Bada Bastu och få ett längre liv.

I den lokala blaskan Sydnärkenytt publicerades i september en längre artikel med nyttan av bastubad för det medicinska välbefinnandet. För att få lite lokal prägel på sin artikel passade man även på att besöka Vibybastun. Bilderna i denna blogg kommer från egna sparade bilder samt Sydnärkenytts bilder från reportaget. 
Mixbad i bastun
 
Att man skulle leva längre vet jag inte något om, men att man i vissa fall mår bättre kan jag skriva under på, lite mer om detta längre ner.
Hela uppslaget från Sydnärkenytt
 
I Sydnärkeytts artikel har professor Hans Hägglund stuckit ut sin haka och lovprisar där alla fördelar som han har hittat i det medicinska bastubadet.
Hans Hägglund
 
Hägglund är själv en hängiven bastubadare och badar bastu flera gånger i veckan. Han är professor vid Uppsala universitet och sedan 2019 nationell cancersamordnare för Sveriges kommuner och regioner. Omkring 2010 inledde han sin forskning kring bastubadandets medicinska inverkan på olika hälsotillstånd. Hägglund anser sig bevisat att regelbundet bastubad fyra till sju gånger i veckan ger en mängd hälsobringande effekter på kroppen.
 
☆ Det minskar blodtrycket
☆ Det minskar kärlstelheten
☆ Det minskar blodfetterna
☆ Det ökar muskelstyrkan
☆ Det ökar de vita blodkropparna
☆ Det förbättrar konditionen samt påverkar immunförsvaret och nervsystemet på ett positivt sätt, dessutom har bastubadet en antiinflammatorisk effekt som leder till en bättre djupsömn.
 
Tillsammans med två andra professorer planerar han att starta ett bastulabratorium vid Sunderby sjukhus i Luleå för att kunna genomföra studier kring bastubadandets medicinska effekter.
 
Förutom att ofta föreläsa och skriva i ämnet är han med Svenska bastuakademin. 2020 kom han ut med boken ”Bastuboken, heta fakta om bastu och hälsa”. Där beskriver han sina bästa råd om hur man skall bada och uppföra sig i bastun. 
 
   
 

    
Mina egna reflektioner om nyttan med bastubad i medicinskt syfte följer här nedan, men till den medicinska nyttan kommer även den socala gemenskapen som man upplever i en bastu. Det spelar ingen roll om det är en enskilld privat bastu, eller bastun i ett badhus eller sportanläggning, även om jag personligen föredrar de gamla sockenbastuföreningar som bildadas efter Lubbe Nordströms artikelserie Lortsverige som både sändes i radio och blev till artiklar i olika tidskrifter.
 
Att kroppen mår bra av värme fick jag själv uppleva i samband med att det blev något fel med blodtillförslen till mitt vänstra ben och fot 2021. Under sommaren tilltog värken i benet och det blev svårare och svårare att gå. Jag märkte att smärtan i benet avtog i samband med mina besök i Vibybastun för att sedan återkomma några timmar efter att jag lämnat värmen. Jag har nu i efterhand förstått att värmen fick mina blodkärl att utvidgas vilket medförde att min vänstra fot och tår fick sin näringstillförsel.
  
Tyvärr insåg jag inte att det var något större fel med benet och det blev först när det visade sig svarta fläckar på tårna som jag kontaktade vår lilla orts vårdcentral. Det var i samband med denna första läkarkontakt jag blev informerad om bastubadets positiva medicinska egenskaper.
  
Vibybastun
 
TIll bastuns positiva egenskaper hör även den sociala gemenskapen i Vibybastun har man diskuterat det mesta från kultur till politik. Jag minns att då Vibybastun fyllde 70 år 2014 besöktes den av några representanter från Hallsbergs kommun och diskussionen i bastun kom då att handla om olika föreningars möjligheter att få kommunala bidrag.
 
Bland de andra bemärkta besökarna i Vibybastun märks Pete Flack alias Hjalmar från Viby, men den mest bemärkta gästen är nog Jultomten som vid ett besök för ett par årsedan frågade om det finns några snälla tanter och gubbar i bastun.
Jultomten besöker Vibybastun några dagar före julafton.

RSS 2.0