Kartongmannen

Klickar man på ett blått ord kommer man till en extern sida med ytterligare läsning.


När jag springer in på Ica eller någon annan livsmedelsaffär brukar jag först gå till avdelningen för dricka, där finns ofta möjligheten att hitta en liten lagom stor kartong att plocka varor i, min favorit har blivit kartonger för öl och coca-colaburkar, den som ibland går under namnet platta. Det som har förvånat mig mest är att när jag går genom kassan brukar slutsumman stanna på runt 200 kronor, trots att jag köper olika saker var gång jag handlar. Ändå brukar kartongen vara fylld upp till kanten. Men det beror nog mest på att de billigare varorna så som grönsaker och bröd är skrymmande medan man som regel inte behöver köpa ost, smör eller skinka vid vart besök i affären utan det blir bara någon av dessa varor som är slut hemma och behöver kompleteras.
Kartong med varor inköpta 20101219, eget foto samma dag.

Genom åren har några frågat mig varför jag använder kartonger och inte kassar, och svaren jag har ger brukar variera lite beroende på vem som frågat. Och jag har några kamrater som brukar kalla mig kartongmannen när jag möter dem på gatan när jag går hem från affären.


Men fördelarna med kartonger är många,

·     Det går fortare att plocka ner varorna i kartongen än i en kasse efter att man passerat
      kassan.

·     Varorna står stadigt på sätet i bilen när man åker hem.

·     Ingen kasse eller handtag som går sönder med risken att varorna ligger på golvet

·     Med den tomma kartongen hemma har man extra lådor för saker som skall till återvinning
      eller till förvaring

·     Man sparar på miljön, och det blir minst en engångskasse mindre för var gång man    
      handlar livsmedel.  


Tyvärr är det så att många affärer numera skär sönder ena gaveländan, för att det skall bli lättare att plocka varorna från hyllan och då blir syftet med att använda en kartong som varukorg inte så bra. Detta med att handla i kartong är inte så vanligt numera i Sverige, det försvann i samband med att stormarknaderna växte upp i slutet på 1960-talet, men utomlands förekommer det fortfarande.
Eget foto av Icas Öl-lager 201212

När jag var i England första gången blev jag mycket förvånad när bagaren virade in brödet i vanligt tidningspapper, men man vande sig även med det. Vid det besöket provade jag på Fish and chips, och då serverades pommes fritesen i en strut hopvikt av tidningspapper. Vid mitt senaste besök i England var tidningspappret ersatt med en fabrikstillverkad strut med tidningsmönster tryckt på utsidan.

Eget foto av tomma kartonger, 201012

Dessa kartonger får ett nytt liv när jag har plockat upp mina varor hemma, jag reserverar några kartonger med en etikett dår det står var jag skall ta kartongen, så saker som skall till flygklubben, källaren, garaget och så vidare fylls på allt eftersom, risken att man glömmer att ta med något minskar då man kan lägga ner prylen som skall till en bestämd plats på en gång. Det som retar mig mest med några av kartongerna är fem stycken fyllda med strumpor, en för svarta, en för blåa osv jag når aldrig botten på någon av dem de fylls på i samma takt som jag hinner sitta och para ihop strumporna, dessutom har jag en kartong med bara uddastrumpor som retar mig enormt mycket. För att lösa detta problem inledde jag för något årsedan en kampanj att bara köpa gråa strumpor av samma fabrikat det borde ju leda till att det inte blir några uddastrumpor, men min lilla tanke höll inte, de gråa strumporna har blivit olika i utseende genom töjning och färgförändring i tvätten.
Eget foto 201012. papplådor med tvätt

Den största nyttan jag har haft med mina kartonger är för sorteringen av böcker, totalt har jag nu lagt in 4962 av mina boktitlar i en databas och böckerna ligger placerade i ämnesområde eller författare om det gäller romaner. Mängden (något tusental) som återstår känns överblickbar men antalet med kartonger fyllda med böcker har blivit stort och travarna längs väggarna högre. Tack och lov har jag lyckats placera 400-500 böcker om flygning på gräsklipparklubben. Problemet kommer att bli bokhyllorna, jag har så smått funderat på IKEASs Billy men för att kunna få dessa att gå från golv till tak måste den övre sektionen kapas, och jag har ännu inte kommit på en smart metod att förankra den övre sektionen så att den inte tippar över och faller ner. 
Travar mwed böcker som kräver nya hyllor, eget foto 20100315  

Till och med polisaspirant Jenni Bergling blev så fascinerad av mina kartonger när hon utredde min lilla brand i våras att hon fotograferade tre kartonger med osorterade tvättade strumpor och ostrukna kalsonger, jag brukar ju stryka dessa för att de skall ta mindre plats i förvaringslådorna på toaletten.
Eget foto av utredning, Orginalfoto Jenni BerglingKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0