70 åring som fortfarande är going strong

 

1944 startade den vedeldade bastun i Hjalmars Viby. Att det bildades ett stort antal bad och tvättinrättningar runt om i landet får man tacka Lubbe Nordström. Han startade på 1920 talet sin resa genom landet för att beskriva vårt Lortsverige, detta resulterade i ett antal böcker, teckningar och radioreportage.

 

Det Ludde bland annat stötte på var att det var svårt att klara av den personliga hygienen när bostäderna saknade badkar och enda tvättmöjligheten var ett handfat eller någon enstaka gång en träbalja, där vattnet skulle värmas upp på vedspisen. Eftersom detta blev ett jobbigt företag att hämta vatten från brunnen, värma upp det, och efter avslutat bad bära ut vattnet gällde det att vara effektiv.  Efter att första personen badat fick nästa person krypa ner i samma vatten med ett grått tvålskum flytande ovanpå.

 

Ludde löste detta problem genom att argumentera för att det skulle byggas små tvagningsanläggningar, där man gemensamt kunde utföra den personliga hygienen.

Han tog bland annat fram en ritning på en liten funktionell bastubyggnad som blev stilbildande. Ett stort antal byggdes runt om i landet, bland annat i Viby, Otterbäcken, Latorp och Götlunda. Efter att man besökt en av Luddes tvättinrättningar har man inga problem att hitta nya badanläggningar när man är ute åker eftersom byggnaderna har ett karakteristisk utseende, även om en del har byggts ut så finns fortfarande grundformen kvar.

 

På en del av dessa små badhus anställdes en baderska som borstade gubbarna och gummorna på ryggen. I Otterbäcken badades skoleleverna en gång i veckan, där har man även kvar de klassiska ovala vattenbaljorna som man doppade fötterna i och efter avslutat bad hällde över sig.  

 

Nu till 70 åringen.

 

                           

I lördags firade Vibybastun 70-år, för att markera detta kostade ett bad bara en krona och i den avgiften ingick även ett mindre julbord och kaffe med dopp. Totalt var vi mellan 40-50 personer som var där och badade under de 4 timmar bastun var öppen.

  

 

Som mest var vi 20 personer samtidigt inne i bastun. Detta jubileum har uppmärksammats i lokala media, så föreningen uppvaktades bland annat av Hallsbergs kommun med en fin spegel och en bok om Hallsbergsdottern Karin Larsson (Bergöö).

 

   

Antalet medlemmar i Viby bastuförening är ca 150 personer, där merparten kommer från södra Nerike och i genomsnitt brukar ca 25 personer bada varje lördag då bastun är öppen.

 

Mycket har hänt i denna bastu, bland annat halkade jag vid ett tillfälle när jag skulle ta mig ner från den överta laven som tur var landade jag mjukt på stor mage som låg på den nedersta laven. På vintern när det finns mjuk fin snö händer det att några går raka vägen ut från basun och rullar sig i snön, detta är något som jag ännu inte provat på, men jag har intalat mig själv att jag vid lämpligt tillfälle skall prova även detta.

 

 

En av de största njutningarna jag upplevt i Vibybastun är möjligheten att mellan två omgångar i bastun kunna gå ut på altanen, sätta sig ner och dricka en kopp kaffe, njuta av solen och röken från eldningen. Ibland kan man till och med känna på doften vilken typ av trä som eldas i pannan.

 

Det enda som kan slå denna personliga njutning är Varbergs kallbadhus, där man mellan två bastuomgångar kan ta sig ett dopp i salt havsvatten, tyvärr är då kallbadhusets bastu eldriven så den underbara doftupplevelsen uteblir. 

 Jag skall kanske som en avslutning nämna att bastun har öppet lördagar mellan klockan 15 och 19, samt att ett besök kostar 20 kronor. 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hejsan! Läste ditt inlägg från 2010 som handlade om Ingvar Johanssons tomtar. Är mycket intresserad av att hitta fler av dessa då vi tidigare haft några i släkten! Tacksam för svar på [email protected] !

2015-01-01 @ 14:43:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0