Fotograferna Alfred och Elin Hermansson

Många på orten har säkert en del gamla fotografier på anhöriga som är märkta med Alfred Hermansson. 


Alfred och Elin Hermansson var ett par fotografer verksamma i vår lilla ort. Ursprungligen från 1876 drev Alfred en fotoateljé i Örebro. Paret flyttade till Kristinehamn 1890, men sökte sig även ut på kortare besök till andra orter för att utföra fotouppdrag. Förutom en del småorter i Värmland blev det många resor till Laxå och Porla Brunn. Från Laxå finns många bilder från 1897 och framåt. 

Arbetet i Laxå blev så omfattande att paret beslöt sig för att bygga huset Elinborg i Laxå där de kunde inreda en ateljé eftersom det saknades lämpliga lokaler för deras verksamhet på orten. Huset uppfördes på Järnvägsgatan 3 omkring 1900 och innehöll till en början ett café på andra våningen som drevs av Emma Andersson på nedre våningsplanet i tidigare Promenadens lokaler drev Arvid Eriksson en manufakturaffär medan Hermansson använde resterande del av bottenvåningen till ateljé. 
 
Elinborg
Verksamheten i Laxå växte och Hermanssons såg sig nödsakade att uppföra ett gårdshus med högre takhöjd för sin verksamhet 1903, efter att ateljéverksamheten flyttades över till gårdshuset hyrdes de tidigare lokalerna ut till det nyetablerade Laxå Arbetares Handels AB som senare blev Laxå Konsum. Under 1906 bestämde sig paret Hermansson att avveckla verksamheten i Kristinehamn och bosätta sig permanent i Laxå. 
På denna bild skymtas gårdshuset som fungerade som fotoateljé.
Några av fondkulisserna från ateljén i Kristinehamn överfördes då till Porla Brunn och hans verksamhet där kunde då även ske med en bättre service eftersom han även förde dit utrustning för framkallning och kopiering.

Efter att ateljéverksamheten upphörde i gårdshuset nyttjades lokalerna bland annat av Stils herrfrisering som huserade där under 1960-talet. Tyvärr går det inte att reda ut vilka fotografier Elin eller Alfreds syster knäppte eftersom alla fotografier som lämnade ateljén märktes med Alfreds namn. Efter att Alfred Hermansson avlidit övertogs fotorörelsen av Allan Blomqvist som drev verksamheten under namnet Allans foto och pappershandel. Blomqvist överlät i sin tur verksamheten till Tage Lindström. Caféverksamheten flyttades ner till gatuplanet och kom från 1950-talet att drivas av konditorimästaren Axel Holm. Tage Lindström etablerade i slutet av 1950-talet eller tidigt på 1960-talet ett samarbete med fotografen Fritiof Lidberg och fotoverksamheten flyttades till en ny ateljé på Bodarnevägen under namnet Allans foto.

Efter att Lindström lämnade samarbetet ändrades namnet till Lidberg Foto Studio.

Pappershandeln och bokaffären övertogs senare av sjökaptenen Harry Zetterström med rötter från Röfors och hans hustru Anna-Stina, efter något år flyttade de sedan verksamheten till Postgatan. Nya i lokalerna då blev något studieförbund där jag studerade trädgårdsskötsel för Gyllerö och ätbara svampar för Drakenberg.
 
Gårdshuset med den tidigare fotoateljén är numera borta och tyvärr är Konditori Promenaden stängt sedan 2010.
 

Jag har under min döstädning hittat ytterligare en fotograf som var verksam under 1920- eller 1930- i både Laxå och Porla. Hennes fotografier var märka med Agnes Marberg Laxå Porla men tyvärr finns nästan ingen information om henne. Några av hennes bilder från Porla finns på Malmö museum.

Om någon sitter inne med information om henne skriv gärna en rad i bloggen eller ett mail till mig. [email protected] 


Lite extra vetande tyvärr saknar jag bilder på Hermansson.
Alfred Pontus Hermansson, föddes 14 maj 1855 i Borås och avled 8 juli 1925 i Laxå. Han var från 1893 gift med fotografen Elin Hultberg samt bror till fotografen Charlotte Hermanson (1852-1921) som från 1885 drev en fotoateljé i Skara med en filial i Lundsbrunn och periodvis arbetade hon som fotograf i Laxå för sin bror.
 
Elin Hultberg Hermansson 
Elin Carolina född 7 april 1858 som dotter till postiljonen Otto Ferdinand Hultberg och hustru Catharina Lovisa Lundin, död 28 juli 1950 i Ramundeboda. Hon vigdes med Alfred Hermansson 1893 som även utbildade henne till fotograf. I fastigheten Elinborg bodde även fotografen Sofia Karolina Hermansson född 8 juli 1857 som avled 6 augusti 1940, om och hur hon var släkt med Alfred har jag inte lyckats få fram.
 
Promenaden
Konditori Promenaden drevs av konditor Axel Holm med svärsonen Bertil "Degis" Larsson och sonen Bengt Holm som medhjälpare i bageriet. När jag gick på högstadiet och maten som serverades i matsalen inte passade oss var vi ett gäng som brukade smita iväg till Promenaden, oftast beställde jag en ostfralla som Bam-Bams fru eller Anna Jogviks syster gick ut i köket och fixade till medan vi startade flipperspelet. Trots att jag har varit vid många olika bagerier har jag ännu inte hittat några småfrallor som når upp till Promenadens kvalité. Som liten kivardes jag med mina syskon om den övre eller undre delen efter att frallan blivit delad. Dessutom var de nydanande med olika bakverk där deras lilla Laxå-bit som togs fram av Degis under 1980-tal tillhörde favoriterna. Bengt Holm skapade på beställning tårtor som var som små konstverk ofta med bilar och andra motorfordon som motiv. Tyvärr saknar jag bilder på både Bertils Laxåbit och någon av Bengts tårtor.

Järnvägsgatan omkring 1900 där man skymtar Elinborg mellan Tomtudden och Nickebo.
 
 
Några olika baksidestexter från Hermanssons fotoateljé

























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0