Elförbrukning

Kommunen har tagit ett lovvärt initiativ och lånar ut elmätare så att man på egen hand kan kontrollera olika el-produkters strömförbrukning. Kan man minska förbrukningen märks det inte bara i den egna plånboken utan även miljöförstörningen minskar i samma takt. Bara en så enkel sak som att byta från en 60 watt klotlampa till en 7 watts lågenergilampa sparar 53 watt. På orten bor ca 5000 innevånare om alla konsekvent ersätter en trasig klotlampa med en lågenergilampa borde man på något år spara 26 5000 watt bara på den enkla åtgärden. Tanken svindlar när man tänker på hur många lampor det finns på orten, 5000 innevånare alla borde lågt räknat ha minst 5 lampor i sin bostad 5000x5x53 w = 132 5000 watt. Ytterligare en sak som drar ström är alla små nät adapter som sitter som små fästingar i vägguttagen dessa drar ström även när man tagit bort telefonen eller kameran som adaptern laddar, och det är en förbrukning som man över huvud taget inte ens använder och drar nytta av.  
Eget foto 201008

Under året har tio hushåll och två skolor agerat klimatpiloter, Projektets mål var att ge hushållen som deltog en kunskap om sina utsläpp och dess betydelse för miljön. Så dessa familjer sparade inte bara på sin strömförbrukning utan de försökte minska på allt som kunde bidra till miljöförstörningen.


En fastighetsägare har hörsammat kommunens uppmaning om energibesparing och bytt ut den gamla klotlampan mot en lågenergilampa.
Lågenergilampa som bevisar att även dessa fungerar under den ljusa delen av dygnet. Eget foto 21008

 

Men fundersam och nyfiken som man är funderar jag på om inte besparingen borde bli större om lampan är släkt under dagtid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0