Kapten Klänning, dacapo

(Obs klickar man på ett blått ord kommer man till en ny sida för ytterligare läsning om personen eller händelsen).

 

I dag gick det ett dokumentärprogram av Jeper Huor om polischefen Göran Lindberg eller alias Kapten Klänning i radions program 1. Han utnämndes till framtidens man 2000. och var mediernas älskning, och en förkämpe för jämställdhet mellan män och kvinnor runt 2000-talet.
Egoet foto 201107


När man hör utdrag ur rättegången baxnar man hur hans dubbla natur har behandlad de kvinnor han förgripit sig på. Det knepiga är att hans DNA, två mobilnummer, bilmodell och delar av ett bilnummer var känt av polisen i Täby redan 2007 då ett våldtäktsoffer anmälde ett övergrepp. Antalet bilar av den anmälda typen begränsades till 20 stycken i det svenska bilregistret, men utredningen lades ner. Om polisen då satt in utredningsresurser skulle han gripits tidigare och flera minderåriga skulle inte blivit drabbade.

 

Det känns inte bra när förtroendepersoner åker fast för denna typ av bott. Jag läser just nu boken Makten, Männen, Mörkläggningen, och den tar upp händelserna under den så kallade Geijeraffären, med Lennart Geijer dåvarande justitieminister i Palmes regering 1969-1976 och bordellmamman Doris Hopp som huvudpersoner.
bild lånad från Wikipedia
Mest skrämd av bokens text blir man när man läser att Lennart Geijer på fult allvar 1976 föreslog i en utredning att:

Incestbegreppet slopas helt och hållet.,
Åldersgränsen sänks till 14 år,
Begreppet grovt koppleri tas bort,
Orden tukt, otukt, och sedlighet tas bort ur lagtexten,
Våldtäktsbegreppet ska behållas men reserveras för de fall då gärningsmannen visat synnerligen hänsynslöshet eller råhet.


Ibland undrar man om vi får de justitieminister vi förtjänar, tidigare har vi ju Ove Rainer som tvingades avgå efter en moraliskt men helt laglig skatteplanering, eller Sten Wickbom som tvingades avgå efter Stig Berglings rymning. När väl Anna-Greta Leijon tillträdde trodde man att nu skulle vi få en justitieminister som kunde sitta perioden ut, men hon föll på Ebbe Carlsson affären som även var inblandad i mörkläggningen av Geijeraffären.

Det kan inte vara kul att utnämnas till justitieminister, posten verkar vara rena katapultstolen.
Lånad bild från Wikipedia av en katapultstol.

Till detta kommer så de två drogliberala justitieministerna Tomas Bodström och Laila Freivalds, som var med i min blogg tidigare i år.

 

 

Senare ikväll går radioprogrammet När vi började på SR-minnen. Där konstnären Isaac Grünewald berättar om sin ungdom och tidiga måleri, det skall bli skönt att få rensa bort tankarna på Kapten Klänning med lite kultur.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0