Jesus födelsedag

Vilken tur att Jesus inte föddes i år,
 
Idag hade dom inte kommit fram
 
 
Orsaken till att vi firar jul är ju Jesus födelse som man av hävd daterar 2012 år bakåt i tiden,
fast en del anser att födelsen skedde sju år tidigare eller rent av fyra år senare.
Detta spelar för min del i och för sig ingen större roll eftersom det med åren har blivit en tradition att fira jul,inte bara för att hylla Jesus födelse utan även för att det i äldre tider var det brukligt att slakta av en del djur för att få vinterfodret att räcka fram till våren, Då man saknade möjlighet att förvara mycket av färskvarorna växte traditionen med julbord fram.
 
Men nu ser jag med fasa att många av våra gamla traditioner kanske inte får finnas kvar. Pepparkaksgubbarnas vara eller inte vara i det religösa skyddshelgonet Lucias ljuståg har
varit uppe till debatt på vår lilla ort.
  
 
 
Julsångerna som innehåller en religös anknytning plockas bort från repoturen för att inte
diskriminera de som inte tillhör den kristna delen av befolkningen. Extra stark har debatten om skolavslutning i kyrkan varit eftersom prästerna dels talar om Kristus samt ofta även ger en välsignelse.
 

Skolverket har beslutat att detta inte får förekomma för att inte diskriminera skolelever med en annan trosuppfattning. Jag undrar bara lite smått med vilken makt Skolverket kan tvinga på sin uppfattning hur texten om julen skall framföras till landets alla präster.

Det borde ju ändå vara så att sker en skolavslutning i kyrkan så är eleverna där som gäster,och då får man finna sig i hur värden presenterar sitt budskap.

 
Min lilla tanke under hösten när jag har hört denna debatt i olika radioprogram är att det kanske är lika bra att vi avskaffar hela julledigheten eftersom vi ju firar den för att hedra Jesus födelse. Det finns ju ett flertal religösa grupper så som Jehovas Vittnen med flera som inte firar jul.
 
Personligen tycker jag att det är synd när våra traditioner försvinner, det var förr en spännig i
augusti månad inför kräftpremiären eller väntan på julafton efter både Jultomten och Kalle Anka på TV. Jag till och med väntade på lutfisken som jag själv inte gillade bara för att det tillhörde traditionerna.
 
 

Det senaste inslaget i denna debatt är att plocka bort de färgade dockorna som får en OK stämpel i ändan ur Walt Disneys julfilm. Skall vi med andra ord rensa bort alla föremål som är färgade, skall vi tvinga barnen i Afrika att leka med dockor som har ett kaukasoidiskt utseende. Skall vi plocka bort möjligheten för de färgade barnen att leka med dockor som ser ut som de själva eller möjligheten att identifiera sig med bilderna som visas i tecknade filmer. Danmarks television har i alla fall beslutat att inte lyda Disnys propåer utan kommer att sända programmet med de delar som övriga världen går miste om.

 

Men med denna debatt om våra traditioner och splitring med osämja som följd vore det kanske lika bra att alla våra traditioner avskaffades.


Snöröjning och jordens undergång

Sedan någon vecka har marken blivit täckt av ett vitt snötäcke. Redan när de första flingorna föll mot marken drog snösvängen igång med traktorer, lastbilar och snöskyfflar.
Det är tydligen väldigt lätt att dra igång denna organisation i början av vintersäsongen när budgeten för snöröjningen är välfylld. Trots att den relativt lilla snömängden har man till och med inlett bortförande av snö med lastbil.
  
 
Man får hoppas att man har budgeterat för att det skall komma snö även februari så att pengarna inte är slut då, det brukar ju bli lite si och så med snöröjningen i slutet av vintersäsongen. Fast just i år är det ju lite intrikat då man inte riktigt vet om det kommer att bli någon snö att oroa sig för efter den 21 december.
Mayaindianernas almanacka har ju ingen fortsättning efter detta datum.
 

Flera böcker hävdar att världen kommer

gå under i december år 2012

och hävdar att Mayakulturen har förutsagt detta, en idé som populariserades i filmen 2012.

 


Lördagsbastu

 
 
I dag passade jag på att åka till Vibybastun för att få en rejäl lördagstvagning. Det är något extra med dessa vedeldade bastuanläggningar, både luften och fuktigheten känns betydligt bättre än i en vanlig eldriven Tylöbastu.
Detta hindrar inte att det även i en vedeldad bastu kan bli fuktigt på lavarna, det fick jag själv erfara för någon vecka sedan när jag reste mig för att gå ut, Bastulaven var snorhal och jag drattade på ändan, som tur var landade jag väldigt mjukt eftersom min ändalykta landande på en persons mage som troligen vägde 100+. Själv blev jag ganska förlägen och smet ut ur bastun så fort jag kunde, hoppas bara mitt fall inte fick den stackaren att tappa luften.
 

Extra kul idag var att även Jultomten passade att besökte oss för att klara av sitt årliga bad inför den stundade arbetsintensiva perioden. Jag passade på att fråga hur det var att bara arbeta en dag om året, men svaret jag fick var att han under resten av arbetar för Statens Järnvägar.

 

När jag ändå skulle genomföra denna lördagstvagning passade jag på att bli av med mitt gråa skägg så man slipper att extraknäcka som jultomte den tjugofjärde december.

 

Precis som TV kockarna får det bli en bild före och en bild på slutresultatet.

 

 


Lucia med pepparkakor

vår lilla ort har årets luciatåg på Kanalskolan diskuterats mycket i
lokalblaskan och rikspressen, dessutom har massor av bloggar skrivits om årets luciatåg,
 

Jag förstår lite av tankegången med att förbjuda elever till att klä ut sig till pepparkaksgubbar, De bruna dräkterna de bär ger ju en koppling till färgade personer. Så namnet pepparkaksgubbe bör inte användas, eftersom det är föråldrat (och lätt kan förknippas med) slavar, förtryck och brist på respekt för människors lika värde. För säkerhets skull har jag letat reda på alla pepparkaksformar som föreställer gubbar och gummor, dessa kommer väl till pass i metallåtervinningen, så att jag inte riskerar att bryta mot de oskrivna reglerna som gäller de mänskliga rättigheterna.

Det var ju bara något år sedan debatten om Negerbollens namn var på varenda löpsedel. Till och med Svenska Akademien kröp till korset och bytte ut ordet Negerboll mot Chokladboll 2006.  

Eftersom pepparkakor även förekommer i formen av små grisar
Finns ju även risken att man kan koppla N*g*e* till att vara små nöff nöff så föresäkerhets skull borde vi kanske även förbjuda pepparkaksgrisar.

Tänk vad mycket enklare det var när jag själv var liten och gick på lekskolan. då var det ingen som reagerade på vare sig pepparkakor eller negerbollar. Tyvärr har jag inte kvar något foto från den tiden man var utklädd till pepparkaka så det får bli en liten stjärngosse.

 

Som en liten avslutning har lokalblaskan publicerat en liten analys varför denna händelse fick en sådan uppmärksamhet, där bland annat rådet ges att även ta med en glad Buddha mitt i Luciatåget!

 

För att inga bilder av pepparkaksgubbar skall få spridning har några skolor i länet beslutat att det råder fotoförbud av luciatågen .

 


Nobels fredspris

Vem är jag att ha åsikt i så svåra frågor som hur vinnarna av olika Nobelpris skall tilldelas.

Men ändå vissa val känns väldigt knepiga. Men de fem personer som ingår i den Norska Nobelkommittén tar nog rekord i att utse kandidater till vem som ska få priset som känns väldigt tveksamma.

 

Redan när Barack Obama tilldelades priset 2009 reagerade jag med kraftiga tvivel, han var ju vid den tidpunkten helt ny som USA:s president. Han tilldelades priset utan att han producerat en enda sak för världsfreden förutom en massa munväder under valrörelsen. Inte många av dessa löften infriades under hans ämbetsperiod. Fånglägret på Guantánamo finns fortfarande kvar och minskningen av väpnade styrkor i Afghanistanan har resulterat i en utökning av antalet soldater. 

 
 
2009 års pris är inte det enda knepiga valet, tidigare har även följande varit väldigt omstridda Henry Kissinger 1973 Yassir Arafat, Yitzak Rabin och Shimon Peres 1994 och Al Gore 2007.
 

Vad man skall anse om årets pristagare Europeiska Unionen får mig bara att rysa, hur mycket fredsarbete har de genomfört förutom krigshandlingar ibland annat i Lybien samt under Jugoslaviens sönderfall blev det genom en dålig konflikthantering ett Balkankrig.

När Alfred Nobel skrev sina få instruktioner om priset var ordalydelsen

 

 "…folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser."

 

Jag tror att Alfred skulle rotera i sin grav om han skulle få information om dessa pristagare.

 

 


Nu har årets adventsutställning avslutats

Tyvärr blev det ingen vårutställning för Tivedsbygdens-Konstforening på grund av att biblioteket skulle byggas om. Detta medförde att det blev ett rekord av antalet utställare och olika konstprodukter.
 
  
 
För konstklubbens curator (Evald Gustavsson) måste det varit ett jättejobb att exponera alla dessa konstverk så smakfullt som det till slut blev.
 
  
 
Som vanligt hittade jag en hel del konstverk som jag gillade, bland annat debutanten Siv Sjöstrand Önanders lilla krokiteckning samt veteranen Gun Germers trolliska skogslandskap. Extra kul var att klubbens veteran Nils Älgemyr representerades med några nyproducerade alster.
 
 
Utställningen avslutades med dragning av ett konstlotteri, och bland vinsterna fanns några av våra lokala förmågor representerade, bland annat en liten akvarell skapad av den numera bortgångna Sixten Edlarsson.
 
 
 

I kväll skall jag supa till.

Vid ett besök på Ica i kväll genomförde jag ett riktigt impulsköp. Bland alla julartiklar exponerades ett flertal flakor med glögg av olika typer och smaker. Det som väckte mitt intresse var en flaska med Defvenkrooks Hjortron glögg. För att få något att tugga till denna dryck passade jag även på att köpa pepparkakor och Kavli Ädelost på tub. Jag råkade nämligen läsa en artikel om hur dessa två smaker skulle smälta ihop till en underbar gastronomisk upplevelse.

Pepparkakor och ädelost var i mitt tycke inte så illa, fast jag tor att med en riktig roquefortskiva på pepparkakan skulle vara en bättre vidareutveckling.

När det gäller glöggen luktade det mycket riktigt hjortron, men efter att jag värmt den enligt konstens alla regler var hjortronsmaken helt borta. Det fick mig till att läsa den lilla texten på baksidan av flaskan. 0% hjortron, lukten och smaken kommer endast från kryddextrakt och aromer, möjligen klarar inte hjortronaromen av att bli varm eftersom det finns en liten hjortronsmak när man smakar av glöggen kall.

Som avslutning på denna lilla konsument test skall jag se om denna flaska räcker för att ge en riktig berusning (fylla med skallebank), volymprocenten är ju hela 2,25%. 


RSS 2.0