Kjellbergsgatan

Eget foto 2012 av gatuskylten Kjellbergsgatan

En gata som jag passerar nästan dagligen är Kjellbergsgatan, och den gatan ger mig ibland ett smärtsamt minne. Idag sitter små barn i barnsadlar när de får följa med på cykelfärd. Men i min ungdom var inte var det inte så vanligt att pakethållarna var utrustade med sådana. Utan då gällde det att sitta på pakethållaren och hålla armarna runt magen på cyklisten samtidigt som man spretade med benen så mycket man kunde.

Just på Kjellbergsgatan i höjd med bårhuset råkade jag av misstag dra till mig benen och min nakna fot fastnade i bakhjulet på cykeln, det resulterade i att det blev tvärstopp. Ingrid som då framförde cykeln fick därmed en stortjutande unge på halsen, och jag fick mycket smärta i min högra fot.

barnflickan Ingrid som fick en stortjutande unge på halsen i samband med en cyckeltur 

Kjellbergsgatan fick sitt namn efter Oscar Kjellberg, som föddes i Arvika 1870. Orsaken till att vår lilla ort namngav en gata efter honom var att han en gång i tiden grundade företaget ESAB efter att han uppfunnit en metod att med hjälp av kogödsel förhindra att syre nådde svetsfogen.

 Bild lånad från Wikipedia

Byst av Oscar Kjellberg skapad av skulptören av Arvid Bryth, och avtäckt utanför Sjöfartsmuseet I Göteborg 1957.
Hundratusentals paket märkta OK Weld lämnade ESABs-tråddrageri i Laxå innan tillverkningen flyttades till andra fabriker inom Esab koncernen. Jag skulle med stor säkerhet kunna slå vad med de flesta slutanvändare om vad bokstäverna OK står för och jag skulle troligen vinna i de flesta fall, eftersom Esab har marknadsfört sitt namn så bra att OK, Oscar Kjellberg nästan är okänt även bland de anställda på ESAB som är i 25-årsåldern.

 

 

Att företaget ESAB lokaliserades till Laxå är ett resultat av Andra Världskriget och att det i slutet på 1930-talet fanns gott om lediga industrilokaler på orten. Huvudparten av den lokalisering Esab genomförde 1942 var ju en förflyttning av Esabs fabriker i Tyskland till en lugnare plats där man inte behövde riskera att utsättas av engelska flygbomber.

Trots att vägen har använts av tusentals skolelever genom åren är det en ganska anonym gata, mycket få har gatunamnet som bostadsadress trots att det finns gott om villor längs gatan, men postadresserna ligger som regel på tvärgatorna till Kjellbergsgatan.

 Eget foto 2012 av Kjellbergsgatan från väster

 

Snabbfakta:

Oscar Kjellberg, född 21 september 1870 i Arvika, Värmland, som son till järnvägsbyggaren Johannes Nilsson och Karolina Olsdotter. Efter läroverksstudier arbetade han ursprungligen som verkstadsarbetare vid Kristinehamns mekaniska verkstad, men tog anställning som ångbåtseldare och maskinist på s/s Bordeaux 1896—1897. Han avlade övermaskinistexamen i Malmö 1898, efter praktikarbete vid tysk en verkstad och avlagd skeppsingenjörsexamen i Bremen 1902 startade han en egen experimentverkstad i Göteborg 1902—1904. Som l:e maskinist på s/s Westkusten 1903 lyckades han tillsammans med ingenjör Hugo Hammar från Lindholmens varv hålla ångpannan tät med sin svetsningsmetod. Hugo Hammar insåg fördelarna för varvsindustrin med den svetsteknik Kjellberg utvecklat och förmådde styrelsen för Lindholmens verkstad att finansiera ett bolag för exploatering av metoden och 12 september 1904 konstituerades Elektriska svetsnings ab (ESAB) i Göteborg med Kjellberg som VD. 

Kjellberg var dessutom den första att låta tillverka ett helsvetsat fartyg istället för att använda bultförband för att sammanfoga plåtarna. Han var ledamot av kommunalnämnden i Partilie 1912—1914 och 1916—1919 samt under 1919—1920 kommunalfullmäktig.

Kjellberg vigdes 1906 i Göteborg med Charlotta Hollstein och avled till följd av en hjärnblödning 5 juli 1931 i Göteborg.

* 1927 tilldelades Kjellberg Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) guldmedalj för framstående tekniskt arbete. 

* 1941 präglade IVA en minnesmedalj över Kjellberg bågsvetsteknikens grundare, och 6 maj 1957 avtäcktes hans byst utförd av skulptören Arvid Bryth i Gamla varvsparken i Göteborg, nära hans första verkstad.

Andra gator som tidigare nämns i min blogg:

 Bo Löwenströms väg









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0