Min sista blogg för år 2009 då blir det lite flyg

Fick ett besök av ortens tidigare lokalredaktör på NA-NT, han är i dag 90+ och han rensar upp bland sina sparade fotografier och texter. Jag fick en bunt orginalfoton som jag lovade att lämna över till gräsklipparklubben samt kopior för eget bruk. Trots att bilderna var från 1974 kunde jag ange namnen på de flesta, knepigt nog missade jag mig själv, så åldern har nog tagit ut sin rätt i alla fall.

Första bilden föreställer klubbens SZD-Pirat inköpt 1973.
Foto Alf Pettersson NA-NT, Staffan Eriksson under segelflyg DM i Laxå 1974
Staffan flög detta flygplan under ett DM som klubben anordnade 1974, något år senare deltog han i SM med samma flygplan. Tyvärr blev inte placeringen så bra. Om jag kommer ihåg rätt blev det två utelandningar varav en i en mosse. Hela flygplanet fick demoteras och bäras någon kilometer över mossen. Enbart den mittre delen av vingen väger 90 kilo, tur att inte jag var med i gänget som bar detta flygplan. Staffan drabbades även av ett åsknedslag i vingspetsen under denna SM-vecka i Karlskoga.
Foto Alf Pettersson NA-NT 1974. Bilden tagen inför segelflyg DM i Laxå 1974. Flygplanet SZD-Pirat köptes nytt av klubben från Polen 1973, och den infördes i luftfartygsregistret som SE-TMS.
Den andra bilden visar samma flygplan, och jag tror att det är Mikael Othzén som sitter i cockpit, personerna utanför flygplanet är Olov Backman och jag själv.


Som vanligt försökte jag lyssna på radioprogramet Vinter i P1, dagens vinterpratare urmakaren , konservatorn och skådespelaren Johann Neumann mera känd som
”Ipren-mannen”. Vilket enormt levnadsöde, mobbad på urmakarskolan på grund av sin längd och hånad av sina alkoholiserade föräldrarna som försökte sälja honom till en cirkus. Phuu.


Han medverkade i Hrafn Gunnlaugssons film Korpens skugga från 1988, jag kommer ihåg att den filmen var bra, men jag missade Neumanns medverkan, hoppas att den kommer i repris så att jag kan hålla ögonen på skaft efter hans rollfigur Leonardo. Nu kan mitt minne svika mig och jag blandar ihop denna film med föregångaren Korpens flyger från 1984, det förekommer i alla fall en musikslinga i någon av dessa två filmer som har etsat sig fast i min skalle, jag tror den heter Riding och den spelas medan en grupp personer rider på islandshästar över en strand.


Sista arbetsdagen det här året avslutades med ett besök på bastuklubben, tyvärr var det många som missat att fredagsbastun var flyttad till onsdag. Så jag passade på att provsmaka ölen Störtebeker jag köpte igår, och jag måste erkänna att den var god, så det ligger nog en del i omdömet att tyskarna kan öl. Den har en mycket god beskhet som borde vara lämplig till grillat kött. Jag skall köpa några flaskor till så att man kan dricka den från ett glas. Färgen och skummbildningen kan ju inte avgöras när man halsar den från glasflaskan.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Systembolaget

Jag var in en liten sväng på ortens systembolag under min lunch idag för att fixa till lite nyårsskumpa. Det var totalt ombyggt sedan jag var där sist, så nu är det självbetjäning även på vår lilla ort.

Totalt köpte jag två flaskor och prisbilden var inte så hemsk, hela kalset kostade 46 kronor, så jag begriper inte hur folk kan påstå att det är dyrt och att handeln skulle släppas fri.Chapel Hill, Sparkling Doux årets alkoholfria nyårsskumpa.

Till nyår blir det Chapel Hill, Sparkling Doux, tyvärr framgår det inte av texten på flaskan vilket ursprungsland detta vin har utan man får nöja sig med texten Product of EU. Förra året blev det Pommac (http://sv.wikipedia.org/wiki/Pommac), men det är lite festligare att använda något som man inte dricker under resten av året.
 
Den andra flaskan jag köpte var en för mig ny öltyp som jag inte stött på tidigare, av texten på flaskan lovar den mycket gott. Så jag får väl återkomma med ett omdöme när den är avlivad. Den är i vart fall brygd enligt de Tyska renhetslagarna med ekologiskt utvalda råvaror. Om jag förstår det hela rätt har ölet haft en viss mängd alkohol som avlägsnats i samband med tappningen på flaska.

Störtebeker
http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_St%C3%B6rtebeker för artt läsa om sjörövarkaptenen Klaus Störtebeker


Under dagen passade jag på att lyssna på Jul i P1, dagens vinterpratare var Elsie Johansson. jag fastnade för henne häromåret då P1 läste upp hennes bok Mosippan som följetong, vanligtvis brukar jag kunna lyssna fördigt på en bok, men denna var så bra så jag sprang iväg och köpte den efter att bara fem avsnitt blivit upplästa, ville ju inte vänta till nästa dag för att höra fortsättningen. 

Bilden av Elsie Johansson är lånad från svenskspråkiga Wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Elsie_Johansson för mer information om författaren Elsie Johansson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vit julafton.

Dagen före julafton kommer min hemkunskapslärare från högstadiet med en stor påse hembakade bullar, trots att jag inte var en mönsterelev kommer hon tydligen bara ihåg mina bra egenskaper från skolan, och jag vet snart inte hur jag skall kunna tacka henne för alla bullar hon kommer med. Jag tänkte ta en bild på hela påsen men när två bullar återstod kom jag på att jag missat att ta en bild.I år har det för en gångs skull blivit en vit jul, mitt minne är lite dåligt, men jag tror att det är den första vita julen på 10-år. Så jag passade på att knäppa en bild över den delvis istäckta sjön Övre Gla på julafton.
Som vanligt var det svårt att fixa till de rätta klapparna så ICA Maxi fick stämpla ut några Harry Boy, och släppa till med någon chokladask. Skinkan sköljdes ner med Hjo Bryggeris svagdricka, jag lyckades komma över några flaskor, och den lilla på två liter var helt lagom storlek för fyra personer.  http://jannealg.blogg.se/2009/december/juldrycken-ar-raddad-sa-det-blir-en-jul-i-ar.html

Annars är det ju mycket traditioner med just julen, jag brukar äta dadlar, men i år var embalaget utbytt till en plastlåda, inte så kul jag saknade den vitkädda papperskartongen, ytterligare en sak jag missat denna jul är Blossas glögg, trots att jag letat i flera Ica-butiker fanns den inte att köpa någonstans. Men alla butiker sålde lingonglögg, vaniljglögg och massor av andra smaker som jag inte förknippar med jul, så denna jul blev helt glöggfri. Jag har hört att några gör sin egen glögg, detta kanske jag skall prova till kommande år om inte butikerna tar upp Blossa igen.
Man skall trots att vägarna var dåligt plogade sända en tanke till vägverkets personal som tvingas jobba dessa storhelger, vägarna var i alla fall farbara bara man tog det lite lungt.

Jag tror även att jag hittade Tomtens lilla krypin i de värmlänska troll skogarna.

Smedjan i Grenåa

Snart stundar nästa stora helg, med raketer rädda hundar, och överkonsumtion av mat och dryck, men något ska väl liva upp oss under denna mörka årstid.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Hora

Ibland blir man förvånad när man läser en bok eller en text, orden betyder inte det man tror,

och man kan ju undra varför de ibland får helt andra betydelser. Nu senast stötte jag på

ordet HORA i en bok utgiven av Nordiska Museet 1955. Jag stutsade till redan efter att ha

läst första meningen och hjärnan varvade upp för att försöka komma på varför ordet har fått

den dagliga betydelsen det har i dag.


Hora från latin översatt till svenska timme och på engelska Hour eller franska Heure. Man

undrar även vad engelskan använder för slangord för dessa damer som säljer sina tjänster.

Text från Sten Lundwalls bok Ur och Urverk utgiven av Nordiska Museet i Stockholm 1955


Jag skulle passat på att fråga den enda tjej som kommit fram till mig och erbjudit sina tjänster.
Detta hände i New-York City 1997, efter ett besök på hangarfartyget USS Intrepid som ligger i Hudsonfloden kommer det fram en tjej som helt öppet frågade om jag ville köpa hennes tjänster, jag blev så paff av frågan att jag inte kunde öppna käften, så jag skakade bara på huvudet och gick vidare, men så här i efterhand kom jag på att jag skulle kunnat fråga henne vad slangordet var på hennes yrkestitel.


Biold lånad från det engelspråkiga Wikipedia

I brist på bild av tjejen visar jag en bild på USS Intrepid, fartyget darbbades av ett kamikaze anfall 1944.


Något år senare drabbades jag av en liknande förfrågan fast denna gång var det en thailändsk gubbe.
Den personen var betydligt svårare att bli av med. Han stod utanför mitt hotell i Bankok,
när jag kommer ut på morgonen kommer han fram och frågar om jag önskar en kvinna?
jag skakar bara på huvudet och går vidare. Han följer efter och frågar igen varpå jag svarar No.

Men han nöjde sig inte med svaret utan ställer frågan om jag önskade en kille, varpå jag med hög röst svarar No. Han frågar då om jag vill träffa några young girls efter ytterligare ett Nej kommer frågan young boys, wwerryyyy young  boys!!!!!,. jag bara skakar på huvudet och går vidare.

Han kommer ikapp mig och ställer frågan om jag vill ha drogs, efter ytterligare ett nej kommer frågan om jag vill ha tag på sprit, svaret blir som tidigare Nej-Nej-nej. Trots alla mina N*O* ger han inte upp,

utan han beklagar sig över att han har erbjudit mig nästan allt och något borde han kunna få hjälpa mig med,
Vad har jag inget önskemål?

Tvärs över gatan låg då Mac Donalds så jag föreslog en Big Mac.
Han vände på klacken och gick, och jag fick ordna min Big Mac på egen hand.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I morgon måndag är det årets kortaste dag och årets längsta natt.

Jag fick ett mail från en mycket kär vän med uppmaninen att

SKITA i JULSTÄDNINGEN!!!!!!!

och Njut av det!I mailet fanns många roliga bilder och uppmaningen att istället för att städa så borde det vara

bättre att måla en tavla

men trots att jag gillar konst, kan jag vare sig rita eller måla, trots detta producerar jag tavlor på löpande band, en av tavlorna tvingar mig att julstäda. Nar jag vaknade i morse såg jag att mitt duntäcke gått sönder i nederkant och hela golvet var fullt med dun, så här blir det julstädning inte bara av golvet utan av kläder och massor av andra lösa prylar. När jag kom till jobbet idag var det någon som frågade om jag blivit rullad i fjädrar, det satt några små dun i håret. Detta fick mig att tänka på filmen Tuppen där Magnus Härenstam rullades naken i tjära och hönsfjädrar. Nu har jag blivit drabbd av både fjädrar och tjära (fast inte naken båda gångerna) och inte på samma gång.

Tjäran var på discoteket Natti-Natti i Halmstad (Hotel Tylösand), jag och min kusin Lage nekades att komma in då antalet gäster översteg resturangens maximala besöksantal efter att vi stått ca en timme i kön utanför dörren och väntat på att folk skulle gå, beslöt vi oss för att smita in, Efter att ha rekat i omgivningarna hittade vi ett ställe där man kunde klättra över staketet, klädd i vita byxor klättrade vi upp på det 2½ meter höga staketet, men den smarta personalen på Natti-Natti hadde målat översta 30 cm med svart trögflytande tjära, så väl inne på discot var det omöjligt att dansa utan att kladda ner en danspartner. Väl hemma var det bara att kasta kläderna, fanns inte en chans att tvätta bort tjäran. Och så i natt dessa små dun, inte bara golvet fullt utan hela pyamasen, håret och de kläder som var framplockade för dagens arbete.

Trasigt duntäcke

Min granne kom in på jobbet idag med en liten överaskning, hon hade kommit över lite grönsaker
så jag fick ett par påsar med några långa gröna växter. Jag slänger in påsarna som de är i frysen eftersom de skall vara frostnypna före kokningen. I morgon måste jag köpa en skinka så att jag får spad att koka grönsakerna i.Enligt familjetradition skall man göra på följande sätt:
Frys grönkålen ca 1 dygn
koka en skinka enligt konstens alla regler, kasta skinkan åt sidan
rensa bort de grova skälkarna från grönkålen
koka kolen i skinkspadet
slå av spadet (lägg kolen i ett durkslag och pressa ut vätskan)
stek grönkålen i grädde sirap och smör
krydda med lite peppar
eventuellt lite extra salt om inte skinkspadet var salt nog.

Sista helgen det här året som man tvingas att jobba, det känns lite efter att ha jobbat 27 dagar i rad utan ledighet, men nu är det bara 3 dagar kvar till ledigheten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Stora delar av julstädningen klar

På min lunch idag klarade jag av stora delar av min julstädning, jag var och klippte av mig en stor del av min peruk, vilket är en mycket skön känsla. En sak som slog mig medan jag klipptes var allt prat som var i lokalen, ett surr av röster hela tiden, och i denna miljö jobbar de flesta frisörer året om, vad skönt det måste vara för dem att komma hem och få lyssna på tystnaden. Jag tänkte ta resten av städningen själv i kväll, hårväxten på hakan och den under näsan måste bort, men när det gått så långt som nu går det inte med elhyvel, så det blir fram med rakskum och en riktig rakhyvel. Min peruk är lite lustig, den har växlat i färg från rött, blont, relativt mörkt (nästan svart) för att slutligen övergå i grå. Folk man pratar med om detta hävdar att man inte kan byta hårfärg så många gånger i livet på naturlig väg, men jag är väl undantaget, knepigt nog blir det gråa mörkt när det är blött. När de första gråa håren visade sig i 35 årsålden blev jag ganska bekymrad, och lite fåfäng som man är ibland utrustade jag mig med en pincett fångade in hårstrået vid hudkanten och slet bort det, efter ett tag kom jag underfund med att jag skulle bli flintskallig om jag fortsatte med den metoden, även min storasyster led av samma problem, så när hon var på besök passade hon på att dra hårstrån även på mig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Juldrycken är räddad, så det blir en jul i år oxå

På min väg till bastuklubben i går kväll svängde jag in till en liten lanthandel som brukar saluföra äkta svagdricka, den där typen som butikerna slutade med på 1970-talet. Som liten var ju denna dryck en tradition, och när den sedan slutade säljas har olika former av ersättning provats fram, det vanligaste är att man blandar ca 65% julmust med 35% Lyckholms lättöl, men det är inte svagdricka. Man får hoppas att Hjo bryggeri fortsätter med tillverkningen av denna viktiga juldryck. Svagdrickan marknadförs i 2, 3 och 5 litersflaskor, själv föredrar jag 2 liters flaskan eftersom kolsyran blir kvar längre i drycken, 5 litersflaskan som jag köpte igår kommer att vara lite avslagen när man når botten.

Det blir en hel del pratande i bastun, det stora ämnet i går kväll var Nobels fredspris, Obama som pristagare känns i alla fall för mig som fel person, han har ju aviserat att det behövs mer soldater till Afganistan (fast de Norska Nobel utnämningarna har ju varit knepiga även tidigare år) . I dag skall det bli en kort sväng till gräsklipparklubben efter jobbet, det var ett litet julfirande där i tisdags kväll och jag missade att skruva ner värmen när jag lämnade lokalen, detta kan ju ha kostat klubben någon tia extra i strömkostnad. Även under veckan som kommer blir det rörigt, på måndag är det dax för hårklippning, jag brukar ju göra det fyra gånger om året och i år blev det som vanligt väldigt långt in på det fjärde kvartalet, vilket medförde att håret är ovanligt långt fördelen är att det kommer att vara kort i jul.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Helgen 2:ndra advent

Detta är andra helgen i rad som man jobbar inför denna jul, och fram till den 23 december betyder det 30 dagars arbete i streck, så det blir skönt att få fira jul den 24. I fredags blev det en sväng till bastuklubben, jag passade på att avnjuta en öl där, namnet var Kaliber, redan namnet gav mig lite knepiga tankar, jag jobbar ju med olika kalibrar på jobbet, och jag vill inte gärna bli påmind om knepiga kalibrar på min fritid (smaken var därefter, jag kan inte rekommendera denna alkoholfria öl till någon). Före bastun blev det ett snabbt besök i Hova, och jag som normalt inte gillar all julbelysning som kommer upp till höger och vänster blev imponerad av deras belysning i träden den såg häftig ut i verkligheten.Efter jobbet på lördagen blev det en snabb tur till gräsklipparklubben, för att skruva ur batteriet i gräsklipparen. På söndagen passade jag på att smita in på konstklubbens utställning efter jobbet, tyvärr var jag ute i sista minuten så flera av utställarnas alster var bortplockade, men några av de få konstverken som hängde kvar var riktigt bra. På vägen hem från utställningen blev det en bild på ortens julbelysning, inte mycket att hänga i granen om man ser på lilla Hova.
 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vintern är här igen

Vintern är här igen med sin första snö.

I dag kom vinterns första snö, i lite lätt puderform. Personligen hatar jag detta vita som täcker marken flera månader om året, jag skulle föredra att nedebörden kom i en mer flytande form så att den letar sig ner i dagvattenbrunnarna på egen hand. Vintern för ju med sig mer problem, jag fick mina vinterdäck monterade i söndags, och tur var det, redan på måndagsmorgonen var det blixthalka, jag märkte först inte att väglaget var dåligt, bilen såg ju torr och fin ut när jag rullade ut på gatan, men redan vid första korsningen märkte jag att bilen gled på vägbanan trots dubbdäck. På tisdagen var jag redo för en ny morgontur, och då blev det även dax att skrapa rutorna för första gången den här vintern, burrrr gillar inte detta. Jag hörde i alla fall på radio att SMHI har lovat bättre väder nästa vecka. Vanligtvis brukar jag annars använda mig av TV4s väder, eftersom det brukar vara vackrast.


 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0