BMI, GI, mm.

 


Var som du är!!! 

Skönheten ligger ju i betraktarens ögon...


De senaste åren har det blivit väldigt modernt med att man skall mäta något som heter BMI (Body Mass Index), och om man nu inte uppfyller detta mått, kan man ta till GI metoden (Glykemiskt index) för att minska sin vikt till rätt BMI enligt tabellerna. När jag själv var i tonåren skulle vikten vara anpassad till kroppslängden, och går man så långt bak i tiden som 1920-talet krävdes det en mindre kagge på magen för att man skulle ha någon pondus.

 Teckning av OA (Oskar Andersson) från 1902. Eget foto 201009 från Per-Erik Lindorms bok Svensk humor under 100 år.

Journalisten Julia Skott skapade hemsidan Kroppsbilder där folk kan lägga upp bilder med tillhörande siffror. Hennes tanke var att visa hur olika kroppar med olika vikter och längder kan se ut, detta skall avdramatisera siffrorna man läser i BMI tabellerna eller siffran på vågen. Tanken som slog mig först var törs någon som har en övervikt eller undervikt verkligen lägga ut en bild på sig själv. Det är ju ganska utlämnande att visa upp sig över hela Internetvärlden. Själv tittade jag lite på de olika bilderna och min reaktion blev att så där ju folk ut i min bekantskapskrets, med ett blandat umgänge blir ju också individerna blandade. Till syvende och sist är det ju inte fodralet som är det viktiga med en person, utan att personkemin fungerar i umgänget. Just detta att kunna lägga upp en bild gör ju att de som inte känner sig helt nöjda med sitt fodral kan lära sig att acceptera sitt fodral som det är och att det är helt OK. Samtidigt borde benämningen normalvikt avskaffas då idialvikten är det man själv trivs med.

Fotomedellen Twiggy som var populär på 1060-talet, bilden lånad från Wikipdia        Okänd badnymf vid Lillängsbadet i Skoghall. Eget foto 201006     Något överviktig person från en italiensk 1700-tals målning. Bild lånad från wikipedia

Det som var spännande med bilderna på Julias sida var att det var helt alldagliga bilder av vanliga personer plåtade av amatörer, och att personerna visade upp sig som de var eller är. Sidan kan beskrivas som Där folk ser ut som folk gör mest, några personer med kläder och andra mer utlämnade och mer avklädda.

Vi är ju alla människor och världen skulle nog vara ganska tråkig om alla vore lika långa, vägde lika mycket, och kilona satt på samma plats. Det är ju differensen i dessa mått som gör att det blir omväxling och den levande kroppen blir spännande.En mycket tidig variant av bloggen Kroppsbilder var konstnären Anders Zorns avbildningar av alla sina kullor i slutet på 1800-talet. Han valde ju sina modeller bland vanligt folk i sin omgivning utan hänsyn till kroppsstorleken, och det är väl en av anledningarna till att hans målningar har blivit så populära. Här lyckades jag få in en anknytning till konst även i detta inlägg.

Anders Zorns målning Freja, bild lånad från Wikipedia.     Bild lånad från Wikipedia     Målning av Anders Zorn, bild lånad från WikipediaLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0