Värmlänningarna igen

Eget foto av 2011 års poster för Värmläningarna


Under helgen besökte jag Ransäter för att för att se årets upplaga av Fredrek på Rannsätt folklustspel Värmlänningarna. Jag har sett denna föreställning ett flertal gånger live, men måste erkänna att årets föreställning tillhörde en av de bättre jag sett. Trots att handlingen i pjäsen inte har förändrats kändes det som en ny pjäs eftersom de bytt ut och flyttat om ett antal skådespelare i de ledande rollerna.

Eget foto från 2011 års Värmlänningarna Eget foto från 2011 års Värmlänningarna Eget foto från 2011 års Värmlänningarna

Det är även mycket möjligt att nästa års uppsättning kommer att bli ändå bättre eftersom skådespelarna då har haft ett år på sig att smälta in i sina roller och finslipa lite på karaktärerna.

Eget foto från 2011 års Värmlänningarna Eget foto från 2011 års Värmlänningarna Eget foto från 2011 års Värmlänningarna

Visst saknade jag några saker i årets upplaga, dessa dansare på bilden här nedan har medverkat under de tidigare åren jag sett spelet och när den ena dansaren ligger i luften över den andra har varit en mäktig syn. I år var dessa ersatta med nya dansare och tydligen har tiden inte räckt till för att träna in detta konststycke.

 Hallingdans, egen bild från Värmlänningarna 2010 i Ransäter.

Även Löpar-Nisse skulle kunna få en liten utökad roll, en gång i tiden när man spelade Värmlänningarna följde man inte Dahlgrens original manus, utan Löpar-Nisse fick kommentera dagsaktuella ämnen, detta resulterade i att Löpar-Nisse som spelades av Vilhelm Scharp blev utvisad från Tyskland under 1930-talet när pjäsen uppfördes där.

 Rustan Christensson i rollen som Löpar-Nisse, Eget foto från Värmlänningarna i Ransäter 2010

I en artikel läste jag att även ett teatersällskap i Arvika sätter upp Dahlgrens pjäs sommartid, och de hävdar att den spelas på genuin värmländska, vem vet detta kanske kan vara något att se i framtiden.

 


Kommentarer
Postat av: Sören Olsson

Du har helt rätt i din sista kommentar. Sällskapet Wermlänningarne i Arvika spelar ett antal föreställningar lite varstans i Sverige varje år. Och vi spelar på tvättäkta värmländska, även utanför länets gränser. Vi ser språket som vår absolut största tillgång!

Hälsningar

Löpar-Nisse.

2011-08-17 @ 14:36:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0