Pannbensbio

Jag lärde mig ett nytt ord idag, Pannbensbio som skall vara en synonym till ordet radio. Efter att jag funderat lite så kom jag på att det är ett mycket lämpligt och bra ord för just radio och även böcker eftersom man själv skapar bilderna på det man hör eller läser. Jag kommer ihåg hur förvånad jag blev första gången jag såg Hasse Tellemar live, eftersom jag byggt min bild av honom efter radiorösten och någon enstaka profilbild från någon kvällstidning i min pannbensbio. Med det långa ansiktet och den relativt mörka rösten borde han vara jättelång, så när jag väl såg honom första gången blev jag väldigt besviken på min fantasi och min pannbensbio, han var ju görkort.

Eget foto av egna sprutor 201101 

Apropå radio så debatterades möjligheten för knarkare att kunna få ut gratis sprutor från landstingen förra veckan. Jag trodde att knarkande var straffbelagt, så jag begriper inte hur samhället då kan ställa upp och underlätta för dessa att spruta i sig hasch eller morfin. Om jag förstod det hela rätt infördes gratis sprutor i Malmö för något årsedan, och nu lär Stockholm vara på gång. Det finns ett ordspråk om att ge en person lillfingret och snart har de hela handen, så min lilla fråga blir först gratis sprutor, men hur lång tid tar det innan de även får preparat att fylla dessa sprutor med.

Hur jag än har funderat har jag inte kommit på något bra sätt att illustrera min imaginära pannbensbio, radiodelen går ju lätt att lägga in en bild på, men fantasin eller taken går ju inte att fotografera.

Eget foto av min egen radio, 201011


Sigge Stark - Signe Björnberg

Ibland när man har hälsat på hos en del äldre och man blir sittande och väntar på att något skall hända, har det hänt att jag plockat upp tidningen Kvällsstunden och bläddrat lite förstrött i den. Ofta har jag stannat till vid novellsidan där Sigge Stark förvånansvärt ofta står angiven som författare Väldigt ofta har dessa noveller varit följetonger så antigen har jag läst en inledning eller en avslutande del, det har genom åren aldrig blivit en hel novell läst. Jag här inte heller läst någon av hennes romaner trots att hon lär ligga bland de 20 mest sålda svenska författarna.
 Sigge Stark, bild kånad från Wikipedia

Ikväll var det en föreläsning på vår lilla ort om Signe Björnberg alias Sigge Stark på Kunskapens hus. Journalisten Björn Palmkvist inledde med att berätta om Sigge Starks anknytning till Laxå där hennes Farmor drev Järnvägsresturangen på 1860-talet. Som konstintresserad var det extra kul att höra att hon var systerdotter till älgmålaren Axel Borg. Sigge föddes 1896 på Sälwens gård utanför Fjugesta Örebro län. Hon skrev dikter och noveller redan som tonåring, men debuterade först 1922 i tryckt form med noveller I olika tidningar, hennes första roman publicerades 1924 och den kom att följas av drygt ett 140-tal fram till slutet av 1950-talet. Trots hennes enorma produktion lär hon bara fått ca 30.000 kronor för alla sina manus av de olika bokförlagen, medan försäljningen av hennes böcker inbringade miljontals kronor. På 1950-talet flyttade Sigge och hennes man travtränaren Gösta Björnberg till Mannikhöjden i Värmlands Län där hon startade en hundkennel med Grand danois hundar.
Björn Palmqvist eget foto 201101 Eget foto 201101
Palmkvist har tagit Sigge stark till sitt hjärta och förutom som föredragshållare om hennes liv och gärning har han samlat på sig ett 90-tal av hennes romaner i förstautgåva samt arbetat genom Sigge Starks litterära sällskap I Torsby att det skall bildas ett Sigge Stark museum. Själv köpte jag två begagnade romaner som hon skrev på 1940-talet, så nu får jag möjligheten att läsa något av henne ända från första till sista meningen. Det enda jag genom ären har tagit till mig av hennes alster var en uppläsning i radioföljetongen av romanen Hällebäcks gård som senare även kom att filmas.
2 stycken Sigge Stark romaner, eger foto 201101Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vargjakt igen

Vargjakten förbjöds i Sverige 1966 men återupptogs 2010. Resultatet då blev att ett stort antal jägarna lyckades fälla fler vargar än tilldelningen, samt skadeskuta ett antal vargar. Inför jakten 2011 lär ca 18 188 jägare (varav 1 448 i Örebro län) vara ute i markerna för att fälla 20 individer (varav 2 i Örebro län). Chansen att vara den som får fälla en varg är mindre än att vinna 13 rätt på tipset.
Bild hämtad från Wikipedia
Förr i tiden fångades en del vargar i så kallade varggropar. Mellan Gudhammar och Hova finns en restaurerad varggrop som min systerdotter i sin barndom var väldigt intresserad av, hon ville att vi skulle stanna till och tita var gång vi passerade. Det gick så långt att när folk grävde hål i marken så frågade hon grävaren om han byggde en varggrop.
Bild lånad från Wikipedia
Orsaken till jakten förr i tiden försvarades av att landet var ett mer utpräglat jordbruksland samt rädsla för vargattacker mot människor. I Sverige är det förbjudet att hålla varg som sällskapsdjur, något som är tillåtet i USA där det även förekommer korsningar av hund och varg. Personligen har jag sett varg två gånger, första gången var 2005 då en varg korsade vägen när jag körde hem från Åtorp. Andra gången blev en häftig upplevelse det stod en varg på vägen mellan Hova och Gullspång, jag bromsade in och stannade bilen, trots att jag tutade stod den kvar en lång stund och betraktade min bil, det är en av de få gånger jag verkligen saknade min kamera som var kvar hemma. Annars har vi två reservat i kommunen som har anknytning till varg, dels Hasselforsreviret och Vargavidderna, trots att naturreservatet vargavidderna skapades 1999 mellan Finnrödja och Laxå har jag ännu inte besökt området, men jag har det på min framtida lista, avståndet dit är ju inte längre än att man kan cykla dit.

 

Konstnären Anders Zorn avbildade sig själv en gång i tiden i en vargskinnspäls, undrar vad pälsmotståndarna skulle göra om man iklädde sig en sådan päls idag. Jag vet ju själv hur kommentarerna löd på 1970 talet när jag kommer hem till vår lilla ort från Norge iklädd sälskinnsstövlar. Några av dessa kommentarer var inte så trevliga, men dessas stövlar var de bästa vinterstövlar jag har haft i min ägo.
Självportätt av Anders Zorn iförd en vargskinnspäls. bild lånad från internet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vargjakt, spritlangning, o lite blandat

I dag startade årets vargjakt, och man får hoppas att jägarna är bättre skyttar det här året, det är inte så kul att höra eller läsa om skadskjutna individer. Dessa går kanske en fasansfull död till mötes om man inte lyckas jaga ikapp dem så att de blir ordentligt avlivade. Detta med varg har genom åren debatterats mycket, själv har jag inte någon riktigt fast åsikt i frågan, efter att ha hört djurägare berätta om hur deras husdjur lidit skada av varg har jag varit för jakt, men när sedan vargkramarna för fram bra motargument har jag svängt igen, och så har det växlat fram och åter.
Bild hämtad från Wikipedia

Nu senast hörde jag på radion att vargarna bara svarat för 11 dödade jakthundar medan vildsvinen har dödat ett 90-tal, så frågan är om det inte borde vara så att jakten på vildsvin skulle utökas. Dessutom läste jag häromdagen att med tjuvskytte och fordonsolyckor dödades ett 80-tal vargar i Sverige under 2010. På andra plats kom jägarna själva som lyckades avliva 12 jakthundar i samband med jakt. 713 hundar blev påkörda av bilar 2010, det är kanske dax att införa jakt på fordonsförare.

 

Spritlangning,
För första gången i mitt liv har jag idag varit inne på systembolaget och köpt starksprit åt en annan person. Jag var ombud åt en bekant som var med i en trafikolycka för någon månad sedan, han går fortfarande på kryckor och saknar för tillfället möjlighet att köra bil. Normalt brukar jag totalvägra att köpa ut starksprit åt andra, eftersom man inte vet hur den kommer till användning. Man vet ju inte heller om personen man köper ut åt finns med på spärrlistan.
Eget foto av två starkspritsflaskor 201101

 

Lite blandat,
Det har blivit väldigt få blogginlägg de sista dagarna men det beror helt och hållet på tidsbrist, för nog har det funnits saker att blogga om, igår var det ju Tjugondedag Knut, det har förekommit en helt underbar uppläsning i radion av nobelpristagaren roman Vem dödade Palomino Molero i P 1. Den läses av skådespelaren Krister Henriksson och den är möjlig att lyssna på via datorn fram till 20 februari på länken här Andra saker man skulle kunnat blogga om är det fina fyrverkeriet som visades i kyrkparken under nyårsnatten, undrar hur det blir med dessa smällare nästa nyår då de nya reglerna för användandet av fyrverkerier har införts.
Mario Vargas Llosa bild lånad från Wikipedia  Eget fotografi av Mario Vargas Llosas bok Bockfesten. 201010 

Kul är det även att bloggen uppmärksammas, häromdagen stötte jag på en ortsbo på Ica som kom fram till mig och berättade att han vid en sökning på konstnären Gösta Chatham kom in på min blogg, han ägde en tavla men ville ha lite mer information om konstnären och nätet gav inte så många träffar. Tyvärr är det så att mycket av det som var relativt stora händelser eller artister som var populära före Internets utbredning saknas på nätet, och de som idag skriver in uppgifter i artiklar som Wikipedia tar upp dagsaktuella ämnen eller historiska händelser som det finns specialböcker om. Den stackars ortsbon fick i alla fall ett mindre föredrag om konstnären från mig medan vi stod och väntade. Även i bastuklubben kommenterades min blogg, en av ”gubbarna” nämnde att det var har varit väldigt lite inlägg sista tiden, och efter att jag förklarat orsaken sa jag att det skall komma ett inlägg under morgondagen, och här är vi nu. Jag kommer under morgondagens blogg att återkomma lite till dessa vargar eftersom den enda stackars varg som skall skutas i Örebro län lyckades gömma sig för jägarna.
Chhatam med okänt motiv, eget foto 201006 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . ,

Trettondedag jul

Är den trettonde dagen efter julafton och inom den västerländska kyrkan firades ursprungligen dagen som Kristi dopdag. Samtidigt som trettondagen avslutar julfirandet inleder den också den så kallade epifaniatiden som (beroende på när påsken infaller) varar under högst sex söndagar fram till fastan


Enligt gammal tradition är det många som kastar ut sin julgran denna dag, såvida man inte gör detta på Tjugondedag jul eller tjugondag Knut då julen enligt visan skall dansas ut. Själv har jag inte besvärat mig med att plocka in någon riktig julgran denna jul, så mitt problem att bli av med en gran blir enkelt. Ibland blir man dock lite avundsjuk på de personer som har en livs levande gran på tomten, för utan tvekan är granen vackrast när den får stå på sin växtplats.
Bild lånad från Wikipedia
Dagen har även namnet Benraskedagen det har sitt ursprung i att man i äldre tider fick skava det sista köttet på revbensspjällen då julmaten var på upphällningen.  

 

När man så här på grund av en extra ledig dag blir kvar på vår lilla ort, passade jag på att städa och rensa bort lite gamla surdegar. Medan jag städade passade jag på att lyssna på Radiogudstjänsten Följ stjärnan, från Umeå, det som fick mig att studsa till var att kyrkan numera har installerat en betalningsterminal så att man kan använda sitt kreditkort för att betala kollekten. Eftersom det har snöat rätt mycket de sista dagarna passade jag på att lägga ut mina mattor i snön, detta är något som både stora och små mattor mår mycket bra av. Som en liten avslutning av städningen passade jag på att vända min sängmadrass och bädda rent, de första veckorna känns det som en helt ny madrass, så jag brukar vända på den en gång vart kvartal.
Eget foto av en matta i snön, 201101Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Per Oskarsson

Med en viss förfäran hörde jag att skådespelaren Per Oskarson och hans hustru Kia Östling omkommit i en fastighetsbrand. Personligen har jag bara träffat honom en gång i samband med en urmässa på 1970-talet. Vad som inte är så där allmänt känt var att Per under en period var väldigt fascinerad i klockor och kringutrustning för urmakeri.
Eget fota 201101
Att avgöra när Per var bäst som skådespelare är väldigt svårt, och jag har känslan av att de flesta yngre skulle ange Gösta Unefäldts romanfigur polischefen Gustav Jörgenson i Strömstad som hans bästa rollprestation. Men personligen håller jag hans medverkan Maria Langs Ljuvlig är sommarnatten där han gör en mycket bra tolkning av Lars-Ove Larsson som hans bästa roll.

 

Mest känd är han kanske ändå för sin medverkan i Hylands Hörna, där han kommer inridande på en häst maskerad till Don Quijote. Under avmaskeringen håller han ett litet tal om negrer, judar och andra vid den tiden tabubelagda ämnen. Tyvärr drunknade hans tal av att folk bara tittade på hur han tog av sig klädesplagg efter klädesplagg, så hans tal blev som föregbilden Don Quijote, bara en kamp mot väderkvarnar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Anonyma brev och solförmörkelse

Deckarförfattaren Agatha Christie och barnboksförfattaren Enid Blyton har båda använt anonyma brev som en ingress i sina böcker.
Eget foto av Enid Blytons Mysteriebok. 201101

Själv drabbades jag av ett sådant idag i form av en julhälsning, trots att jag försökt fundera ut vem som har postat det har jag ännu inte lyckats klara ut vem avsändaren är. Men jag har mina misstankar, brevet var poststämplat i Göteborg och kortet var framställt på en datorskrivare av hög kvalité på HP-papper, detta tyder på att avsändaren har datorvana. Dessutom har kortet en viss typ av humor som får mina tankar att leda ut över havet.
Eget foto av en julhälsning, 201101
Annars skulle dagen ha bjudit på ett astronomiskt fenomen i form av en partiell solförmörkelse vid 9-tiden. Eftersom detta är något som inte sker så ofta passade jag på att ladda mitt kamerabatteri igår så att jag skulle kunna knäppa några häftiga bilder, men vädret spelade mig ett spratt. Jag har inte sett en så grå himmel som dagens på flera månader.
Kyrkskolan Laxå, Eget foto 201101, vid solförmörkelsen
Nästa möjlighet att se en total solförmörkelse i Sverige infaller 16 oktober 2126, så möjligheten för någon idag levande människa att få uppleva detta är nog körda, såvida inte läkarvetenskapen kommer på en mirakelmedicin som förlänger mänsklighetens livslängd.
Kyrkskolan Laxå medan det snöar, Eget foto 201101, vid solförmörkelsen
För cirka 10-årsedan var det några privatflygare som likt mig är fascinerade av detta astronomiska fenomen. För att få en annorlunda upplevelse av en total solförmörkelse reste de till Afrika, där de hyrde ett litet sportflygplan (Piper Cherokee). Deras upplevelse att från luften se en svart skiva täcka solen måste ha varit en mäktig syn.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

RSS 2.0