tre personer på samma sida och Porla Brunn


Alla tre har en knytpunkt till vår lilla ort, men det är troligen bara två av dem som besökt orten.

För något år sedan lät kommunen färdigställa en mindre park vid Midsommarberget för att hedra Dr Hannerz. Men han är inte den första läkare att hedras med en offentlig utsmyckning i vår kommun.

Redan på 1930-talet utförde den svensk-amerikanske skulptören David Edström en byst över änkedrottningens livmedikus Ernst Olof Lidin som placerades brevid brunnskupolen vid Porla Brunn.

Lidin var som läkare mycket uppskattad av brunnsgästerna vid Porla. Något år före han tillträdde som läkare i Porla var han verksam som en populär kurläkare vid Fiskebäckskils hafsbadanstalt men blev värvad till Porla 1896. Arbetet i Porla var säsongbundet och under vinterhalvåret arbetade han som husläkare på Sofiahemmet i Stockholm. I Porla uppfördes en stilig villa som läkarbostad, där han vistades med sin familj under sommarhalvåret. 

Porla Brunn var under 1800-talet fram till nedläggningen 1939 tillsammans med Medevi Brunn en av de mest omtalade kurorterna i Sverige och omnämndes i någon gammal svensk långfilm som jag såg på 1960-talet. Porla var även tidiga som sponsorer till olika arrangemang. Bland annat sponsrade de ett gäng segelflygare från Douglas Hamiltons flygskola vid Hammars backar som med segelflygplanen Porla I och Porla II skulle segelflyga och göra reklam för brunnsorten vid Åre under julhelgen 1932. Flygplanen var målade men namnet Porla i stora bokstäver på vingarna så att namnet skulle kunna ses på avstånd. Tyvärr fick man inte den publicitet man räknat med och Porla Brunn halverade  den ekonomiska ersättningen, detta resulterade i att de tvingades sälja sina flygplan till Östersunds flygklubb för att kunna ta sig hem till Ystad.

 
Förutom de lokala ortsbor som fick ett tillskott i plånboken eftersom de fick en utkomst från Brunnsverksamheten som baderskor, städare, kökspersonal, trädgårdsmästare med mera lockade det till sig flera affärsmän som etablerade tillfällig handel där. Bland annat drev Alfred Hermansson från Kristinehamn en fotoateljé där han och hans fru utförde porträttfotografering. Senare startade de även en ateljé i Laxå där frun Elin svarade för de flesta bilderna även om mannens namn står på kartongkorten. Även min farfar arbetade en tid vid Porla som urmakare runt sekelskiftet 1800-1900 och när han slutade för att starta en egen verksamhet fortsatte en av hans halvbröder verksamheten i Porla. Dessutom fanns det tillfälliga handlare som exponerade sina varor på bord utomhus. 
Okänd handelsman utanför en byggnad i Porla Brunn.
Farfars mamma framför Brunnskupolen.
Tillståndet enligt Handelsregistret för Landsbygden i Örebro län att bedriva handel vid Laxå station, Porla Brunn Skagershults socken och Åtorp Nysunds socken utfärdat 1909.

Jag vet att det finns en trave med bilder från Porla Brunn bland annat ett där min farfar sitter vid en arbetsbänk men trots ivrigt letande under min döstädning har jag ännu inte återfunnit dem.

Lite extra vetande om:
Ernst Olof Lidin född i Hedemora 1863, död 1932. Efter studier i Uppsala blev han med. kand. vid Karolinska institutet  i Stockholm 1888 och med. lic. 1893. Han arbetade därefter från 1894 som praktiserande läkare i Stockholm och var anlitad som läkare vid Fiskebäckskils hafsbadanstalt 1890—1895 och intendent och överläkare vid Porla Brunn 1896—1912 och 1927—1932. Under vinterhalvåret när verksamheten vid Porla låg nere var han från 1897 husläkare på Sofiahemmet och utnämndes till änkedrottningen livmedikus 1899 samt förste livmedikus från 1908 hos drottning Sofia. Sonen Rolf som föddes 1900 blev konstnär och finns omnämnd i Svenskt konstnärslexikon. Den amerikanska svenskfödde skulptören David Edström utförde den byst i brons som restes i Porla Brunn efter hans död.

Sonen Rolf
Rolf Fredrik Lidin, född 29 september 1900 i Stockholm, död 1958, var en svensk målare, grafiker och tecknare.
Han var son till förste livmedikus Ernst Olof Lidin och Valborg Högstedt. Som liten tillbringade han flera sommar i Porla Brunn. Han tänkte först bli jurist men hoppade av sina juridikstudier efter att han avlagt en jur. kand. Han studerade först konst under flera kortare perioder för Otte Sköld innan han 1937-1940 fick möjlighet att studera för Paul Colin och Othon Friesz i Paris 1937-1940 dessutom besökte han Marcel Gromaires målarskola 1938-1940. Efter sina studier bosatte han sig först i Italien innan han på grund av andra världskriget tvingades återvända till Sverige. Som bildkonstnär är han representerad vid Moderna museet i Stockholm.
 
Skulptören David Edström som skapade bronsbysten som placerades vid Porla Brunn.
  
Pehr David Emanuel Edström, född 27 mars 1873 i Vetlanda, död 12 augusti 1938 i Los Angeles. Han var son till frikyrkopredikanten Jonas Petter Edström och Charlotta Carolina Gustafsson samt gift 1901-1907 med författaren Anna Levertin och från 1909 med Cora Evelyn Downer. Han tänkte först bli präst och studerade teologi vid Central University i Iowa, på fritiden studerade han konst och fick handledning i skulpturala metoder av  Johannes Scheiwe. Han reste till Sverige som sjöman på en kollämpare 1894 där han inledde sina studier på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) och från 1896 vid Konsthögskolan med Ernest Thiel som ekonomisk garant. Han vistades i Florens 1900-1901 där han gifte sig med Oscar Levertins syster Anna. Tillsammans med en kollega drev han under några år en skulpturskola i Paris innan han 1915 återvände till Amerika. Som skulptör blev han mycket uppskattad i Amerika och vid State University of Iowa City byggdes 1925 ett särskilt museum (Edstrom Building) där ett 70-tal av hans verk samlades. Han var en populär porträttskulptör och utförde förutom bysten av Ernst Olof Lidin bland annat byster av Axel Romdahl, Ernest Thiel, Eric Trolle, Franz Oppenheimer, Frederik van Eeden, Abraham Lincoln, Gloria Swanson och Ellen Key. Förutom sina offentliga arbeten är han representerad vid bland annat Nationalmuseum, Thielska galleriet, Bonnierska porträttsamlingen och Edstrom Building i Iowa.

Hasselfors byalag utgav 2018 boken Porla Brunn som är rikligt illustrerad med fotografier från Porla Brunn, dessutom finns det en längre text i Engelbert nr 12 1988 som utgavs av Örebro läns museum. Även Sydnärke nytt nr 3 2009 har ett längre reportage om Porla Brunn.

Idag finns det fortfarande möjlighet att smaka på äkta Porla vattnen helt gratis i Brunnskupolen, jag rekommenderar att man har med en egen mugg vid besöket.

Vill man hämta en större mängd vatten i en dunk rekommenderar jag Djupbäckens källa som har en väl tilltagen pumpanläggning.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0