Vem kan man lita på?

 

Mikael Wiehe skrev en gång i tiden låten, Vem kan man lita på? Svaret är nog att man inte kan lita på någon inte ens sig själv, eftersom man ljuger mer när man tänker och funderar. Hur ofta har man inte sagt sig själv att detta klarar jag av att fixa eller reparera, och så slutar det hela med att någon annan får lösa problemet som man har ställt till. Som min isärskruvade dator här nedan som inte kommer att bli hopmonterad trots att jag tänkt göra det.
Eget foto av en skrotad dator 201009
Den yrkesgrupp/persongrupp som har de flesta som ljuger via munnen är nog politikerna oavsett vilket part de kommer ifrån. Hur många så kallade politikeraffärer har vi inte varit drabbade av de senaste åren. Troligen förekom detta även på 1950 och 1960 talet men journalistkåren var inte lika grävande då utan de affärer som avslöjades grävdes upp av författare, präster och partimotståndare. Ytterligare en skillnad är att dagens affärer sällan leder till polisutredningar, till skillnad mot de få som avslöjades i mitten på 1950-talet. Enbart rättsrötan i Kejneaffären sysselsatte ett antal poliser där man beslagtog skrivmaskiner och utredde ett flertal vid sidan om inblandade personer något liknande hände även i Haijbyaffären.

Jag har just läst ut boken Makten, Männen, Mörkläggningen som tar upp historien om bordellhärvan 1976, och man blir förfärad när man läser hur politikerna och poliserna ljög för att inte bordellkunderna bland politikerna och polischefer skulle bli kända. I stort sett var det bara kulturjournalisten Sigvard Hammar som blev dömd, troligtvis beroende på att det inte fanns någon som ställde upp för honom och att han blev utpekad på ett tidigt stadium i tidningarna. Händelserna i stora drag blev ju kända i media först något år efter rättegången mot Doris Hopp.
Eget foto av boken Makten, männen, Mörkläggningen. 201009 
Personligen tycker jag att man skall ha höga krav på samhällets tjänare så som politiker och poliser som arbetar inom de rättsvårdande instanserna, och jag kan förstå att en politiker kan tvingas ljuga eller slira lite på ett svar för att inte avslöja en kommande devalvering eller för att skydda rikets säkerhet. Men detta att ljuga för att skydda sina politiska kompisar eller sig själva, gör att politikerförtroendet rasar i botten.   



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0