Karikatyr och skämt

Ett av de områden inom konsten jag gillar är politiska karikatyr och skämtteckningar. Fördelen med att ha just den konstformen som hobby är att det går att köpa originalteckningar till mycket rimliga priser eftersom produktionen har varit enorm.

 

Tyvärr är karikatyren väldigt bunden till den tid då teckningen skapades. Många halvkända politiker, idrottsmän och artister som avbildats fram till 1960-talet har fallit glömska, så för att betraktaren skall känna igen personen kan behövas en liten personbeskrivning eller förklaring. Detta tar tyvärr bort lite av magin med bilden för många betraktare.
karikatyrteckning av Gustaf Ljunggren från 1914 med politiker som Thyrén, Edén och Kjellén. Helt okända personer idag. Eget foto 201011 ur boken Svensj humor under 100 år

Skämtteckningar kan däremot leva betydligt längre, jag har sett teckningar från 1700-talet som man fortfarande kan skratta ät. Men även bland skämtteckningarna finns det alster som har ett bäst före datum. Extra tydligt syns det på de teckningar som utfördes i slutet 1930-talet som drev med rashygienfrågan.  Men även många av de politiska teckningar som utförs idag får ibland ett kort bästas datum. Hur många kommer att minnas Jimmie Åkesson om 10-år, själv har jag en politisk skämtteckning med Yngve Holmberg och Bertil Ohlin, eftersom nästan inga idag vet vem dessa personer är och hur deras karisma strålade ut är teckningen helt poänglös för den unga betraktaren.
skämtteckning från Söndags-Nisse 1867. Eget foto 201011 från boken Svensk humor under 100 år    

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0