt var lokalblaskan snabba med att rapportera händelsen redan 30 minuter efter kraschen kunde man läsa om den i nätupplagan fast den var lite felmarkerad på kartan. Nu har det hänt mycket i min lilla korsning, när jag kom hem i söndags kväll så var det någon som kört på Herr Gårmanskylten, med resultatet att jag fick plocka upp glassplitter i måndags.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Järnets betydelse för riksbildningen

I kväll var jag på vår lilla orts föreläsningsförening och lyssnade på Hans-Owe Perssons forskning om järnhanteringen från blästerjärn till masugnar. Han har tidigare föreläst i detta ämne och kvällens föreläsning blev en liten snabb repetering samt presentation av nya rön.
Eget foto 201011 av blästerjärn   Eget foto 201011 av blästerjärn
Det mest intressanta var utan tvekan järnets betydelse för den svenska riksbildningen och att dess vagga stod i Vadsbo trakten. Dessutom fick man med sig många frågor som man vill söka svaret på själv, bland annat om rosorna i Närkes landskapsvapen har något med den adliga släkten Roos att göra, och hur hertiginnan Ingeborg lyckades styra och hålla ihop landet efter att hennes make Erik svältes ihjäl vid gästabudet i Nyköping. För att inte bara nämna slaget vid Amnabro 1304,  ett slag jag inte hört talas om tidigare, målningar från slaget fanns avbildade i södra Råda kyrka, tyvärr är den idag borta på grund av ett pyromandåd. 
Eget foto av Hembygdsföreningens affich om järnhantering. 201011
Extra kul tycker jag det är när någon som är inflyttad till orten gräver lite i traktens historia, när vi infödda gräver är vi ibland lokalpatrioter och kan inte se utanför kommunens gränser samt undviker att nämna saker som kan ge en negativ bild. Helheten av ett ämne blir ju mycket bättre om man inte begränsar sig till kommungränsen. Men det är ju enastående att Hans-Owe Persson lyckats lokalisera järnframställningsplatser som är före Jesus födelse runt sjöarna Skiren och Laxsjön.

Eget foto av  konstföreningens affisch. 201011
Till helgen startar även den årliga Adventsutställningen som Tivedsbygdens Konstförening anordnar. I år lär det vara rekordmånga utställare så det skall bli spännande att se vad några av de nya utställarna har gjort. I år skall jag i var fall inte missa den.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nu går det fort, bara 1 månad och 1 dag kvar.

Julen närmar sig med stormsteg, när jag var inne och handlade häromdagen såg jag att julglöggen redan har kommit ut till försäljning och hyllorna dignade med olika typer av julpynt.
Eget foto av Blossa julglögg, 201010
Det känns som om man startar med julen tidigare för vart år. En gång i tiden startade julen med första advent, men numera startar försäljningen av julprylar redan i slutet av oktober. Jag funderar lite smått på om de första semlorna kommer att finnas till försäljning före julafton även i år. För något årsedan såg jag några skräckexempel av julsemlor med rödfärgad grädde och en marsipantomte placerad på toppen av semlans lock. Det känns i alla fall helt okay att affischerna för de olika julmarknaderna och julkonserterna som går av stapeln nu till helgen sitter uppe.


Och i Anna Levins blogg på lokalblaskan kan jag läsa att hon redan har inlett jakten på en riktigt fin julgran hoppas bara att den klarar sig i värmen i drygt fyra veckor.


Men julhälsningen som finns i olika fönster med en önskan om en
God Jul och Gott nytt År känns fortfarande väldigt avlägsen.
Eget foto av Vänsterpartiets julhälsning. 201011

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lite äldre lokalbilder

När jag städade ur min källarskrubb som jag har använt som fotolabb och mörkrum, hittade jag några äldre fotografier från vår lilla ort.
Min förstoringsapparat från Philips med objektiv från Rodenstock,  
Eftersom jag inte har någon personlig relation till någon av dessa äldre bilder tänkte jag först kasta dem. Men någon dag efter att jag hittat bilderna fick Alf Petterson se bilden på Laxå Herrgård, trots att han har varit lokalredaktör, fotograf och hembygdsforskare hade han inte sett dessa fotografier tidigare.
Egen avfotografering av äldre foto Egen avfotografering av äldre foto
Första bilden var lätt att platsbestämma, den föreställde ju Laxå Herrgård som revs på 1910-talet. Den ersattes av en ny byggnad 1915-1916 som under en period  på tidigt 1900-tal var familjen Pripps sommarstuga.

Egen avfotografering av äldre foto Egen avfotografering av äldre foto
Den andra bilden som tyvärr är lite skadad har ännu inte blivit riktigt platsbestämmd.

Än så länge har tre olika förslag nämnts, Oxhultsdammen, nuvarande Esabdammen eller vid  dammen vid Fördärvet. Men genom att jämföra med andra fotografier går det säkert att bestämma vilken plats som är avbildad. 

Så istället för att kasta fotografierna lämnade jag över dem i Hembygdsföreningens vård av ortens lokalhistoria.


I kväll var det ett extra krismöte på gräsklipparklubben, och några för klubben mycket viktiga saker skulle diskuteras, tyvärr var det som vanligt bara den lilla kärnan på 3 personer som mötte upp vara bara två var aktiva motorflygare, Det borde vara mycket enklare att lösa problem om fler medlemmar möter upp och kommer med konstruktiva idéer. 



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Willkommen, Welcome, to Cabaret

Nu i helgen blev det ett besök i Säffle för att se Säffleoperans uppsättning av musikalen Cabaret. Musikalen utspelar sig i Tyskland under 1930-talet och är en fri tolkning av Christopher Isherwoods självbiografiskabok Farväl till Berlin från 1939.

 

Själv har jag sett denna musikal tre gånger tidigare, och utan tvekan har min första kontakt med verket satt djupast intryck. Som en ung hormonstinn tonåring fastnade min blick på några av balettflickorna som utförde dansen utan trosor i mycket korta kjolar när verket sattes upp i Stockholm på 1970-talet.

 

Skulle man som recensent avgöra vilken av de uppsättningar jag sett är det mycket svårt eftersom det ligger nästan 40-år mellan första och senaste besöket. Men ställd inför frågan är nog denna en av de bättre och den är  klart sevärd.  
 

I Säffleoperans uppsättning var det tre saker jag  fäste mig för, Reuben Sallmanders  tolkning av rollen som Konferancieren, och hans förmåga att improvisera i inledningen av första akten. Jag har inte tidigare stött på honom i vare sig teater eller TV-sammanhang trots att han medverkat i flera TV-deckare.
Reuben Sallmander på Säffleoperan
Min andra lilla reflektion var att de lyckades få fram flera porträttlika Hans och Helgor i ungdomskören, samtliga var urtypen så som man tänker sig tysk ungdom på 1930-talet. Min sista reflektion har med tekniken att göra, det skiljer nästan 40 år mellan mitt första Cabaretbesök och under den tiden har ljustekniken gjort stora framsteg. I en av de framförda sångerna tändes belysningen på ansiktena upp allt eftersom sångarna kom in i handligen, och eftersom körsångarna stod bakom en tunn nätridå blev synintrycket något som gav om man skall efterhärma Gunde Swan en känsla av ståpäls.
 Eget foto från foajén på Säffleoperan, 201011
Under pausen gavs möjlighet att köpa en kopp kaffe, tyvärr var jag inte ensam om den tanken, hela  var full så köbildningen blev enorm. Ett  litet missöde drabbade mig dock när jag skulle öppna min medhavda mineralvattenflaska under föreställningen, kolsyran i flaskan medförde att jag blev plaskblöt. 


Sen en liten avslutande tanke som jag missat att tänka på tidigare när jag sett denna musikal, den bygger ju delvis på Christopher Isherwoods självupplevda händelser i Berlin under tidigt 1930-tal. Och tanken som slår mig är vilka var de franska personer eller grupper som stödde Nazisterna med smuggelpengar innan Hitler kom till makten?. Nu har jag bara filmversionen med Liza_Minnelli, kvar att se för att få min Cabaretupplevelse komplett. 


 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Toaletten på gräsklipparklubben

Äntligen skrek Gert Fylking under några år då Horace Engdahl förkunnade vem som tilldelats årets nobelpris i litteratur.
Gert Fylking, bild lånad rån Wikipedia  Horace Engdahl, bild lånad från Wikipedia
Äntligen skriker jag nu då det ser ut att bli en lösning med toalettfrågangräsklipparklubben. Beslutsfattarna på vår lilla ort  har gått med på att hjälpa till med en riktig vattenklosett, som skall anslutas till en septiktank.
Eget foto av gräsklipparklubbens nya tronstol
Detta betyder att skitjobbet med att tömma de plastinbakade bruna korvarna några gånger om året är över för min del.
 Fy vad folk kan ta sig till när de inte behöver ta rätt efter sig.  Eget foto 210105  Phuuuuuuuuu
Problemet som klubben nu skall lösa är hur vi skall få fram vatten till denna klosett, vi saknar ju kommunalt vatten, och transporterar dit vårt dricksvatten i plastdunkar. Men vi har ju en grävd brunn som ger lite vatten då och då av otjänlig kvalité och det kan ju duga att spola bort skiten med. 
Foto Tommy Persson i samband med Laxå flygklubbs städdsg

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Haiti

Just nu är min systerdotter verksam som FN-biståndsarbetare på Haiti. Hon fick ingen riktigt lyckad start där. Första arbetsdagen togs sex svenska poliser som gisslan på Haitis nationalfängelse i Port-au-Prince, samma dag bröt även en Koleraepidemi ut bland lokalbefolkningen.
Rget foto av ett äldre foto på systerdotter, 201011

Jag hörde idag på radion att lokalbefolkningen nu anklagar FN som orsak till att denna epidemi brutit ut i Cap Haitien, Hinche och Milot, och där har nu hundratals människor attackerat FN-styrkan MINUSTAH. Först tyckte jag att det verkade väldigt långsökt, men i senare sändningar har den svenska FN ambassadören Claes Hammar bekräftat att smittan troligen kommer från de Nepalesiska FN styrkorna.
Eget foto av min egen radio, 201011

Jag hoppas lokalbefolkningen tar sitt förnuft till fånga och även ser på de goda sidor som FN insatserna gör för landet. Men tyvärr är det så att just FN inte har setts med de mest positiva ögonen av lokalbefolkningen. Delvis lär det bero på att FN tydligen försöker toppstyra landet. Detta medför att FN:s hjälparbetare behöver ha soldater som skydd, något som många andra hjälporganisationer på Haiti klarar sig utan.
Bild lånad från Wikipedia.
Totalt har nu epidemin krävt över 1000 liv, och vi får hoppas att de lokala läkarna ihop med WHO får bukt med denna sjukdomsepidemi, och att hjälporganisationerna kan få bort dessa tältläger som medför dålig kroppshygien.
Bild lånad från Wikipedia.  Bild lånad från Wikipedia.
Mina tidigare inlägg om Haiti hittar du här:
Döden slår till 
Döden slår till II   


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Karikatyr och skämt

Ett av de områden inom konsten jag gillar är politiska karikatyr och skämtteckningar. Fördelen med att ha just den konstformen som hobby är att det går att köpa originalteckningar till mycket rimliga priser eftersom produktionen har varit enorm.

 

Tyvärr är karikatyren väldigt bunden till den tid då teckningen skapades. Många halvkända politiker, idrottsmän och artister som avbildats fram till 1960-talet har fallit glömska, så för att betraktaren skall känna igen personen kan behövas en liten personbeskrivning eller förklaring. Detta tar tyvärr bort lite av magin med bilden för många betraktare.
karikatyrteckning av Gustaf Ljunggren från 1914 med politiker som Thyrén, Edén och Kjellén. Helt okända personer idag. Eget foto 201011 ur boken Svensj humor under 100 år

Skämtteckningar kan däremot leva betydligt längre, jag har sett teckningar från 1700-talet som man fortfarande kan skratta ät. Men även bland skämtteckningarna finns det alster som har ett bäst före datum. Extra tydligt syns det på de teckningar som utfördes i slutet 1930-talet som drev med rashygienfrågan.  Men även många av de politiska teckningar som utförs idag får ibland ett kort bästas datum. Hur många kommer att minnas Jimmie Åkesson om 10-år, själv har jag en politisk skämtteckning med Yngve Holmberg och Bertil Ohlin, eftersom nästan inga idag vet vem dessa personer är och hur deras karisma strålade ut är teckningen helt poänglös för den unga betraktaren.
skämtteckning från Söndags-Nisse 1867. Eget foto 201011 från boken Svensk humor under 100 år    

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Adolf Hitler

Genom åren har jag läst en hel del om andra världskrigets historia. Men för att kunna ta till sig all information måste man då även läsa de inblandades personbeskrivningar eftersom detta kan vara en vägledning om varför vissa beslut tas redan från 1920 fram till 1945.

När jag läste Alan Bullocks  tegelstenstjocka biografi om Adolf Hitler En studie i tyranni, beskrevs hans önskan från unga år att bli konstnär.
eget foto av alab bullocks bok Hitler en studie i tyranni, 201011
I boken nämns det nästan med raljerande ord om hur han avvisades från konstakademien i Wien 1907 på grund av hans oförmåga att måla och teckna. Enligt boken skall rektorn yttrat att Hitler inte var född till målare, utan han skulle försöka bli arkitekt eller någonting ditåt.

 

Först häromdagen råkade jag se en avbildning av Hitlers konst, och i mina amatör konstkritiker ögon var den avbildade akvarellen inte så dålig. Den är ju utförd av en konstnär som saknade formell konstutbildning och var autodidakt, och meningen med konststudier är ju att man skall förkovra sig inom ett konstområde. En del av Hitlers tavlor fanns fortfarande att köpa i Wien långt in på trettiotalet, då de fått ett värde för samlare.
Akvarell utförd av Adolf Hitler, bilden hittad på nätet, upphovsrätten till bilden upphör 70 år efter skaparens död, med andra ord 2015. Men det anses tveksamt att verket har en verkshöjd

Tänk om dessa personer på akademin släppt in den unga Adolf som elev på skolan 1907. Vem vet, kanske skulle han inte tagit sig över till Tyskland och bli korpral i tyska armen under första världskriget, utan stannat kvar i Österrike som en erkänd och aktad konstnär.

 

Tänk vad hela världen skulle ha vunnit på det, ingen förintelse, inget andra världskrig, ingen järnridå och slutligen kanske ytterligare ett konstnärsnamn att lägga på minnet.


För skojs skull har jag lagt ut akvarellen som en konstnärsfråga på Antikprat, huruvida personerna har knäckt detta innan jag hinner få ut detta blogginlägg återstår att se.

Japp ibland går det fort signaturen Gbg lyckades lösa det på mindre än 10 minuter,



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Irja Browallius på Edinstiftelsen

Jag passade under helgen på att besöka Edinstiftelsen på vår lilla ort. Orsaken var att jag för ett tag sedan fick reda på att lärarinnan och författaren Irja Browallius (1901-1968) tidigare varit bosatt på orten. När jag förhörde mig i bokhandeln om någon av hennes böcker visade det sig att dessa var utgångna från förlaget.
eget foto 201011 av före detta ESAB-resturangen, senare Bodarne Krog och numera hemvist för Erik Edinstiftelsen.
Hon var dotter till var till skådespelaren Carl Browallius, och utbildade sig till lärare efter att hon först studerat medicin och konst under något år. Efter lärarutbildningen fick hon en lärartjänst i Glottra, sydöstra Närke, 1927-1937. Men redan 1934 debuterade hon som författare med boken Vid byvägar och älgstigar : berättelser från sydöstra Närke. När hon väl bestämde sig för att sluta som lärare flyttade hon till vår lilla ort. Jag har frågat runt lite bland de äldre på orten och någon har nämnt att hon bodde i en av flyglarna till Laxå Herrgård.
Östra flygelbyggnaden vid Laxå herrgård använd av Irja Browallius som bostad, numera hotell. bild lånad från Wikipedia
Till min glädje hittade jag några av Browallius böcker i Edin-stiftelsen källare och efter att jag läst de små sammandragen på baksidan valde jag ut romanen Instängd som blev hennes sista bok. Jag har hört att hon även har skrivit något om trakten häromkring, så även om jag inte kommer att gilla denna bok, finns det något av hennes verk kvar för mig att leta efter.
Eget foto av omslaget till Irja Browallius roman Instämgd.  201011

Efter lunchen idag passade jag på att lyssna när tredje och näst sista avsnittet av Bokcirkeln sändes, det är väldigt fascinerande att höra hur de diskuterar Charlotte Brontës bok Jane Eyre. Idag drog samtalet iväg lite om olika namn och jag studsade till lite när jag hörde att  Alexandra Ahndoril även har Svensson med i sitt dopnamn. 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pianonoter orsakar avbruten röjning

I helgen när jag ändå var hemma passade jag på att röja lite bland några kartonger fyllda med tidningar och andra papper som jag sparat på mig för att det var något i dessa tryck som intresserat mig. Jag kom inte så långt ner i kartongen innan jag hittade lite noter.

När jag väl hittade noterna till Gotländsk Sommarnatt av Svante Pettersson, kunde jag inte motstå att gå till pianot, så röjningen avbröts åter igen.

Eget foto av nothäftet till Gotlänk Sommarnatt 201011 

Jag har inte spelat på flera år och det blev en hel del fel innan fingrarna hittade rätt tangenter. Eftersom jag inte spelar efter gehör utan är tvungen att läsa noter medan jag spelar blev det även väldigt ryckigt. Kunskapen som man tidigare har haft att läsa in en hel notrad i förväg medan man spelar saknades, men detta beror nog mest på att man är väldigt otränad. Hur som helst lät det väldigt falskt här och där så pianot är i behov av stämning.
Mitt Piano från Svenska Pianofabriken, eget foto 201011 
Just pianomusik kan vara väldigt vacker William Seymer skrev på 1920-talet den lyriska pianominiatyren Solöga och den ger mig positiva rysningar var gång den framförs.

Andra pianostycken som har den förmågan är Bobbie Ericsons Utskärgård. För något årsedan hörde jag även Jules Sylvains (Stig Hansson) Rumban ur operetten Zorina framförd på piano av Sixten Ehrling och Harry Ebert, just detta stycke föll mig på läppen, Trots att jag har frågat i flera skivaffärer och även sökt på nätet finns inte denna operett att köpa, så det återstår att hitta den på loppis eller seconhand.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Hemma även denna helg

Denna helg blev jag av lite olika saker kvar hemma på vår lilla ort. En av de mest bidragande orsakerna var att en bekant ringde mig häromdagen och talade om att han låg på sjukhus. Under en färd till jobbet fick en mötande bil en sladd och resultatet blev en frontalkrock, med två totaldemolerade bilar och några personskador. Den mötande bilen som framfördes av en kvinna saknade vinterdäck, och med det väglag vi har haft de sista dagarna har medfört att jag personligen undvikit att köra bil.

 

Just väglaget gjorde att jag avstod från att åka till bastuklubben i går kväll, detta är annars något jag brukar göra varje fredag som jag tillbringar helgen hemma. Annars skulle en tur dit ha varit ganska bra, eftersom jag har fått en bunt kalendrar från tryckeriet som skall delas ut bland klubbens medlemmar.


Så det blev en ganska slapp fredagskväll för min del, matlagningsproblemet löstes av pizzabagaren på Marina som fixade till en pizzatyp som jag inte provat tidigare. Trots storleken var jag tvungen att käka några knäckebrödsmackor för att känna mig riktigt mätt.
pizzabagaren på Marina, eget foto 201011 En för mig ny typ av pizza med bara ost och räkor

Efter maten blev det lite strötittande på TV, den nya stjärnan dekoratören MariaLasse Kronérs Doobidoo var ingen höjdare enligt min åsikt. Hon tillförde inte programmet något mer än olika störmoment. Jag kommer ihåg att Lennart Hyland provade något liknande i sina Hylands hörnor en gång i tiden, då var det en Fru Nilsson som hela tiden ställde sig upp och kom med knepiga kommentarer.    
Eget foto av Lasse från Dxoobidoo 201011
När man så här oplanerat blir kvar på orten har man ju inte heller kollat upp vad som händer, och det enda jag vet på rak arm är vinstutlämningen i Tivedsbygdens konstförening i morgon söndag. Eftersom jag själv blev lottlös i år är det ju heller inget måste för min del att besöka vinstutlämningen,



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sömnad av en kille – kan dom de tro?

Just nu står min symaskin på golvet eftersom jag skall sy några riktigt stora saker.

Många blir av och till lite förvånade när jag berättar att jag skall ägna några timmar till att sy och laga kläder, men den termin jag genomled på den obligatoriska syslöjden i mellanstadiet, är nog en av de skolkunskaper jag sätter främst. Alla klassens elever tvingades sy en blå och gul ishockydress,
Eget foto av en egensydd tröja
Föremålet jag skall sy nu är en strumpa som är 8 meter lång med den största bredden 2,2 meter som sedan skall smalna av ut mot strumpspetsen till ca 40 cm. Jag sydde en liknande strumpa för något årsedan. Redan då var behovet efter 2 till stora strumpor akut, men dels tog lakanen slut, och jag fick andra saker att pyssla med på kvällarna.
Eget foto av min symaskin på golvet
Strumporna skall används som skyddsfodral till några flygplansvingar. Vi har problem med att några fåglar som har byggt bo inne i gräsklipparklubbens hangar skiter. Detta fågelträck är väldigt aggressivt och missfärgar vingarnas vita färg. Med överdragen får vi ju även den fördelen att vingarna skyddas mot vanlig smuts.
Eget foto av urtvättade lakan som skall sys ihop till vingfodral
Några läsare kommer säkert att känna igen sina skänkta lakan på bilden, och jag kan bara på gräsklipparklubbens vägnar framföra ett stort TACK. Tyvärr kommer inte dessa lakan att räcka till för att täcka Piratens mittsektionsvinge, den är ca 2,2 meter x 11 meter, så finns det fler uttjänta lakan ute på bygden, hör gärna av Er. mailto:[email protected]
 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Polisutredning

Ibland läser man i tidningen att polisen inte bryr sig om brott, familjer som drabbas av inbrott och blir av med föremål för tiotusentals kronor får inte ens ett besök utan hela anmälan tas per telefon utan att de undersöker brytmärken eller förödelsen som det ibland är när alla lådor är tömda på golvet. Det händer ibland att det efter någon månad kommer ett brev från polisen med innebörden att man inte nått något utredningsresultat varför målet avskrivs.

 

När jag själv drabbades av min lilla brand i en slaskhink kunde jag konstatera att jag verkligen fick hjälp. Redan dagen efter var det tre poliser här och tittade på min slaskhink, de fotograferade den ur alla möjliga vinklar och vrår. Totalt lade dessa tre poliser ner 3x35 minuter, räknar man ihop dessa tider blir det 1 timme och 45 minuter plus resa till och från polisstationen i Hallsberg eller Askersund.
Ehen bild av förödelsen
Troligen missade de något eftersom en av poliserna enligt mina ljudfiler från telefonsamtalen har ringt och ställt kompletterande frågor tre gånger med en sammanlagd tid på 28 minuter.
Eget foto av en provisoriskt målad vägg efter brandskada
Idag fick jag ytterligare ett besök av tre stycken utredare, dessa jobbade lite snabbare än de första tre eftersom de var klara med sitt arbete efter ca 20 minuter sammanräknat för dessa tre blir det 1 timme plus restiden från polisstationen i Hallsberg eller Askersund. Eftersom jag målade över skadan redan samma dag som utredarna tittade på väggen första gången kunde de nu studera min lilla fuskreparation, jag valde bara att använda lite av min sparade bättringsfärg som ett provisorium, eftersom jag så smått har funderat på att måla om ändå. Köket fixades till och målades om i slutet på 1980-talet så den nuvarande färgen är drygt 20 år. Det mest förvånande är ändå att vitvarorna har hängt med lika länge, jag har ju annars hört att de som regel bara håller i 10 år. Det svåra valet kommer att bli att välja spis, jag har i alla fall kommit så långt i mina funderingar att det kommer att bli en hällspis, men jag är osäker på om jag skall välja keramikhäll eller induktionshäll. Valet styrs lite av mina befintliga grytor.
Eget foto av min nuvarande spis
Totalt har jag bevisligen sett och hört dessa personer jobba med denna utredning i totalt 3 timmar och 13 minuter plus restider till och från vår lilla ort. Jag passade idag på att fråga hur mycket tid de har lagt på utredningsarbetet som jag inte har kontroll över, men tyvärr kunde de inte svara på den frågan.

 

Frågan man ställer sig är om dessa artiklar man läser om i tidningen som tar upp att polisen bara avfärdar brott, verkligen stämmer eller om min slaskhink är extra betydelsefull. Jag skall i alla fall redovisa slutresultatet av utredningen i bloggen när den väl dyker upp.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Nya tjänstefordon

posthornet i skoghall, eget fpto, men omformat i datorn 201011
Med förvåning såg jag i dag att brevbärarna har blivit utrustade med nya tjänstefordon på vår lilla ort. Dessa har nog tagits fram efter ett flertal utredningar om förra vinterns snöproblem. Arbetsmiljömässigt kan det kanske bli en positiv verkan på brevbärarnas knän, men vi får hoppas att det inte leder till ryggproblem då brevbärarna måste böja sig ner för att lyfta upp breven.

Eget foto av postens nya pulkor 201011  Eget foto av postens nya pulkor 201011

Iden är inte så dum som man först tror, och den går säkert att utveckla, postverket skulle kunna köpa in ett antal renar från lappland för att dra dessa pulkor. Funkar och duger det åt jultomten borde det även funka för postverket.
Bild på ren, lånad från wikipedia


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nakna gubbar i Bastuklubben

För något årsedan fick jag iden att fixa till en almanacka med motiv från bastuklubben. Almanackor med lättklädda damer förekom ju för något årsedan när några äldre damer i en engelsk kyrklig syförening klädde av sig och sålde sådana för att få in pengar till sin bidragsverksamhet. Men när sedan kommunen beslutade att sälja fastigheten där hembygdsgården och bastun är belägen rann hela iden ut i sanden.  


Sen kom två händelser slag i slag, när jag städade i min dator hittade jag mappen med bilder från bastun och samma dag fick jag ett erbjudande från ett företag som tryckte upp kalendrar till ett rimligt pris, så istället för att kasta bilderna postade jag iväg dem för tryckning.


Lurad!!!!

För att spara mina läsare bilder på helnakna gubbar så visas bara små smakprov av almanackan, Troligen skall jag beställa några fler och då passar jag på att beställa en väggalmanacka med några av mina teckningar.
Eget foto av min egen 2011 almenack.
Tyvärr blev det inte tillräckligt med bilder så att det räckte till alla årets månader så jag tvingades fylla ut kalendern med lite lokalbilder. Men just bilden Här slutar allmän väg är rätt kul, eftersom den ger en fingervisning om att kalendern inte är allmän, utan bara till för de närmast sörjande.
eget foto av mitt eget foto  201011 

Annars har dagen bjudit på ett riktigt snöfall, i förmiddags tvingades jag sopa min trapp ett flertal gånger, runt lunch retade jag mig på att snösvängen redan startat med att bränna bort sitt anslag på snö som borde vara borta om någon dag.
eget foto 20101109 kl 10
I kväll när jag gick till Ica såg jag vilka snödrivor blåsten skapat under dagen, och retade mig på att det var dåligt skottat.
eget foto 20101109 kl 18:30

Jag undrar vad Anna Levin på  lokalblaskan skulle anse om nakna gubbar i en almanacka, hon skrev nämligen ett inlägg om Ryanairs almanacka med lättklädda bikinibrudar som till vardags arbetar som flygvärdinnor.



Läs även andra bloggares åsikter om Gårdsjö, bastu, helnakna, naken, almanacka, snö,

Konstlotteriet

Conny och Evald har jobbat hårt med att få till ett fint prisbord till årets upplaga av medlemslotteriet i Tivedsbygdens Konstförening. Just nu ställs alla vinster ut i bibliotekets skyltfönster för att vinnarna skall kunna förhandsgranska vinsterna.

 

Eftersom vinsterna består av bildkonstverk och konsthantverk samt att smaken är mycket delad finns inget första pris, utan vinnarna får välja ett alster i tur och ordning efter sitt vinstnummer. Bland mina favoriter av vinsterna i år hittade jag en litografi av Sven X-et Erixson  samt en trevlig akvarell av vår lokala Allan Stålberg. Bland andra lokala förmågor fanns bland annat bildkonst av Sixten Edlarsson, Taime Westerlund, Sven Läth och Birgitta Helgesson
Eget foto av Sven X-et Erixson litografi, 201011 Eget foto av Allan Stålbergs akvarell, snösmältning, 201011

 I år var fru Fortuna inte riktigt på min sida, men för några årsedan vann jag en mycket trevlig litografi av Staffan Ullström som pryder sin plats på väggen i mitt vardagsrum.
Eget foto av Staffan Ullströms litografi, 201011

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Negativ publicitet på nätet

Nätet har medfört att i stort sett alla personer kan få en sak publicerad. Blir man riktigt arg på sin granne eller arbetskollega kan man lägga ut en massa negativ text om honom eller henne på nätet. I andra fall förekommer det att svartsjuka killar och tjejer lägger ut nakenbilder på sina ex-partners. Detta är inte lagligt och för de drabbade har det visat sig att det är nästan omöjligt att få bort denna negativa information från nätet.

 

I dag låg det ett mail i min mailbox där en romersk familj postat en länk till en sida om vår lilla orts behandling av romer.
Eget foto av min skärmbild, 201105

Frågan man ställer sig är om man har rätta att namnge och publicera namnen på de socialhandläggare som arbetar i Olofströms och Laxå kommun på detta sätt?. Jag tar inte ställning i skälva sakfrågan, men utgår från att dessa tjänstemän bara följt de gällande regler som finns. Om sen reglerna är felutformade, det skall ju inte enskilda tjänstemän behöva lida för. Och med den negativa text som framförs av dessa romer i ett inlägg på nätet, har jag full förståelse för att de berörda tjänstemännens inställning att försöka hjälpa till minskar.

 

För att läsa hela den underliggande historien hänvisar jag till http://laxa-skam-kommun.team-evil-ninja.com/



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Språkförbistring

Det är inte alltid så lätt med språk. Under min första språkresa till England bodde jag hos familjen Snow i en liten ort utanför Portsmouth i södra England. För att hjälpa mig med min språkträning så drog värdfamiljen en hel del roliga historier och limrikar under måltiderna. Många av dessa ordvitsar var inte så enkla att förstå, men med en efterföljande förklaring fattade till slut även jag poängen.


Som trettonåring med dålig kunskap i engelska hängde jag ibland inte med i alla ordvrägningar och några blev några ganska poänglösa då jag inte kunde de engelska synonymorden. Men visst lärde man sig förstå dessa vitsar efter ett tag. Mycket tack vare att vitsen kanske togs om med andra synonymord och att man fick poängen ordentligt förklarad.
Eget fota av mitt första egna pass, 201010
Efter några dagar så kände man sig så tuff att man kanske skulle prova att översätta en svensk ordvits, så jag kom på den där enkla Vad händer om man vänder på PARIS?


jo det blir SIRAP. What would happen if you turn PARIS round? it will turn into TREACLE. Runt bordet ser jag fyra stycken förvånande ansiskts utryck som tydligen inte fattat ett jota.


Att försöka förklara att det svenska ordet SIRAP blir PARIS baklänges hjälpe inte, skratten uteblev och även mina försök att översätta svenska ordbvitsar. 

 


Björneborg

På mellanstadiet hade jag en lärare som klingande under namnet Nils Isaksson. Han brukade av och till läsa ett kapitel ur Göran Roos bok Framåt Björneborgare. Efter en avslutad uppläsning frågade magistern om någon visste var Björneborg låg. Ingen räckte upp armen, och jag som tyckte att frågan var så enkel. Jag hade ju besökt orten flera gånger eftersom min pappas farmor hade några släktingar där. Så min arm for upp i vädret och jag svarade snabbt att Björneborg ligger mellan Degerfors och Kristinehamn. Magistern vek sig i skratt svaret var ju rätt, men det var ju fel Björneborg.
Järnhammare i Björneborg, eget foto 201010

Hur som helst lilla Björneborg i Sverige med sina drygt 1000 innevånare har en väldigt aktiv Folkets-Hus rörelse, och några av deras aktiviteter brukar jag försöka besöka. Dels har man under hösten en skivmässa där man har möjlighet att köpa äldre vinyl och Cd-skivor. Skivmässan är inte lika stor som den i Hova, men jag har märkt att möjligheten för mig att hitta spännande skivor är större här. Bland annat har jag köpt några udda inspelningar med Neil Young och Creedence Clearwater Revival, CCR där.

Eget foto på ett skivomslag 201011 Eget foto av ett CCR CD-omslag.


De andra stora händelserna under hösten är dels en konsthantverksmässa och en konstutställning, tyvärr nådde inte årets konstutställning riktigt upp till den kvalité som har visats tidigare år, men smaken är ju delad. När jag överhörde några av de andra besökandes åsikter var de flesta nöjda.  
Eget foto av skylt i Björneborg, 201010 Eget foto av skylt i Björneborg, 201010



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lite roliga fotostatkopior

Häromdagen tittade Evald från Tivedsbygdens Konstförening in till mig med några fotostatkopior om en revy som min favoritkonstnär Gösta Chatham satte upp tillsammans med Isaac Gründewald Konstnärsklubbens samankomst 1932. Detta var inte Chathams första revyförsök då han tidigare skrivit taltexterna till den första Blanche revyn Harrys bar ihop med Kar de Mumma.
Inbjudan till Konstnärsklubben 10 november 1932. eget foto av en fotostatkopia
Året därpå satte han upp en egen revy på Komediteatern i Stockholm. Troligen har ingen revy i Sverige blivit så nerskriven som Chathams Hörna. Erik Lindorm skrev i en av tidningarna att den var excentrisk, ryckig och att det var ett rent missnöje att se den. Revyn brast även i att det inte fanns några gnistrande stjärnnamn i ensemblen. När man så här i efterhand läser de medverkandes namn, Aino TaubeRune CarlstenGösta Cederlund, Sigge Fürst och Lisskulla Jobs ser man att skådespelarna trots medverkan i denna revy fick de sina stjärngnistrande namn med tiden. 
Terxt av Erik Lindorm, eget foto av en fotostatkopia 201010 Text från Örebro Dagblad onsdagen 17 maj 1933, eget foto av en fotostatkopia 201010 

Det område som Chatham utmärkte sig på var som karikatyr och skämttecknare, dels i olika dagstidningar men även med årligen utgivna skämtböcker. Genom åren har jag köpt på mig några teckningar från hans hand och jag har mycket svårt att skiljas från dessa, men det händer att jag ger bort någon till en person som jag känner extra mycket för. Avslutar dagens blogg med några bilder som visar ett litet smakprov.
Plats för skattebetalare, orginalteckning Gösta Chatham, eget foto 201010 Statsutgifter orginalteckning av Gösta Chatham, eget foto 201010 Mars skall rakas, orginalteckning av Gösta Chatham, eget foto 201010 Orginalteckning av Gösta Chatham, eget foto 2010

Tidningsklipp Svenska Dagbladet 6 september 1938. Cirkus Per Albin (12) Gösta Chatham ..... visar stolar från folkhemmet. Eget foto 201010 Tidningsurklipp Svenska Dagbladet 19 juli 1933. Socialiststyre, Piloten- Jag kan bara få den här skorven att stiga - hur man landar har jag ingen aning om. Tidningsklipp från Göteborgs handels och sjöfartstidning 13 februari 1932. Mars skall rakas, -Här lönar det sig inte med halvmesyrer. Skall den där bli snygg och putsad måste ni raka av honom hela huvet. Eget foto 201010 Gösta Chatham teckning införd i boken svensk humor under 100 år. eget foto 201010

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ställa upp för att hjälpa andra,

för att även hjälpa sig själv (det kan ju vara jag som behöver något i framtiden). För någon vecka sedan besökte jag Bergviks köpcentrum i Karlstad och där stötte jag på två tjejer som propagerade för organdination.
Eget foto 201010
Detta är något jag funderat på länge men inte kommit till skott med, en av orsakerna är väl att men tänker att det där finns det gott om tid att fixa, jag ska ju inte dö ännu. Men man vet ju inte när den fatala olyckan är framme, och då kan det vara för sent att ta ställning.
Egen bild 201010
Jag skäms också lite för att jag inte ställer upp som blodgivare, men det är inte så lätt på vår lilla ort, som får besök av en blodgivarbuss från Universitets Sjukhuset i Örebro någon gång i månaden. Tyvärr kolliderar deras öppettider med min arbetstid så det är inte lätt komma ifrån jobbet för att ställa upp. Men jag känner mig i alla fall ganska stolt över att äntligen ha fyllt i ett donationskort.
Egen bild 201010
Har man inte tillgång till donationskort kan man även anmäla sig via nätet på Donationrådets hemsida

 


Bokcirkeln

i dag måndag startade Marie Lundströms program Bokcirkeln i radions P1. Nu i höst har de valt att läsa Charlotte Brontës bok Jane Eyre som gavs ut första gången 1847.

Eget foto av Charlotte Brontës bok Jane Eyre. 201011

Inbjudna att diskutera detta litterära verk var Björn Ranelid, Johan Kling och Alexandra Ahndoril.
Detta att man diskuterar en bok ger läsupplevelsen en helt ny dimission, eftersom jag själv inte har läst någon av Brontës böcker passade jag på att hänga med på denna bokläsning.
Bild lånad från Wikipedia, Skapare Notwist 2008    Bild lånad från wikipedia
Marie Lundström fick iden till programupplägget medan hon studerade litteratur i Chicago, där läste de några kapitel ur Tolstojs bok Krig och Fred och diskuterade den tillsammans, därefter återvände till texten och läste vidare, och träffades på nytt en vecka senare för nya diskussioner. Denna del av hennes utbildning blev grunden till programmet Bokcirkeln.

Själv hittade jag detta program i våras när boken Blonde av Joyce Carol Oates var uppe till diskussion. Under veckan som kommer skall jag läsa fram till kapitel 21 för att vara i fas med övriga läsare på måndag då nästa avsnitt sänds.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

RSS 2.0