Turistfällor

Genom åren när man har turistat eller besökt olika platser har man råkat ut för en del turistfällor. Det värsta exemplet är Frihetsgudinnan i New York. När vi skulle besöka henne fick vi först stå i en timme i kö för att komma ombord på båten som förde över oss till Liberty Island från Manhattan.
Väl framme på ön var det ca en och en halv timmes kö för att komma till entrén i statyns sockel. Där fannas ett museum som visade hur statyn byggdes samt massor av stora koppardetaljer som blivit över eller blivit tillverkade som reservdelar. Bland annat fanns det ett par extra ansikten till damen ifråga. 
Efter att man passerade museet blev det återigen en lång kö i det nedre trapphuset, efter ungefär en timme nådde vi den avsatsen där den breda trappen ersattes av en smal spiraltrappa och där vände vi. Mitt resesällskap som var klädd i en klänning saknade just den dagen trosor och ville inte gärna exponera sig för alla som skulle trava efter oss i den smala spiraltrappen. Besöket varade i över sju timmar och ändå nådde vi inte utsiktsplattformen.
 
Senare när vi skulle besöka Empire State Building, visade det sig att det var ett liknande kösystem med lång väntan även där, så vi avstod ett besök. Framåt midnatt när vi var på väg till Hotellet passerade vi byggnaden och såg att det fortfarande var öppet och att det var max 10 personer i kön, så vi bestämde oss för att besöka toppen. Väl inne i byggnaden fick vi inte gå till de hissar som fanns i entréplanet utan hänvisades ner i källaren, det kändes lite märkligt att gå nedåt när vi skulle upp. Det visade sig att utsiktsplattformen har ett eget system med hissar som går raka vägen upp till toppen utan några mellanstopp. Mitt råd blir att skall man besöka en av New Yorks högsta byggnader, gör det på kvällen eller natten, det är en mäktig känsla att titta ut över den upplysta staden, samtidigt har man löst problemet med turistfällan. 
 
Lite extra vetande om Frihetsgudinnan och Empire State Building
Frihetsgudinnan (Liberty Enlightening the World, Friheten upplyser världen), är en staty på Liberty Island vid Hudsonflodens utlopp sydväst om Manhattan New York. Ön är federalt ägd och ingår i staden New Yorks hamn men omges på alla sidor av staden Jersey Citys hamnområde i delstaten New Jersey. Granne med Liberty Island ligger Ellis Island som alla svenska invandrare tvingades passera när de sökte sig till Amerika. Frihetsgudinnan är ett av New Yorks och USA:s mest kända sevärdheter och besöks årligen av miljontals turister. Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från det franska folket, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. USA stod för grunden och sockeln medan Frankrike stod för själva statyn. Statyn ritades av skulptören Auguste Bartholdi och är utförd i kopparplåt över en järnstomme. Stommen utformades av ingenjören Gustave Eiffel som senare konstruerade Eiffeltornet. Sockeln ritades av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt. Statyn mäter 46 meter och är placerad på en 47 meter hög sockel av huggen sten. I sockeln finns en utställning och ett mindre café. Från marken till facklan är det mer än 93 meter. 1885 anlände statyn till New York i 350 delar, nerpackade i 214 lådor och det tog fyra månader att montera statyn. En knappt två decimeter hög kopia av statyn finns i Järntorgsfontänen i Göteborg som skapades av skulptören Tore Strindberg.
 
Empire State Building är en skyskrapa och kontorsbyggnad i korsningen Fifth Avenue och 34th West Street på Manhattan i New York. Den började uppföras 1929 och invigdes den 1 maj 1931. Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög (449 meter inklusive tornspira och radiomast). Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State. Byggnaden konstruerades av William F. Lamb och hans arkitektkontor Shreve, Lamb, and Harmon, som skapade alla ritningar inom två veckor. Hela huset uppfördes under loppet av ett år och 45 dagar. Under vissa tider byggdes 14 våningar under loppet av tio dagar. Utsiktsplattformen, som årligen har över en miljon besökare, genererade tidvis mer inkomster än uthyrningen av övriga husdelar. Besöker man plattformen under natten kan se en mängd självlysande flugor, troligen av den arten som kallas eldflugor.
 
 
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0