Järnets betydelse för riksbildningen

I kväll var jag på vår lilla orts föreläsningsförening och lyssnade på Hans-Owe Perssons forskning om järnhanteringen från blästerjärn till masugnar. Han har tidigare föreläst i detta ämne och kvällens föreläsning blev en liten snabb repetering samt presentation av nya rön.
Eget foto 201011 av blästerjärn   Eget foto 201011 av blästerjärn
Det mest intressanta var utan tvekan järnets betydelse för den svenska riksbildningen och att dess vagga stod i Vadsbo trakten. Dessutom fick man med sig många frågor som man vill söka svaret på själv, bland annat om rosorna i Närkes landskapsvapen har något med den adliga släkten Roos att göra, och hur hertiginnan Ingeborg lyckades styra och hålla ihop landet efter att hennes make Erik svältes ihjäl vid gästabudet i Nyköping. För att inte bara nämna slaget vid Amnabro 1304,  ett slag jag inte hört talas om tidigare, målningar från slaget fanns avbildade i södra Råda kyrka, tyvärr är den idag borta på grund av ett pyromandåd. 
Eget foto av Hembygdsföreningens affich om järnhantering. 201011
Extra kul tycker jag det är när någon som är inflyttad till orten gräver lite i traktens historia, när vi infödda gräver är vi ibland lokalpatrioter och kan inte se utanför kommunens gränser samt undviker att nämna saker som kan ge en negativ bild. Helheten av ett ämne blir ju mycket bättre om man inte begränsar sig till kommungränsen. Men det är ju enastående att Hans-Owe Persson lyckats lokalisera järnframställningsplatser som är före Jesus födelse runt sjöarna Skiren och Laxsjön.

Eget foto av  konstföreningens affisch. 201011
Till helgen startar även den årliga Adventsutställningen som Tivedsbygdens Konstförening anordnar. I år lär det vara rekordmånga utställare så det skall bli spännande att se vad några av de nya utställarna har gjort. I år skall jag i var fall inte missa den.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0