Nobels fredspris

Vem är jag att ha åsikt i så svåra frågor som hur vinnarna av olika Nobelpris skall tilldelas.

Men ändå vissa val känns väldigt knepiga. Men de fem personer som ingår i den Norska Nobelkommittén tar nog rekord i att utse kandidater till vem som ska få priset som känns väldigt tveksamma.

 

Redan när Barack Obama tilldelades priset 2009 reagerade jag med kraftiga tvivel, han var ju vid den tidpunkten helt ny som USA:s president. Han tilldelades priset utan att han producerat en enda sak för världsfreden förutom en massa munväder under valrörelsen. Inte många av dessa löften infriades under hans ämbetsperiod. Fånglägret på Guantánamo finns fortfarande kvar och minskningen av väpnade styrkor i Afghanistanan har resulterat i en utökning av antalet soldater. 

 
 
2009 års pris är inte det enda knepiga valet, tidigare har även följande varit väldigt omstridda Henry Kissinger 1973 Yassir Arafat, Yitzak Rabin och Shimon Peres 1994 och Al Gore 2007.
 

Vad man skall anse om årets pristagare Europeiska Unionen får mig bara att rysa, hur mycket fredsarbete har de genomfört förutom krigshandlingar ibland annat i Lybien samt under Jugoslaviens sönderfall blev det genom en dålig konflikthantering ett Balkankrig.

När Alfred Nobel skrev sina få instruktioner om priset var ordalydelsen

 

 "…folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser."

 

Jag tror att Alfred skulle rotera i sin grav om han skulle få information om dessa pristagare.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0