Valborgsmässoafton hör ihop med flygning

Denna helg brukar historiskt sett vara kylig, som tur är brukar det även finnas ett antal brasor att värma sig vid, men detta med Valborg återkommer jag till på slutet, eftersom den viktigaste händelsen den här dagen ur mina ögon sett är Jetflygträffen på Laxå Flygfält. Ett av rekorden som sattes under denna träff var antalet deltagande flygplan, trots att många av de modellflygare som brukar komma har uteblivit. Även publiktillströmningen var något mindre än vanligt men detta hindrade inte att killarna och Cajsa som jobbade med kaffet hade fullt upp att göra. Själv gjorde jag det jag brukar göra, genom att flyta runt bland flygplanen och de besökande modellflygarna.
Sören har genom åren blivit klubbens grillmästare. John-Olov vänder ryggen åt röken, eget foto 201104 Delar av kökslaget, eget foto 201104

Tyvärr visade det sig att några som brukar besöka träffen inte kom i år, hela den danska kontingenten uteblev, även killarna från Gotland valde att stå över denna gång, men mest saknade jag de två norrmännen som tidigare  besökt träffen med ett jetdrivet segelflygplan som var byggt i en ½skala, detta betyder att spännvidden blir 8 meter. Årets flygare lyckades hålla de flesta flygplanen i luften och få ner dem på landningsbanan hela, jag såg bara ett haveri ca 300 meter från startplatsen tyvärr fattade flygplanet eld så det enda som kunde räddas var två stycken styrservon, övriga delar av flygplanet blev totalförstört. Tack vare snabbt ingripande av några modellflygare kunde branden släckas innan det spred sig i det torra gräset.

bild från flygledartornet. Eget foto 201104 några modeller på taxibanan, eget foto 901104 Detta hör nog inte hemma bland alla jetflygplan, eget foto 201104

Detta hindrade inte att det fanns många flygplan att beskåda både på marken och i luften, några av de markbundna var till försäljning och jag häpnade när jag läste av prislappen 115.000 kronor för en begagnad flygmodell. Hur sjutton klarar de av att förklara sin hobby hemma. Man kan ju bara tänka sig dialogen:

 

Han: Älskling, jag har varit inne på leksaksaffären och köpt lite leksaker

Hon: för hur mycket pengar då, du vet ju att ungarna behöver nya kläder!

Han: för inte så mycket  det blev bara för 150.000 kronor, men jag tror inte att vi ska låta ungarna leka med dessa prylar ännu, jag skall testa av dem lite först.

En vecka senare

Han: Älskling, kommer du ihåg att jag köpte lite leksaker förra veckan.

Hon, javisst banken ringde häromdagen och talade om att vi övertrasserat checkkontot.

Han, Oj då, problemet nu är bara att leksaken inte finns kvar längre den havererade i skogen.      

 

Eftersom det blev en hel del bilder vill jag inte belasta bloggen med alla bilder, men de kommer att läggas upp här. Men jag kan inte motstå frestelsen att lägga upp några bilder på riktiga flygplan.

Bertil bakom spakarna i klubbens LCK, eget foto 201104 Lars-Göran klar av sig SE-FIS. Eget  foto 201104 Besökande flygplan. Eget foto 201104


Valborgsmässoafton

När jag var liten eller rättare sagt yngre än i dag, brukade det anordnas ett firande av vårens ankomst vid Folkets park på  vår lilla ort, Som liten var inte blåsorkestern och manskören som sjöng Vintern rasat ut med Karl Hull och Paul Björsson i spetsen den största attraktionen, utan för min del var det godispåsen, korvgrillningen, vårelden och det efterföljande fyrverkeriet. Tyvärr vandaliserades hela Folkets park av dåtidens tonåringar och i stället för att rusta upp de olika byggnaderna revs de efterhand. En av de sista byggnaderna som revs var dansbanan, och jag har klara minnen av att jag som fem-sexåring var där i någon form av lekskola som leddes av Britta Severinsson. Slutligen revs även dansbanan i mitten på 1960-talet, och valborgsfirandet blev inte längre som det borde vara. Nu har gräsklipparklubbens granne Laxå Motorklubb blåst liv i denna tradition, tyvärr har jag ännu inte haft möjlighet att bevista deras valborgsfirande eftersom jetflygträffen har tagit min tid just denna helg, men i år tog jag mig i alla fall tiden att kliva ut på flygfältet och därifrån fotografera deras våreld.

Varlborgselden på Laxå Motorklubb 2011, eget foto 201104

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bastu och modellflyg

Efter jobbet idag blev det en snabb sväng till gräsklipparklubben för att förbereda inför vårens första Jetflygträff som inleds i morgon lördag. Jag försökte fixa till det mesta jag planerat så fort som möjligt för att även få lite tid över till bastuklubben, Ett besök där är ju enligt min mening ett av de bästa sätten man kan avsluta en arbetsvecka, dels träffar man personer man dryfta veckans händelser med, samtidigt lär man sig alltid något nytt.

 Eget foto av Gårdsjö hembygdsförenings byggnad från 2010

Att det blev ett besök på bastuklubben just i kväll var för min del en j****a tur eftersom det visade sig vara sista gången bastun var öppen för allmänheten. Gullspångs kommun som tidigare har ägt fastigheten och upplåtit den till Gårdsjö hembygdsförening, har nu sålt fatigheten till en Holländsk kvinna, och det har ännu inte blivit klart om hon kommer att upplåta bastun till vårat gäng som har använt bastun under ett flertal år.

                             Kommer inte ihåg vem som tog fotot, men det var min kamera och bilden togs någon gång 2010. Bilden förekommer i en variant i bastuklubbens almenacka för 2012    

På gräsklipparklubben kan vi nog räkna med ett flertal rekord i år, Trots att meetingen skall starta först på lördag har redan ett 30-tal modellflygare anlänt , och när jag kom upp till flygfältet efter jobbet stod det två stycken Dynamic flygplan parkerade varav det ena var norskregistrerat. Att det kommer utländska besökande flygplan till dessa träffar är inte så vanligt, men för två årsedan fick jag användning av min engelska då ett flygplan från USA ropade upp på radion och begärde ett landningstillstånd. Det visade sig efter att flygplanet landat att flygplanet genomförde en ferryflygning från USA till Sverige och piloterna bara ville stäcka på benen inför den sista etappen till Barkaby utanför Stockholm.

Eget foto av två stycken Dynamic på ESSH 201104 Bilder på några modellflygare och deras flygplan på ESSH. Eget foto 201104  Ytterligare några flygare som kom tidigt till Laxå för att få prova sina vingar. Eget foto 201104


 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Har man ingen Kone med så får man pumpa

 

Det kommer säkert att bli lite flyg från gräsklipparklubben i min blogg de närmaste dagarna eftersom det startar en JetMeeting där på lördag. Men redan i dag torsdag kom det in en kille som ville låna en nyckel för att kunna låsa upp klubbhuset och grinden. När jag tittade upp där i kväll efter jobbet såg jag att det redan har kommit ett 10-tal bilar från Norge. Bland alla husvagnar stod det en gubbe som precis har rest ett tält, jag reagerade på att han utförde så konstiga rörelser, så jag var tvungen att gå fram för att se vad han sysslade med, det visade sig att han kommit till vår lilla ort utan sin kone, så han pumpade helt enkelt upp sin Uppblåsbara Barbara.

Eget foto 201104

Eftersom jag mest for till fältet för att kontrollera att olika saker var fixade, samt se efter vad som behöver kompletteras inför träffen blev det bara en hastigblick på de modellflygplan som stod uppradade på taxibanan. Det mest fantastiska är ändå priset på dessa små flygplan, vid förra träffen berättade en modellflygare att han beställt en ny minijetmotor från Tyskland för det facila priset av 130.000 kronor.

Eget foto 201104  Eget foto 201104

Vad jag hoppas på är att en speciell norsk modellflygare skall dyka upp, han var här för 2 årsedan med ett jetdrivet segelflygplan med den imponerade spännvidden 8 meter. 

 

 


Naket på nätet och Facebook

Det händer av och till att jag har visat lite naket på min blogg, ännu har inte mitt blogghotell reagerat och censurerat sidan. Men jag läste häromdagen att Facebook numera censurerar bort bilder som innehåller nakna personer, även om det rör sig om avbildade oljemålningar från 1800-talet. Det har till och med gått så långt att de under förra veckan tog bort en bild där två killar kysstes för en användare, eftersom denna bild inte följde Facebooks riktlinjer.
 
(“because it violated Facebook’s Statement of Rights and Responsibilities. Shares that contain nudity, or any kind of graphic or sexually suggestive content, are not permitted on Facebook.”).

Trots att jag av naturen själv är väldigt blyg har detta inte hindrat att jag till och med har publicerat en bild i bloggen så som jag själv kom till värden en gång i tiden. Bilden går säkert att hitta om man söker lite i bloggen.
 
Bild hittad på nätet, troligen fri att publicera eftersom den har några år på nacken.


Detta med mitt bloggande betyder inte att jag bara skriver i min blogg, jag brukar också försöka läsa andra bloggar från vår lilla ort. Nu under påskhelgen hittade jag en blogg som både fick mig att skratta och samtidigt fundera lite över var gränsen går för det man publicerar. Jag skall kanske poängtera att mina publicerade nakenbilder mest visar olika tjejer, men MustaPekka har passerat denna gräns och kan driva och publicera bilder även med det manliga könet.

BMI, GI, mm.

 


Var som du är!!! 

Skönheten ligger ju i betraktarens ögon...


De senaste åren har det blivit väldigt modernt med att man skall mäta något som heter BMI (Body Mass Index), och om man nu inte uppfyller detta mått, kan man ta till GI metoden (Glykemiskt index) för att minska sin vikt till rätt BMI enligt tabellerna. När jag själv var i tonåren skulle vikten vara anpassad till kroppslängden, och går man så långt bak i tiden som 1920-talet krävdes det en mindre kagge på magen för att man skulle ha någon pondus.

 Teckning av OA (Oskar Andersson) från 1902. Eget foto 201009 från Per-Erik Lindorms bok Svensk humor under 100 år.

Journalisten Julia Skott skapade hemsidan Kroppsbilder där folk kan lägga upp bilder med tillhörande siffror. Hennes tanke var att visa hur olika kroppar med olika vikter och längder kan se ut, detta skall avdramatisera siffrorna man läser i BMI tabellerna eller siffran på vågen. Tanken som slog mig först var törs någon som har en övervikt eller undervikt verkligen lägga ut en bild på sig själv. Det är ju ganska utlämnande att visa upp sig över hela Internetvärlden. Själv tittade jag lite på de olika bilderna och min reaktion blev att så där ju folk ut i min bekantskapskrets, med ett blandat umgänge blir ju också individerna blandade. Till syvende och sist är det ju inte fodralet som är det viktiga med en person, utan att personkemin fungerar i umgänget. Just detta att kunna lägga upp en bild gör ju att de som inte känner sig helt nöjda med sitt fodral kan lära sig att acceptera sitt fodral som det är och att det är helt OK. Samtidigt borde benämningen normalvikt avskaffas då idialvikten är det man själv trivs med.

Fotomedellen Twiggy som var populär på 1060-talet, bilden lånad från Wikipdia        Okänd badnymf vid Lillängsbadet i Skoghall. Eget foto 201006     Något överviktig person från en italiensk 1700-tals målning. Bild lånad från wikipedia

Det som var spännande med bilderna på Julias sida var att det var helt alldagliga bilder av vanliga personer plåtade av amatörer, och att personerna visade upp sig som de var eller är. Sidan kan beskrivas som Där folk ser ut som folk gör mest, några personer med kläder och andra mer utlämnade och mer avklädda.

Vi är ju alla människor och världen skulle nog vara ganska tråkig om alla vore lika långa, vägde lika mycket, och kilona satt på samma plats. Det är ju differensen i dessa mått som gör att det blir omväxling och den levande kroppen blir spännande.En mycket tidig variant av bloggen Kroppsbilder var konstnären Anders Zorns avbildningar av alla sina kullor i slutet på 1800-talet. Han valde ju sina modeller bland vanligt folk i sin omgivning utan hänsyn till kroppsstorleken, och det är väl en av anledningarna till att hans målningar har blivit så populära. Här lyckades jag få in en anknytning till konst även i detta inlägg.

Anders Zorns målning Freja, bild lånad från Wikipedia.     Bild lånad från Wikipedia     Målning av Anders Zorn, bild lånad från WikipediaLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Långfredag = städdag

På vår lilla ort genomförs det årligen några städdagar, men tyvärr inföll denna städdag förra helgen då jag var bortrest, men enligt notisen i lokalblaskan var det många som ställde upp och fixade till våra grönytor. Vår regering sliter just nu med frågan om att införa en lag mot nedskräpning liknande den i Hongkong, detta skulle säkert medföra att det blir lite renare i vår natur. Ett skräckexempel hittade jag på parkeringsplatsen vid Stolpen i Värmland under långfredagen.
Eget foto från rastplatsen Stolpen i Värmland 1104
Jag tror inte jag har sett så många burkar och flaskor utspridda på en plats tidigare.

Som vanligt blev det även en städdag på gräsklipparklubben under långfredagen, för min del har det blivit lite av en tradition att medverka där. Det jag tycker är lite märkligt är att det är roligare att klippa gräsmattan där än att lägga ner samma jobb hemma på min egen gräsmatta. I år blev det jobb i tankanläggningen för min och Stigs del, medan några andra klubbmedlemmar tvättade flygplan och kopplade in vattnet.

Eget foto 1104 Stig Andersson vid tankanläggningen Eget fot 1104 


RSS 2.0