Bygde- och Gåramålaren Armand Hallberg

Förr i tiden fanns det en kategori konstnärer som bemämndes bygdemålare, ett modernare namn blev gåramålare som ursprungligen var ett skånskt ord som kom till användning vid olika museum på 1970-talet i samband med utställningar av bygdekonst. Mig veterligen har det inte funnits någon gåramålare på vår lilla ort. Men vår lokala konstär Karl Hallbergs far Armand Hallberg från Snavlunda var verksam som gåramålare i Närke och omgivande landskap. Flera gåramålare levde som luffare och startade sina vandringar på våren för att återvända hem på hösten. De försörjde sig genom att avbilda jordbruksfastigheter och torp. Ofta förskönande de sina avbildningar genom att göra fastigheten pampigare och större än verkligheten, saknades det gardiner i fastigheten fixade gåramålaren lätt till sådana i sin målning. Andra gåramålare var mer fasta i sin hembygd och har då efterlämnat ett större antal avbildningar i sin hembygd. Det finns även några gåramålare som studerat vid Konstakademien men på grund av svårigheten att försörja sig övergick till att bli gåramålare. Bland annat Ruth Wahlund som var verksam om både "vanlig" konstnär och gåramålare, men det fanns akademielever som helt övergick till gåramåleriet. Under några år på 1990-talet fans det ett Armandsällskap men sällskapet dog ut på grund av medlemmarnas höga ålder.
 
Journalisten Ingemar Helgoson skrev i tidningen Kvällstunden 2003 ett länge reportage om Armand Hallberg och Snavlunda hembygdsförening har fotodokumenterat delar av Armand Hallbergs samlade målningar. Tyvärr var inte gåramålarna väl ansedda bland de etablerade konstnärerna så när Svenskt konstnärslexikon gavs ut på 1950-talet togs de inte med, de kom inte heller att omskrivs i någon annan konstlitteratur innan boken "Gåramålarens naiva mystik" utgavs 2013 av Albin Lindqvist och när Östergötlands Arkivförbund  publicerade en databas över så kallade gåramålningar från Östergötland. Bristen på tryckta uppgifter gör att nätuppslagsverk som Wikipedia inte heller har några uppgifter om Armand. Den lilla informationen jag har om Armand Hallberg kommer från tidningsartikeln i Kvällstunden och mina samtal med sonen Karl Hallberg.
 
Armand växte upp i ett religiöst och kulturellt intresserat hem där han uppmuntrades och gavs möklighet att studera. Armand bestämde sig tidigt för att gå sina egna vägar och hoppade av studierna vid Tekniska läroverket i Örebro för att istället söka sig utomlands. Man vet att han studerade kortare perioder vid olika konstakademier i Frankrike, Tyskland och Nederländerna. Vid återresan till Sverige reste han via Danmark där han stannade till för olika målningsuppdrag. Därefter vistades han en längre tid I Skåne där han inledde sin karriär som "gåramålare". Hans skicklighet som målare uppmärksammades och han blev erbjuden ett fast arbete som porslinsmålare vid Rörstrands porslinsfabrik som han tackade nej till.
Armand var också verksam under pseudonymen Peter Bergsten där det förekommer både gåramålningar och vanliga konstverk.
 
Från Snavlunda hembygdsförening har jag lånat några av Armands gåramålningar.
 
Tre av Armands gåramålningar
 
 
 
 
Själv har jag inga av Armands gåramålningar men däremot tre stycken av hans mer normala konstverk.
 
Två stycken akvareller med sjömotiv av Armand 
Mycket liten oljemålning på panå av Armand målad på panå, tyvärr har jag inte plats för denna så den bor förnärvarande i en garderob.
 
Lite extra vetande om Armand Hallberg
 
Nils Valdemar Armand Hallberg född 12 september 1882 i Örebro, död 3 augusti 1965. Han var från 1912??? gift med Maria Linnea Johansson (1892-1976 och far till Karl Hallberg (1929) samt Britta (1923). Han var dessutom styvfar till Marias två barn Lisa (1911) och Stina (1914). Armand Hallberg var son till murarmästaren Karl Johan Hallberg och Johanna Svensdotter-Lock
Armands gravvård på Snavlunda kyrkogårg
 
Om man betraktar sonen Karl Hallbergs konst kan man i hans tidigare målningar har tagit inyryck från sin far i sitt skapande medan han i sina senare arbeten har ett mer självständigt uttryck.
 
Vinterlandskap sonen Karl Hallberg
Vinterlandskap Armand Hallberg
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kroppsfixering

Läser en annons i blaskan från ett läkarföretag som utför kropprenovering med botexfyllning i läppar, implantat för brösten samt kosmetisk operation av könsdelar. I den gruppen ingår förutom ett stort antal kvinnor omkring 100 män som genomfört en penisförstoring. Jag tar mig för pannan, och tänker vilka idioter utsätter sig för detta. Efter att jag googlat runt lite såg jag att det huvudsakligen var personer från 18 till 30 samt damer över 55 som ville plocka bort sina små rynkor i ansiktet. Varför skall man ersätta något originellt som ger en personlighet med något som ger ett mer utslätande och alldagligt utseende.

Det är oundvikligt, när vi blir äldre kommer allt att hänga på alla, gubbar med hängande magar, tanter med hängbröst, men vad gör det. Personligen tycker jag att det är vackert och att man ska vara bekväm med sin kropp!

Ytterligare ett problem är ju att man opererar en frisk kropp och vid alla ingrepp finns ju risken att det kan gå snett. Det har under flera år diskuterats om implantat där silikonet har läckt ut i kroppen och man i vissa fall fyllt implantaten med industrisilikon. Dessutom kan det tänkas att det ställer till problem i framtiden med biverkningar och att vissa operationer kan bli svåra att genomföra.

I kosten finns det flera konstnärer som avbildat människor som har en annorlunda kroppsform då dessa är mer intressanta. På Konstakademien fick eleven Carl Skånberg agera modell för sina studiekamrater. Bland annat målade Ernst Josephson ett helfigurs porträtt av Skånberg.

Lars Norman valde liksom Anders Zorn ofta mulliga kvinnor som modeller eftersom han ansåg dem mer intressanta,  själv har jag ett litografi av Norman där han återger en gravid kvinna. 
Men jag har även en skämtsam krokiteckning utförd av en okänd Lotta 1985 som har fått mig på gott humör när jag känt mig lite nere.

Nils Santesson skapade ett arkiv med nakna badande män vid flottans badhus i Stockholm som senare användes i förlagor till Eugéne Janssons målningar från flottans badhus i slutet av 1800-talet. I Santessons fotoarkiv ingår både unga och äldre män, skapade i alla tänkbara former, om alla personerna varit formade som fotomodeller skulle Janssons målningar inte nått upp till den kvalité den slutligen fick.

Man kan aldrig hur många operationer man än gör komma bort från att det som är vackert ligger i betraktarens ögon. 










Kusinbesök

Häromdagen råkade jag helt oväntat på två av mina kusiner på min mors sida, utanför biblioteket när jag skulle återvända till jobbet efter lunchen. 
De genomförde en mindre semestertripp på ett par dagar för att åka Vättern runt med bil och samtidigt stanna till vid olika platser de bara passerat när de tidigare åkt till Laxå från Gislaved och Halmstad.

Extra kul var det att prata med Per-Olof eftersom vi hade så många gemensama minnen från vår barndom och det var så många årsedan vi senast träffades. Både Per-Olof och hans storasyster Ingalill bodde i vår familj några år på 1960-talet. Ingalill gick då i samma klass som min bror, med Hilding Björk som lärare och märkligt nog låg just ett skolfoto från hennes klass i min telefon, som jag visade henne.
Hon tyckte själv att hon såg hemsk ur och viftade bort bilden så jag nästan tappade telefonen.

Per-Olof som vistades i Laxå under hela högstadiet var mer intresserad av tidigare skolkamrater och hans tidigare lärare, och under ett besök i Ramundeboda kyrka träffade vi både Gunnel Sjöstedt och Elsa-Maj Björk. Förutom skolminnen blev det en längre diskussion med Elsa-Maj eftersom Per-Olof ofta satt barnvakt för Ingela och Stefan Björk. 
Per-Olof som med tiden utbildat sig till arkitekt ställde många frågor om kyrkan och dess flyttning till orten 1899, som jag med en viss möda försökte besvara. 


Kyrkan son borde få en egen bloggsida någon gång i framtiden är rikt utrustad med skulpturerade föremål som dopfuntar, epitafium en magnifik altartavla och ett flertal takmålningar, tyvärr är upphovsmännen till de flesta föremålen okända. 
 
Ett tidigare kusinbesök på min fars sida avhandlades på denna sida.




RSS 2.0