Walter Edströms väg

Walter Edströms väg är en relativt kort vägstump nere vid ESABs industriområde. Vägen leder i sin tur till ett antal stigar med namn efter olika skogsbär.
Längs vägen ligger ESAB-Restaurangen som uppfördes 1948. Ebba Andersson drev matserveringen från 1942 till 1956, de första åren i ett av bostadshusen vid valsverket som uppfördes av Victor Cassel på 1860-talet men flyttade verksamheten till de nybyggda lokalerna 1948.
Efter Andersson arrenderade Aina Ebergård restaurangen 1956-1958, för att bli efterträdd av Bertil och Karin Henriksson 1958. Paret drev restaurangen fram till 1977. Jag minns med glädje det smörgåsbord källarmästare Henriksson dukade upp på söndagarna när restaurangen var öppen för allmänheten. I kassan brukade Torsten Liljeberg stå på en ölback för att nå upp till knapparna på kassaapparaten. 
Restaurangen vid färdigställandet 1948

Nästa arrendator blev Christer Bejfalk som drev rörelsen vidare 1977-2002. Under både Henrikssons och Bejfalks tid var restaurangen en populär samlingsplats för privata födelsedagsfester och jubileumsfester för föreningar och skolklasser. Efter ytterligare ägarbyten blev det slutligen Bodarne Krog innan Edinstiftelsen tog över lokalerna.  

Vid sidan av restaurangbyggnaden finns en mindre vit rosa villa som under en period fungerade som gästbostad för personer som tillfälligt var verksamma vid ESAB. Ovanför restaurangen ligger Taĺlåsen som var chefsbostad för ESAB Laxå delen samt disponentbostaden.
Tallåsen och disponentbostaden



Lite extra vetande om Edström,
Walter Simon Edström född 11 mars 1891 i Malmö, död 25 juli 1962 i Karlskrona som son till sjökaptenen och skeppsklareraren Simon Edström och Maria Möller. Efter studentexamen i Malmö 1909 studerade han vidare vid Tekniska högskolan i Stockholm där han utexaminerades från den elektrotekniska fackavdelningen 1913. Edström arbetade därefter som elingenjör och i olika högre befattningar i bland annat Tyskland, Ryssland och Spanien. Han knöts som verkställande direktör till ESAB 1931 och var med om en av ESAB mest expansiva perioder. Förutom ledarskapet i ESAB var han styrelseledamot i ett flertal industriföretag samt Laxå tomt- & byggnads AB och Vattenverket i Laxå AB. Vid sidan av sitt arbete deltog han I flera studiekommissioner som sakkunnig. Han grundade 1932 ESAB:s svetsskola och efter krigsutbrottet 1939 blev han en av de ledande krafterna bakom den tekniska moderniseringen av det Svenska försvaret. Han blev stabsingenjör i armén 1940 med överstelöjtnants grad.
Han valdes in i Riksdagen 1949 för Göteborgs stads valkrets som representant för Högerpartiet. Edström dog av en hjärtinfarkt när han stod till rors på sin segelbåt Isabel en solig sommardag på havet utanför Blekinge. Hans son Göran efterträdde honom som verkställande direktör i ESAB. Från 1917 var han gift med Elisabeth Andersson samt far till Göran Erik Simon Edström (1920-1999). Walter Edströms bror Hugo Edström var under flera år verkställande direktör för AB Liljeholmens kabelfabrik och senare vice verkställande direktör vid Asea i Västerås.

Edströmsmedaljen
Edströmsmedaljen instiftades kort efter att Walter Edström avlidit av IIW (International Institute of Welding)

Andra gator som tidigare nämns i min blogg:

Kjellbergsgatan

Casselgatan

Bo Löwenströms väg









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0