#metoo och Göran Lambertz

Eventuellt kan det bli några läsarkommentarer i detta ämne, jag skall göra det helt klart att jag inte försvarar någon av nedan nämda personerna, men det finns alltid två sidor på ett mynt, och dessa händelser har ju utspelat sig utan opartiska vittnen så det finns bara de inblandade personernas  egna utsagor. Det jag vänder lite emot är att tidningar  och övrig media går ut med händelser så tidigt i ett händelseförlopp. Det skadar ju inte bara den påstådda förövaren utan även brottsoffret som kan få sina liv förstörda.
 
I skuggan av #metoo har Sveriges radio repriseat sin serie om polisen Kapten klänning i min pannbensbio under våren. Det kom tidsmässigt lägligt med hänsyn till att justitiekanslern Göran Lambertz anklagades för att under julhelgen genomfört en våldtäkt som han senare friades ifrån på grund av brist av bevis. Om han är skyldig eller inte är omöjligt att avgöra, och får man tro en del artiklar i pressen fanns det många konstigheter i kvinnans anmälan.
Samma förhållande gällde ju även Julian Assange som genom sin frivilliga fängelsevistelse på Ecuadors ambassad undgick rättslig prövning. Men det är helt klart att vissa män fått anklagelser kastade mot sig på fel grunder och det fått sina liv förstörda, jag tänker då främst på Benny Fredriksson som resulterade i ett självmord och SVTs: Mysfarbror som plockades bort samma dag anklagelsen publicerades i tidningen, efter ett år och det bevisades att anklagelsen var felaktig fick han i alla fall återkomma till sitt jobb. Men under det året minskades hans arbetsuppgifter och artistbokningar med över 95%.

Jag motsätter mig inte att dessa svin som begår övergrepp hängs ut i pressen men då skall de ha dömts i domstol först och att deras skuld är helt bevisad. Något som knappt har uppmärksammats är några av de fall där det är en kvinnlig chef har begått övergrepp mot underlydande män, men många män tycker väl att det är genant att anmäla den typen av övergrepp. 
 
Angående Göran Lambertz får i alla fall jag påpeka är att han som helhet var en av de bättre justitiekansler Sverige har haft på den posten, även om han troligen kom lite snett med behandlingen och utredningen av Thomas Quick. Till hans fördelar hör att han 2006 gav en mycket hård kritik mot brister i det svenska rättsväsendet, som han ansåg leda till att oskyldiga döms och att han därefter även granskade flera tveksamma fall som ledde till upprättelse för de utpekade personerna.
 
Ett tidigare inlägg som jag präntat ner om Julian Assange och WikiLeaks hittar du här. Julian Assange

Kjellbergsgatan

Eget foto 2012 av gatuskylten Kjellbergsgatan

En gata som jag passerar nästan dagligen är Kjellbergsgatan, och den gatan ger mig ibland ett smärtsamt minne. Idag sitter små barn i barnsadlar när de får följa med på cykelfärd. Men i min ungdom var inte var det inte så vanligt att pakethållarna var utrustade med sådana. Utan då gällde det att sitta på pakethållaren och hålla armarna runt magen på cyklisten samtidigt som man spretade med benen så mycket man kunde.

Just på Kjellbergsgatan i höjd med bårhuset råkade jag av misstag dra till mig benen och min nakna fot fastnade i bakhjulet på cykeln, det resulterade i att det blev tvärstopp. Ingrid som då framförde cykeln fick därmed en stortjutande unge på halsen, och jag fick mycket smärta i min högra fot.

barnflickan Ingrid som fick en stortjutande unge på halsen i samband med en cyckeltur 

Kjellbergsgatan fick sitt namn efter Oscar Kjellberg, som föddes i Arvika 1870. Orsaken till att vår lilla ort namngav en gata efter honom var att han en gång i tiden grundade företaget ESAB efter att han uppfunnit en metod att med hjälp av kogödsel förhindra att syre nådde svetsfogen.

 Bild lånad från Wikipedia

Byst av Oscar Kjellberg skapad av skulptören av Arvid Bryth, och avtäckt utanför Sjöfartsmuseet I Göteborg 1957.
Hundratusentals paket märkta OK Weld lämnade ESABs-tråddrageri i Laxå innan tillverkningen flyttades till andra fabriker inom Esab koncernen. Jag skulle med stor säkerhet kunna slå vad med de flesta slutanvändare om vad bokstäverna OK står för och jag skulle troligen vinna i de flesta fall, eftersom Esab har marknadsfört sitt namn så bra att OK, Oscar Kjellberg nästan är okänt även bland de anställda på ESAB som är i 25-årsåldern.

 

 

Att företaget ESAB lokaliserades till Laxå är ett resultat av Andra Världskriget och att det i slutet på 1930-talet fanns gott om lediga industrilokaler på orten. Huvudparten av den lokalisering Esab genomförde 1942 var ju en förflyttning av Esabs fabriker i Tyskland till en lugnare plats där man inte behövde riskera att utsättas av engelska flygbomber.

Trots att vägen har använts av tusentals skolelever genom åren är det en ganska anonym gata, mycket få har gatunamnet som bostadsadress trots att det finns gott om villor längs gatan, men postadresserna ligger som regel på tvärgatorna till Kjellbergsgatan.

 Eget foto 2012 av Kjellbergsgatan från väster

 

Snabbfakta:

Oscar Kjellberg, född 21 september 1870 i Arvika, Värmland, som son till järnvägsbyggaren Johannes Nilsson och Karolina Olsdotter. Efter läroverksstudier arbetade han ursprungligen som verkstadsarbetare vid Kristinehamns mekaniska verkstad, men tog anställning som ångbåtseldare och maskinist på s/s Bordeaux 1896—1897. Han avlade övermaskinistexamen i Malmö 1898, efter praktikarbete vid tysk en verkstad och avlagd skeppsingenjörsexamen i Bremen 1902 startade han en egen experimentverkstad i Göteborg 1902—1904. Som l:e maskinist på s/s Westkusten 1903 lyckades han tillsammans med ingenjör Hugo Hammar från Lindholmens varv hålla ångpannan tät med sin svetsningsmetod. Hugo Hammar insåg fördelarna för varvsindustrin med den svetsteknik Kjellberg utvecklat och förmådde styrelsen för Lindholmens verkstad att finansiera ett bolag för exploatering av metoden och 12 september 1904 konstituerades Elektriska svetsnings ab (ESAB) i Göteborg med Kjellberg som VD. 

Kjellberg var dessutom den första att låta tillverka ett helsvetsat fartyg istället för att använda bultförband för att sammanfoga plåtarna. Han var ledamot av kommunalnämnden i Partilie 1912—1914 och 1916—1919 samt under 1919—1920 kommunalfullmäktig.

Kjellberg vigdes 1906 i Göteborg med Charlotta Hollstein och avled till följd av en hjärnblödning 5 juli 1931 i Göteborg.

* 1927 tilldelades Kjellberg Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) guldmedalj för framstående tekniskt arbete. 

* 1941 präglade IVA en minnesmedalj över Kjellberg bågsvetsteknikens grundare, och 6 maj 1957 avtäcktes hans byst utförd av skulptören Arvid Bryth i Gamla varvsparken i Göteborg, nära hans första verkstad.

Andra gator som tidigare nämns i min blogg:

 Bo Löwenströms väg









Bastu i Degerfors

 
Denna pandemi som tvingar föreningar att stänga ner sin verksamhet betyder att även bastubadet vid Vibybastun tillfälligt har upphört.
Strax före nyåret fick jag ett tips om att Finska föreningen i Degerfors driver en vedeldad bastu nere vid älven. I lördags när jag ändå passerade Degerfors passade jag på att lokalisera den och det visade sig att de fortfarande har sin verksamhet igång. Man tillåter ett begränsat antal personer att vistas där samtidigt och man måste genom ett telefonsamtal anmäla sin ankomst i förväg.
Bastubyggnaden är lite annorlunda mot tidigare bastubyggnader jag sett eftersom den är uppförd av murad tegelsten.
 
 
 
Men mer spännande var byggnaden bakom bastun som var försett med ett stort torn, och man ställer sig frågan vad byggnadens ursprungliga syfte var tänkt till. En vild och galen gissning från min sida är att det är en tidigare brandstation. 
 

RSS 2.0