Anders Wikström

Efter att jag bläddrat igenom Svenskt konstnärslexikon som tar upp omkring tiotusen svenska konstnärer hittade jag bara tre stycken som man kan förknippa med vår lilla ort. Sorgligt nog är alla tre mer eller mindre bortglömda i Sverige. Den första jag hittade var Gunhild Sahlin som följdes av Anders Wikström och slutligen Sven Östberg där de två första har koppling till Laxå Bruk medan Östberg kan kopplas till Laxå Pappersbruk.Till detta kommer några konstnärer som har en koppling till Skagershults socken och Finnerödja.
 
Wikström är lite speciell eftersom han emigrerade till New Orleans och gjorde sig ett namn i Mardi Gras-festivalens karnevaltåg och festivalens organisationsledning. Wikström växte upp på Stora Lassåna herrgård som näst yngst i en syskonskara på elva barn, under den tid hans far var bruksförvaltare vid Laxå Bruk. Det har berättars att när Karl XV besökte och övernattade på Lassåna tillbringade han mer tid med att leka med den femåriga Anders än att umgås med hans föräldrar. Han var under många år huvudansvarig för den grafiska utformningen av Mardi Gras där han förutom affischer och reklammaterial utformade kostymer och karnevaldekorationer. Att han kom att bli festivalkonstnär beror helt och hållet på slumpen, den ordinarie konstnären Charles Briton blev sjuk och han anställde Wikström som assistent, men Briton avlider kort därefter innan uppdraget är slutfört. Wikström ombeds att slutföra uppdraget och resultatet blir så bra att han får ansvaret att utforma karnevalen till året därpå. Temat i Anders Wikströms första egna karneval 1885 var Aeneiden, berättelsen om den trojanske hjälten Aeneas av Vergilius. Hans kontrakt med festivalen förnyades sedan årligen fram till hans död 1909. För att få uppslag till olika festivalämnen reste han runt i USA men festivalkommittén betalade även en resa till Frankrike där han skulle söka efter Europeiska motiv. Wikström anlitades 1909 av Hudson-Fulton Celebrations festkommité för att i New York utforma ett stort festtåg för att fira 300-årsminnet av Henry Hudsons upptäckt av New Yorks hamn och 100-årsminnet av Robert Fultons första färd med en ångbåt på Hudsonfloden. Han var sjuk redan när han blev erbjuden jobbet men kunde inte tacka nej då det var ett ärofyllt uppdrag och han avled strax före festivalens start i en njursjukdom.
  
Som konstnär utförde han porträtt, stilleben, stadsbilder, marinmotiv, landskapsskildringar och historiska motiv. En större utställning med hans konst visades på New Orleans museum of Art (NOMA) i New Orleans 2017-2018. Han formgav dessutom möbler och arbetade under 12 år som konstlärare på Artists Association of New Orleans konstkurser. Dessutom utförde han illustrationsuppdrag och tecknade serier samt bearbetade den politiska ledningen i New Orleans att grunda ett konstmuseum.Wikström medverkade i ett flertal större konstutställningar i Amerika bland annat i Tennessee Centennial Exposition i Nashville 1897 och Louisiana Purchase Exposition i St. Louis 1904 samt flera gånger med Artists’ Association of New Orleans. Bildspelet Resan till Peru byggt på Anders Wikström dagböcker och teckningar producerades av fotografen Anders Gunnartz och Ingvar Henricson under 1996 på uppdrag av Gävle museum. Under sommaren 2021 kommer det att visas en utställning om Wikströms liv och konst på Laxå Bibliotek.
     
Lite extra vetande om Wikström:
Bror Anders (Adde) Wikström, född 14 april 1854 på Stora Lassåna, Bodarne socken, som son till bruksförvaltaren vid Laxå Bruk Anders Wikström och hans hustru Carolina Roth, död 26 april 1909 i New York. Han fick sin första utbildning i teckning av Olof Hermelin vid Karolinska läroverket i Örebro. Efter att han avslutat sina studier i Örebro 1869 sökte han sig till handelsflottan och det finns belagt att han 1871 tar hyra som jungman på skeppet Peru i Gävle.

Under åren till sjöss utförde han ett flertal teckningar från olika exotiska platser bland annat finns teckningar från Cap Horn och Lima bevarade. Vid några hamnbesök i Antwerpen går han på olika museer och studerar tavlor av Rubens, Rembrandt och van Dyck. När han och hans fartyg återkommer till Gävle 1876 sökte han sig till Navigationsskolan i Gävle för att utbilda sig till sjökapten. På grund av kraftig myopi tvingades han lämna sjömanslivet redan 1877. För att utveckla sitt konstnärliga anlag sökte han sig då till Konstakademiens principskola i Stockholm men efter ett års studier ansåg han att utbildningen som gavs vid akademien var undermålig och han sökte sig vidare till Edvard Perséus målarskola i Stockholm 1878 samt senare studerade han för Rodolphe Julien och Filipo Colarossi i Paris. Efter en uppslagen förlovning med Gävle-flickan Anna Linde beslöt han sig för att emigrera till Amerika 1880.

Han var först bosatt i New York där han vid sidan av sin konstnärliga verksamhet drog sig fram med olika tillfälliga jobb som tidningstecknare och illustratör. Via en kortare tid i Florida 1882 kom han till New Orleans 1883 där han på kort tid lyckades etablerade sig som konstnär, bland annat var han en av stiftarna till föreningen Artists Association of New Orleans1885. Wikström var mycket social och med en stor vänkrets som besökte hans hem där han ofta underhöll sina gäster med pianospel och sång. Tack vare att han lyckades slå sig fram och nå en stor framgång som konstnär tjänande han in så mycket pengar att han kunde resa på flera kombinerade studie- och målarresor till Kuba och Mexiko. Dessutom genomförde han ett flertal resor till Sverige och var periodvis bosatt på olika platser i landet och under en av resorna studerade han myterna runt vikingarna och den historiska tidsepoken under vikingatiden för att använda den nyförvärvade kunskapen i en kommande Mardi Gras-festival. Bland annat var han under en period bosatt i Fridolins villa på Casselgatan.

   

Vidare läsning på engelska om Anders Wikström finns att läsa på nätet skrivet av Phd Ann B. Dobie för NOMA. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0