Casselgatan

 
Casselgatan är en liten udda gata på vår lilla ort, mellan 1890-1948 var gatan försedd med ett järnvägsspår som sträckte sig mellan massvedstorget och sulfitmassefabriken. Gatans namn var då Kyrkogatan.
Casselgatan omkring 1900 då benämndes gatan Kyrkogatan. Med kyrkan till vänster i bild och ett järnvägsspår framför fastigheterna. Närmast till höger är Dahlins följt av Almedal och Fridolins villa.
 
 
Längs gatan finns flera pampiga byggnader bland annat Dahlins affärsbyggnad som inrymmde en järn- och livsmedelsaffär, Almedal som förutom klädesbutiker innehöll en cyckelaffär. I början av 1900-talet uppfördes även två skolbyggnader som var i bruk fram till 1990-talet.
  
Granne med ena skolbyggnaden ligger Fridolins villa som flyttades från Karlsdal utanför Karlskoga i slutet av 1800-talet av Carl C:son Lindberg som även var den drivande bakom flytten av Ramundeboda kyrka 1899. I fastigheten har flera bemärkta personer varit bosatta bland annat konstnären Anders Wikström och tandläkare Carl-Gustav Fridolin som under flera år drev en privatmotagning på det nedre planet. Längre ner på gatan bodde lantbrevbäraren, lokalredaktören och hembygdsforskaren Gunnar Piscator och entreprenören Janis Benzulis som startade som korvgubbe med låda på magen och via en markis- och persiennfabrik blev framgångsrik krögare på ett ölschapp. Dessutom bodde skolläraren och hembygdsforskaren August Auiln på tredje våningen i det äldre skolhuset som uppfördes 1906.
 
Om det är en skröna eller uppdiktad historia vet jag inte, men jag var ofta med mina föräldrar när de åt middag på Järnvägshotellet då lunchrasten på kyrkskolan sammanföll med mina föräldrars lunchrast, i bland satt Fridolin vid vårt bord och en gång berättade han att när han byggde om på den nedre våningen för att skapa en dörröppning visade det sig att när man skulle ta upp dörröppningen, att det redan fanns en dörr som blivit igensatt. Ovanför dörren fanns ett dörröverstycke i trä som lär vara målat av Anders Wikström. Själv såg jag detta överstycke vid auktionen efter Fridolin, tyvärr tittade jag inte närmare på det, så jag vet inte om det var signerat av Wikström och jag minns inte heller vad det föreställde. Wikström som förde ett spännande liv, som sjöman, konstnär och delaktig i Mardi Gras-festivalens karnevaltåg i New Orleans kommer att få en egen liten bloggsida.
 
Brevid Fridolins villa ligger prästgården som uppfördes 1919. Den har varit tjänstebostad för ett flertal präster i Ramundeboda församling, själv har jag bara träffat fyra av de senaste prästerna, Bo Löwenström som döpte mig 1957, Bertil Lindgren, min konfirmationspräst Birger Lernéus och slutligen Mårten Eriksson.
 
Den pampigaste och äldsta byggnaden längs gatan är Ramundeboda kyrka som uppfördes 1688 vid Borasjön men som flyttades till vår lilla ort i slutet av 1800-talet. Dessutom byggdes ett ålderdomshem i hörnan Casselgatan-Kyrkogatan som fick namnet Casselgården. När ålderdomshemmet flyttade till området vid Laxå herrgård 1978 övertog Ramundboda församling byggnaden.
   
Järnvägsspåret är en av orsakerna till att det saknas ett hus på Villagatan. Redan när jag växte upp på 1960-talet hade naturen återtagit området och det växte träd på den tidigare banvallen. Det enda spår man kunde se efter järnvägen var ett par kvarglömda järnvägshjul som försvann från skogen under 1970-talet. Som barn lekte jag ofta vid massvedstorget och den tidigare bansträckningen och jag minns hur jag och granflickan Åsa grävde upp violer i mina föräldrars rabatt för att plantera in dem i skogen. Hela området runt massvedstorget var spännande med det nedlagda stenhuggeriet och Spännarstall, gick man förbi stallet kom man till en liten öppen yta där man i ett stort plåtskåp förvarade sprängämnen.
 
 
Släkten Cassel har i grunden sitt ursprung från hemmansägaren Måns i Korpaklev i Kisa socken i Östergötland, som levde i slutet på 1500-talet. Släkten har gjort sig bemärkt på flera svenska orter bland annat i Askersund där Victor Cassels lillebror Knut drev Stjernsunds slott och i Grängesberg där släkens namne Ernest Cassel donerade medel till uppförandet av det Casselska kulturhuset. Till vår lilla ort kom släkten 1811 via dispachören Carl Cassel som genom ett arv tilldelades Laxå bruk från svågern Elias StrokirkÖlsboda bruk som ligger mellan Svartå och Degerfors. Tyvärr avled Carl Cassel på grund av ett kolerautbrott i Stockholm 1834 och verksamheten i vår lilla ort fick skötas av hans änka Vivika Strokirk fram till 1840 då sonen Victor Cassel som utbildat sig till läkare i Uppsala och deltagit i några studieresor utomlands (bland annat som skeppsläkare på HMS af Chapman) övertog driften. Under 1859 köpte han ut sina syskon och övriga delägare för att ensam svara för driften av verksamheten. Victor Cassel har med många av sina byggnader märkta med skylten VC efterlämnat flera spår på orten
 
Norr om Oxhult uppförde han bland annat ett bostadshus som var sammanbyggt med ladugården samt Tyrolervillan 1860 och rättarbostad 1850 vid Laxå herrgård.
  
Levnadsår och extra vetande om de två Cassel som gatan är uppkallad efter.
                                                                      
Carl Cassel
 
 
Syskonen Barbara och Viveca Cassel
 
Dispaschören Carl Cassel född 3 maj 1766 på Ramshult, Kisa socken, Östergötland som son till Per Månsson Cassel, död 3 oktober 1834 i Stockholm. Han var gift första gången med Barbara Strokirk och när hon avled 1808 gifte han om sig med hennes syster Vivika Strokirk. Med sina båda fruar fick han åtta barn. Han var brukspatron på Laxå bruk 1811-1834 men överlät den dagliga tillsynen till inspektorn Adolf Muhr och olika förvaltare däribland C.A. Malmström.
 

Delar av egendomen i Laxå och Attersta-Klinggård tillföll Cassels genom ett arv från svärfadern Elias Strokirk 1811 och genom att han köpte ut sina svågrar Knut och Justus (Jeppe) Strokirk. Redan 1812 lät han inreda nuvarande museet med fyra rum så att han och hans familj kunde bo någonstans vid tillfälliga besök i Laxå eftersom förvaltaren C.A. Malmström vid den tidpunkten disponerade Laxå herrgårds huvudbyggnad. Under 1818 började han bygga den östra flygeln (herrgårdshotellet), en ladugård samt anlade en parkliknande trädgård. Under 1829 inleddes arbetet med att förse herrgårdsbyggnaden med ytterligare ett våningsplan och bottenvåningen rustades upp. Efter att ombyggnaden blev klar 1833 var det Cassels avsikt att flytta till Laxå Herrgård. Dagen före familjens avflyttning införde Stockholms stad på grund av epidemin en kolerakarantän vilket hindrade familjens avfärd, deras bohag hade då redan överförts till den nya bostaden genom en båttransport till Örebro.

Några tryckta källor uppger felaktigt att han var fullmäktige och ordförande för Jernkontoret i Stockholm fram till sin död, (Han utsågs till ordförande kort före sin död 1834 men tillträdde inte) det beror nog på en sammanblandning med Carl Sahlin som var ledamot där 1906-1928. Det nämns inte heller i Gunnar Piscator eller Alf Petterssons skrifter om orten, för att kolla upp detta skrev jag ett mail till Jernkontoret med en förfrågan om de olika ordförandena under 1830-talet och Jernkontoret har i ett svar bekräftat mitt antagande om det har blivit en sammanblandning.

 
Medicine doktor Victor Cassel född 17 februari 1812 i Stockholm som son till Carl Cassel, död 9 april 1873 i Laxå. Han var gift första gången från 1845 med Hedvig Sofia Charlotta Burenstam och andra gången från 1851 med Augusta Charlotta Strokirk. I sina två äktenskap blev han far till fyra barn. Han avlade i Uppsala medicine kandidatexamen 1837 och medicine licentiatexamen 1839 samt promoverades till medicine doktor 1841. Under sin studietid skrev han en avhandling om Skörbjugg som utgavs i tre delar. Han var riksdagsman för borgarståndet 1840-1841, 1850-1851 och 1853-1854 samt från 1840 brukspatron på Laxå bruk. Det är även Victor vi kan tacka för placeringen av Laxå Järnvägstation på vår lilla ort. Den ursprungliga planen var att placera stationen vid Stavåna för att järnvägen även skulle kunna betjäna Hasselfors bruk. Victor Cassel lät även renovera och bygga om Laxå herrgårdens huvudbyggnad med ett nytt frontparti, dessutom byggde han bland annat ett orangeri, lusthus och ett varmbadhus i herrgårdens trädgård. Han moderniserade jordbruket runt herrgården och lät uppföra en trädgård som fungerade som plantskola med försäljning av buskar och träd, den övergick senare i privat ägo och verksamheten vid plantskolan upphörde under tidigt 1960-tal. För brukets räkning byggdes dessutom på 1860-talet flera för den tiden moderna arbetarbostäder vid valsverket. Dessutom uppförde han 1874 en skolbyggnad vid valsverket för barnen som var knutna till Laxå Bruk, som första lärare anställdes August Aulin. Efter att Victor Cassel blev ensam ägare till bruket 1859 gjorde han genom tillbyggnader och nyanläggningar Laxå Bruk till ett av Örebro läns största järnverk samt införde införde Lancashiresmidet. Det var även Victor som bidrog till skapandet av de avelsdjur som hans bror Knut senare gjorde kända i Sverige under namnet Stjärnsundsstammen.
Cassels gravvård vid Ramundeboda kyrkogård
 
Kort före sin död överlät han herrgården med jordbruket och skogen samt industridelen till det 1872 bildade Laxå bruks aktiebolag, vars aktier väsentligen tillhörde familjen och den närmaste släktkretsen. När Victor Cassel avled 1873 uppgick enligt bouppteckningen den behållna privata förmögenheten till över en och en halv miljon kr. Vid Victors frånfälle övertogs ledningen för Laxå Bruk av sonen generalkonsul Viktor Elias Cassel (1846-1899) som ledde verksamheten med hjälp av förvaltaren Karl O.A. Andersson. När bruksdisponenten J.A. Kullberg slutligen anställdes 1875 lämnade Elias ledningen för Laxå Bruk.
När Laxå-Röfors järnväg beställde sitt första ånglok från Kristinehamns mekaniska verkstad, gavs det namnet Victor Cassel.
 
I den Casselska släktgrenen ingår även konstnären Anna Cassel (1860–1937), orkesterledaren Torsten Cassel (1907–1974), konstnären Gertrud Casselli (1840–1931), skådespelaren Maja Cassel (1891–1953) samt Isak Cassel (1845–1898), disponent efter vilken Casselska huset i Sundsvall är benämnt.

Vid Porla Brunn arbetade Helfrid Helena Cassel som kamrerare  hon var född 1875 i Oskarshamn, men det är oklart om hon ingår i denna släktgren av Cassel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0